infa.lt

Senovės europiečiai buvo tamsiaodžiai ir mėlynomis akimis

09 vasario
01:03 2018
Čederio žmogus

Modelių kūrėjai Adrie (L) ir Alfons Kenns sukūrė „Cheddar Man” biustą, naudodamiesi aukštųjų technologijų skaitytuvą, kuris buvo sukurtas Tarptautinei kosminei stočiai

Londono Universiteto koledžo ir gamtos pažinimo Muziejaus mokslininkai išstudijavo paties seniausio žmogaus skeletą, koks kada nors buvo atrastas šiuolaikinės Britanijos teritorijoje.

Pasirodė, jog taip vadinamas Čederio žmogus, gyvenęs maždaug prieš 10 tūkstančių metų, buvo garbanotų plaukų, tamsiaodis ir mėlynų akių. Apie tai pranešama tinklapyje Phys.org.

Žmogus iš Čederio buvo atrastas 1903 metais oloje Somerseto grafystėje. Ko palaikai datuojami 7150 metų prieš mūsų erą. Mokslininkų nuomone vyras mirė nuo smurtinės mirties, būdamas 20-30 metų amžiaus apie ką liudija jo praskelta kaukolė.

Pirminė atvaizdo rekonstrukcija parodė, jog būdamas gyvas Čederio žmogus buvo tipišku europidu rudomis akimis. Kadangi vyras gyveno praėjus dešimtims tūkstančių metų po Europos apgyvendinimo, prielaidos dėl jo šviesios odos atrodė visiškai logiškos.

Naujo tyrimo metu specialistai išgavo iš senovės žmogaus kaulo medžiagos DNR pavyzdžius ir išanalizavo juos remdamiesi turimomis šiai dienai teorinėmis žiniomis apie genus. Kaip pasirodė, oda ir plaukai pas jį buvo tamsūs, o akys – šviesios.

Žmogaus biustas buvo sukurtas 3D spausdintuvu. Modelio sukūrimui prireikė beveik trijų mėnesių, o jo kūrėjai naudojo aukštųjų technologijų skenerį, kuris buvo sukurtas Tarptautinei kosminei stočiai.

Specialistai pažymi, jog gauti duomenys leidžia spręsti ne tik apie tiriamojo žmogaus išvaizdą, bet ir apie tai, kaip atrodė jo amžininkai. Matomai, jie visi buvo tamsiaodžiai, o labiausiai paplitusios akių spalvos buvo mėlyna ir žalia.

2014 metais prie analogiškų išvadų priėjo ir mokslininkai iš Barselonos evoliucinės biologijos universiteto. Tyrėjai išanalizavo gyvenusių prieš maždaug septynis tūkstančius metų dviejų medžiotojų-rinkėjų skeletus, surastus kalnų oloje Ispanijos šiaurės-vakaruose 2006 metais.

„Tam yra tik vienas paaiškinimas: šviesus odos atspalvis atsirado gerokai vėliau, nei buvo manyta iki tol“, – papasakojo vienas iš tyrimo autorių.

Mieli skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, teikiama „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, – jūs galite prisidėti ir paremti jos rengimą SMS ar kitu Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 350

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. kritikas    -  2018-02-11, 00:30

    Šlykštesnį melą ir pasityčiojimą iš sveiko proto tikrai būtų sunku sugalvoti-jokie jie ne mokslininkai,
    o apgailėtini tolerastiniai skudurai,besąlygiškai paklusnūs totalinį baltosios rasės genocidą vykdantiems valdžiagyviams ir skelbiantys bet kokius tai pateisinančius kliedesius,kokius tik jiems liepia šeimininkai…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Hm    -  2018-02-14, 12:43

    …bet kuris iš mūsų visą vasarą pavaikščiotų be drabužių ir patamsėtų…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Simas Simaitis    -  2018-02-25, 23:05

    Bent jau tą nulipdytą lėlę būtų ne nuo savęs nukopijavę, panašumas į juos pačius tiesiog rėžia akį.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Vyras    -  2018-03-01, 21:10

    Tai čia kaip Džeksonas atseit visi išbluko su laiku? 😀

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...