infa.lt

Lidžita Kolosauskaitė. Leiskite bent jau… mylėti(s)!

05 vasario
11:07 2018

pirmasis bučinys

XX a. antrąją pusę – XXI a. pradžią pavadinčiau dehumanizmo era, nes būtent šiuo laikotarpiu žmogus prarado bet kokią žmogiškąją vertę, iš asmenybės tapdamas tiesiog mokesčių mokėtoju, darbuotoju, tarnautoju, vartotoju.

Maždaug nuo XX a. antros pusės visas „Vakarų pasaulis“ atsisakė žmogaus kaip unikalios vertybių bei mąstymo sistemos sampratos ir perėjo prie gana siauros, primityviai paprastos mokesčių mokėtojo ir vartotojo sampratos.

Naujasis žmogus yra vertingas tiek, kiek dirba, sumoka mokesčių ir… aišku, vartoja. Jo gyvenimas telpa šukyje „Dirbk – pirk – mirk!“. Toks žmogus lengvai ryžtasi palikti gimtinę ir artimuosius, jis gali iki nakties sėdėti darbe, o jo socialiniai ryšiai – tokie siauri, kad niekas jo ir nepasiges, kai numirs.

Jei iki XX a. antros pusės moteris buvo šeimos židinio saugotoja ir jaukumo namuose bastionas, o motinystė ir šeimininkavimas namie savaime laikyta prasmingu gyvenimu, tai jau nuo XX a. antros pusės moteris suvokta tiesiog kaip kitos lyties vartotojas ir mokesčių mokėtojas.

Namuose neliko žmogaus, kuris pagamintų šilto maisto ir paglostytų vaikui galvą. Laikui bėgant namuose ėmė nelikti net ir vaikų. Vis daugiau suaugusių žmonių pasirenka gyventi vieni, nes… „Dirbk – pirk – mirk“ rate įsisukęs homo vartotojus neturi tikslo ar energetinio potencialo sukurti gilius šeimos santykius.

Jam reikia laiko dirbti, kad galėtų pirkti.  Nepirkdamas nesijaučia pilnaverčiu.

Dehumanizmas vyrauja iš esmės visose gyvenimo sferose – pradedant profesine ir verslo veikla, baigiant – architektūra. Šiuo metu Lietuvoje statomos dėžės (įvardinamos naujos statybos namais) iš esmės niekuo nesiskiria nuo tų pilkų sovietinių daugiabučių, o kai kuriais aspektais juos lenkia – šaltos spalvos, griežtos kampuotos formos, nenormaliai maži arba neadekvačiai dideli langai, vielinės tvoros aplink. Būstas tinkamas homo vartotojus, t.y. žmogui, kuris neturi jokios estetinės pajautos ir grįžta tik išsimiegoti.

Ir jei dar buvo viena vienintelė sritis, kur nebuvo prikištos ledinės dehumanizmo letenos, tai ir ši sritis vis labiau ozurpuojama ir paverčiama vienu iš dehumanizmo bastionų.

Vyro ir moters santykiai (na, tegul net ir moters ir moters santykiai) būdavo paremti unikalia tų žmonių pasaulėžiūra, flirto samprata, tam tikra jausmų ekspresijos laisve. Santykio esmė yra… intymumas, atsiskleidžiantis per… pasitikėjimą ir laisvę parodyti tikrąjį save.

Atsižvelgiant į masiškai galvas šienaujančius „seksualinius skandalus“, vyro ir moters santykis palaipsniui turėtų transformuotis į… dviejų vartotojų susitarimą vartoti vienas kitą aptartais būdais.
Lidžita Kolosauskaitė

Kad ir kaip nesuvokiamai šlykščiai skambėtų tokia ateities vizija, bet ji yra reali ir tikėtina, nes lytys kaip tokios paverčiamos priešais, kurie gali užmegzti ryšį, tik iškėlę baltas vėliavas. Nyderlanduose jau sukurta „mylėjimosi legalumą patvirtinanti programėlė„, kuria poros skatinamos naudotis siekiant įrodyti, jog… seksas vyko abipusiu sutarimu.

