infa.lt

Trampo administracija 2018 metais rengiasi atkurti tarpusavio santykius su Rusija

10 sausio
06:06 2018

paveikslėlis

„Donaldo Trampo administracija naujuosius metus pradeda nuo eilės susitikimų su Rusijos aukščiausia vadovybe, kaip pranešė leidiniui BuzzFeed News amerikiečių valdininkai. Konkrečiai, artimiausias susitikimas įvyks tarp aukštas pareigas užimančiu rusų generolu ir vyriausiuoju NATO pajėgų vadu – pirmas nuo to meto, kai Ukrainos krizės metu 2013 metais JAV nutraukė keletą kontaktų kanalų su Rusija, – rašo žurnalistas John Hudson.

„Visa tai – normalių diplomatinių santykių elementai, ir niekam neturėtų tapti siurprizu tai, jog egzistuoja daugybė klausimų, kuriuos mums būtina aptarti su rusais“, – pasakė savo interviu leidiniui oficiali JAV valstybės Departamento atstovė Heather Nauert.

„Pasak amerikiečių ir europiečių oficialių asmenų, šį mėnesį JAV kariuomenės generolas Curtis Scaparrotti, vyriausiasis NATO pajėgų Europoje vadas, turi susitikti su Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generelinio štabo viršininku, generolu Valerijum Gerasimovu, Baku mieste (Azerbaidžane), – rašoma straipsnyje. Leidinio duomenimis, sausio ir vasario mėnesiams taip pat suplanuoti susitikimai tarp Vladislavo Surkovo, vieno iš Vladimiro Putino padėjėjų, ir Kurto Volkerio, specialaus pasiuntinio spręsti Ukrainos krizei, „aptarti senų nesantaikos priežasčių amerikiečių-rusų santykiuose“, kuriame dalyvaus ir trečias pagal svarbą valstybės Departamento valdininkas Tom Shannon ir Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas, ir aptarimai dėl Susitarimo apie vidutinio ir mažo nuotolio raketų likvidavimą“.

Dabartiniai ir buvę JAV oficialūs asmenys sako, jog dramatiškas amerikiečių-rusų santykių pablogėjimas reikalauja plėtoti dvišalę tarpusavio sąveiką.

„Man buvo draudžiami kontaktai, – savo interviu metu leidiniui pasakė Scaparrotti pirmtakas – generolas Philip Breedlove, turėdamas omenyje santykių su Rusija užšaldymą prie Obamos administracijos. – Tačiau dabar yra daugiau pliusų, nei minusų, kai sprendžiama ar verta daryti susitikimą“.

„Šiuo metu pasitikėjimas ir tarpusavio supratimas nuliniame lygmenyje. Mums reikalinga prasminga diskusija“, – papildė Breedlove.

Buvusi valstybės Departamento darbuotoja Victoria Nuland pareiškė: „Šie kanalai ypač svarbūs periodu, kai santykiai lyderių lygmenyje yra tiek neprognozuojami“.

Pasak jos, Scaparrotti „užima unikalią padėtį“ tam, kad galėtų išreikšti JAV susirūpinimą „išliekančiu kariniu vaidmeniu (Rusijos) Ukrainoje, jos pažeidimus INF sutarties atžvilgiu, jos aktyviomis priemonėmis siekiant griauti transatlantines demokratijas ir kitomis strateginėmis trintimis, kurios skatina JAV ir jų sąjungininkes imtis energingesnių žingsnių atgrasymui“, – rašoma straipsnyje.

Taip pat leidinys praneša, jog neįvardintas NATO darbuotojas atsisakė patvirtinti ar paneigti faktą, jog Azerbaidžane numatytas susitikimas, pareiškęs: „Apie visus kontaktus ateityje bus pranešta reikiamu metu“.

„Darbuotojas pažymėjo, jog Scaparrotti ir Gerasimovas pasikalbėjo telefonu ir parodė „aiškų abipusį interesą išsaugoti karinius ryšio kanalus“, – praneša leidinys.

Heather Nauert, iš savo pusės pareiškė:

„mes labai tiksliai paaiškinome, jog norėtume santykių su Rusija pagerinimo, tačiau, kad to pasiektume, mes turime pamatyti kai kurias permainas, o būtent: pamatyti Rusiją, kuri yra konstruktyviai nusiteikusi kaimynė ir transatlantinės bendruomenės partnerė, gerbi Ukrainos suverenitetą, nebando susilpninti mūsų sąjungininkų ir partnerių, o taip pat konstruktyviai bendradarbiauja sprendžiant stambias globalias problemas, su kuriomis mes susiduriame“

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 114

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...