infa.lt

Suklastotos naujienos – egzistencinė grėsmė Europos Sąjungai

04 vasario
01:01 2018

Seras Džulianas Kingas (Julian King), ES komisaras saugumo klausimais, pavadino „suklastotas naujienas“(Fake news), manomai platinamas Rusijos kariškių ir kai kurių šaltinių Jungtinėse Valstijose, įskaitant ultradešinįjį amerikiečių naujienų tinklapį Breitbart, strategine grėsme Europos Sąjungos egzistavimui, praneša gisreportsonline.com tinklapis.

Džulianas KIngas

Eurokomisaras saugumo klausimais Džulianas Kingas pasisako paskutinio ES kontrpriemonių paketo prieš kiberatakas atžvilgiu. Briuselis 2017 rugsėjis

Deja, propaganda ir dezinformacija, įskaitant suklastotas naujienas, visada buvo svarbiu tarptautinės propagandos instrumentu. Šiandien šie instrumentai praktiškai visų politinių subjektų yra naudojami atvirai ir išradingai. Tačiau jie ne tiek efektingi prieš sistemas, kuriose piliečiai pasitiki valstybės ir pilietinės visuomenės institutais. Tokiais atvejais veikia sena patarlė: „Šuo loja, o karavanas eina“.

Sero Džuliano susirūpinimas kelia nerimą ne tiek dėl paties informacinių klastočių plėtros fakto, kiek dėl to, jog Europos Komisija laiko jas grėsme ES egzistavimui. Jo komentaras aiškiai liudija nesant pasitikėjimo tarp Europos Komisijos ir Europos visuomenės.

Geriausias būdas pasipriešinti suklastotoms naujienoms – sąžiningas bendravimas ir aiški politika. Atviros diskusijos ir nuomonių laisvė yra kritiškai būtini demokratijos elementai. Deja, nei Europos Komisija, nei daugumos ES šalių vyriausybės, nei politinės partijos nepasiruošusios to pripažinti.

Jų mąstymo būdas geriausia atsiskleidžia kai kuriuose aukščiausio ES vadovo, Europos Komisijos pirmininko Žano-Klodo Junkerio komentaruose:

„Mes susitariame dėl kažko, o po to paliekame šį klausimą ir laukiame, kas vyks toliau. Jei niekas nekelia triukšmo, kadangi dauguma žmonių apskritai nesupranta, koks sprendimas buvo priimtas, mes tęsiame žingsnis po žingsnio, pamažu, iki pat tol, kol būna pasiekiamas negrįžtamumo taškas“. Tai ištrauka iš jo kalbos apie euro, kaip vieningos valiutos priėmimą.

„Kai reikalas pasiekia rimtą ribą, jums tenka meluoti“. Tai buvo pasakyta jautraus turinio susitarimo su Graikija atžvilgiui, dėl jos įsiskolinimo 2011 metais, įskaitant grėsme, jog Atėnai gali palikti eurozoną, ir siekiant, kad tai nepatektų į visuomenės akiratį anksčiau laiko.

„Jeigu mūsų atsakymas – „Taip“, mes pasakysime „pirmyn, mes pradedame veikti“, o jeigu „Ne, mes atsakysime, jog „reikia tęsti“. Tas buvo kalbama apie tai, kas įvyks, jeigu Prancūzija atmes Europos Sąjungos konstituciją nacionaliniame referendume, kas iš tiesų ir įvyko.

Toks arogantiškas požiūris į visuomenę ir politinės atskaitomybės atsisakymas, anaiptol neapsiriboja ponu Junkerius ir Europos Komisijos nariais. Jis taipogi plačiai paplitęs ES šalių-narių vyriausybių ir politinių partijų vadovybės narių tarpe.

Tokios pažiūros sudaro didžiules galimybes vystytis įvairioms sąmokslo teorijoms. Jos sukuria idealią derlingą dirvą skleisti suklastotas naujienas ir kitokią dezinformaciją.

Šiandienėje Europoje neegzistuoja svarbiausias demokratijos elementas – būtinybė įtikinėti piliečius diskusijų ir viešų debatų būdu. Faktiškai kalba eina apie nuomonių pliuralizmo, žodžio ir minties laisvės, kas daro įmanomu demokratinę politiką, atsisakymą

Europa pamažu praranda ryšį su tomis svarbiausiomis vertybėmis. Technokratai, taip vadinamose liberaliose demokratijose atstovaujami tokių asmenybių kaip Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas, remiasi tuo, jog jų pasiūlymams alternatyva neegzistuoja. Bet kuris, kas su jais nesutinka – arba tiesiog neteisus, arba radikalas. Analogiškas požiūrį išreiškia ir kai kurios tarptautinės įstaigos bei nevyriausybinės organizacijos.

Kai kurie žmonės, atvirai pasisakantys prieš tokį arogantišką ir šališką mąstymą, priskirti prie taip vadinamų „populistinių“ arba „radikalių“ judėjimų. Deja, daugelis iš naujųjų „populistų“ ir patys yra pakankamai dviveidžiai, lygiai tokiu pat būdu bandydami izoliuoti savo politinius oponentus.

Faktiškai, šiandienėje Europoje mes matome liūdną fenomeną – populistų ir technokratų suartėjimą. Ir tie, ir kiti veikia idealioje simbiozėje, suteikdami pakankamai peno sąmokslo teorijoms ir suklastotoms naujienoms.

Vienintele priemone prieš šį ydingą ratą yra atviri visuomeniniai debatai ir sąžininga politika. Pamatinių demokratijos principų išdavystė dėl trumpalaikės sėkmės, kas plačiai praktikuojama įtakingų politinių partijų, tapo vėžiniu augliu demokratinėje sistemoje.

Visuomenės reakcija į šiuos reiškinius pastaruoju metu pasireiškė elektorato praradimu valdančiųjų Vokietijos partijų, krikščionių-demokratų ir social-demokratų atžvilgiu, rinkimų 2017 metų rugsėjį metu.

Politiniam Europos isteblišmentui laikas suvokti, jog suklastotos naujienos tampa pavojingomis tik tada, kai žmonės praranda pasitikėjimą savo politine sistema.

Mieli skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, teikiama „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, – jūs galite prisidėti ir paremti jos rengimą SMS ar kitu Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 214

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...