Kažkokioje šalyje lygtais priimtas teisės aktas, kad prieš seksą moteris privalo patvirtinti sutinkanti mylėtis.

Jei žmonės glamonėjasi, bučiuojasi ir plėšia vienas nuo kito rūbus, tai… vis tiek jiems neaišku, ar kita pusė sutinka?

Scena, kai įžeista moteris trenkia vyriškiui antausį, jau seniai likusi tik romantinių filmų epizodu – realybėje fizinio skausmo sukėlimas (bet koks, net mažiausias fizinis skausmas) yra kriminalizuotas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą. Teko susidurti su byla, kur žmona kaltino vyrą ją… per stipriai užgulus – kažkas tokio. Rimtai. Vos nepasodino, kad ant žmonos per stipriai užsiropštė gyvulys.

Scenos, kai vyras nuplėšia nuo moters rūbus ir jie strimgalviais puola į lovą matyt irgi liks tik romantinių filmų epizodais, nes paprasti mirtingieji prieš tai turės gauti visus reikiamus sutikimus – geriausia raštu.

Įdomu ir tai, kad per pastaruosius kelis dešimtmečius radikaliai pasikeitė požiūris į moters parsidavinėjimą. Jei anksčiau tai laikyta baisia gėda (prisiminkit pvz. Monikos Leviski atvejį), tai dabar ji… tiesiog auka. Gerai pagalvojus tokia transformacija nėra netikėta – kol moteris buvo asmenybė – motina, draugė, partnerė – tol jai buvo keliamas reikalavimas išlaikyti pagarbą sau ir savo šeimai. Dabar gi ji tik vartotoja, darbuotoja, studentė be skrupulų vykdanti gašlaus vadovo, dėstytojo ar… kliento pageidavimus.

Ir ne ji kalta. Ne, ne, ji tik bandė uždirbti – pinigų, pažymį, kailinius ar dar kažką.

Juokinga matyti, kaip šita „emancipuotos“ prostitutės teorija pristatoma kaip moters teisių gynimas. Nes dar niekas nebuvo taip pažeminęs normaliai mąstančios moters kaip tie teiginiai neva ji neturinti pasirinkimo – paprašė koks nors ten dėstytojas ar vadovas – ir jau stovi atkišusi pliką pasturgalį. Garbės žodis, maniau, kad taip nutinka tik porno filmuose. Arba labai gūdžiuose kaimuose. Kur nors Sibire.

Man teko girdėti apie prekybą savimi lageriuose, koncentracijose stovyklose. Reichas turėjo prostitutes belaisvių stovyklose. Naudojo jas kaip „paskatinimą“. Moterys, sutikusios teikti tokias paslaugas, gaudavo pagerintą maitinimą, daugiau kažkokių privilegijų. Galima suprasti – aplinkybės nepaliko daug pasirinkimų. Arba taip, arba… mirtis.

Bet gi dabar eilinė dirbanti, pilnametė, sveiko proto moteris sulyginama su ta vargše iš lagerio. Vemti verčia.

Šita prielaida, kad moteris yra tokia silpna, tokia orumo neturinti būtybė, kuri pasikels sijoną prieš bet ką, pamojusį jai kokia privilegija, nuves mus į visuomenę, kur ir paskutinis – meilės bastionas – bus paverstas ne kuo daugiau kaip eiliniu vartotojų sandoriu.

Bandau įsivaizduoti, kaip atrodys pasaulis be meilės. Ir prisimenu filmą „Equals„.

Tikiuos, kad spėsiu iki to laiko numirti.

šaltinis: lidzita.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 765

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Rasa    -  2018-02-05, 18:34

    Aciu,Lidzita.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Lidžita    -  2018-02-07, 10:24

    Prašom, Rasa 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  3. RM    -  2018-02-09, 12:03

    Geras straipsnis.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. atsiginsim nuo isdurnejusiu mutantu    -  2018-02-11, 10:40

    nepasiduok dar Lidzita

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Petras Mureika    -  2018-02-18, 10:43

    įdomus straipsnis…. …o be meilės – niekaip… taip surėdytas žmogus…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....