infa.lt

Rusija ir Kinija meta iššūkį JAV dolerio dominavimui

29 gruodžio
01:05 2017

paveikslėlis

Neseniai Rusijos vyriausybė paskelbė apie savo ketinimą išleisti valstybės paskolos obligacijas už sumą, ekvivalentišką 1 milijardu dolerių, tačiau nominuotą ne JAV doleriais, kaip tai vyksta daugumoje atvejų. Tai bus pirmas Rusijos obligacijų leidimas nominuotas Kinijos juaniais. Suma, lygi 1 milijardui neatrodo įspūdinga, ypač lyginant su bendru JAV vyriausybės paskolų popierių portfeliu, esančiu Kinijos Liaudies banke, sudarančiu daugiau nei 1 trilijoną dolerių. Tačiau šio įvykio reikšmė tikrai neapibrėžiama vien kiekybiniu faktoriumi. Tai tik abiejų vyriausybių perspektyvų mechanizmo, valstybei finansuojant infrastruktūrinius ir kitokius projektus, nepriklausomo nuo rizikų, susijusių su ekonominėmis JAV finansų Ministerijos sankcijomis, „eigos bandymai“.

Rusijos įsiskolinimas ir Kinijos juanis

Po suverenaus defolto, 1998 metų rugpjūtį, Rusijos valstybės finansai yra vos ne per daug atsargūs ir išmintingi. Federalinės vyriausybės įsiskolinimo dydis yra pats mažiausias tarp visų stambių industrinių šalių, viso 10,6 procento nuo BVP šiems metams. Tai suteikė galimybę Rusijai, iš vienos pusės, atsilaikyti prieš JAV finansiniame sankcijų kare, pradėtame 2014 metais, o iš kitos pusės, privertė Maskvą ieškoti atramos savo finansiniam stabilumui kitose vietose. Kaip tokia atrama pastaraisiais metais vis dažniau pozicionuoja Kinijos Liaudies respublika.

Šiandien Rusijos finansų Ministerija, pasak MIP pranešimų, planuoja pirmąjį valstybės paskolos obligacijų pardavimą, nomimuotą Kinijos nacionaline valiuta. Pirmos partijos, skirtos rinkos testavimui, apimčių suma sudaro 6 milijardus juanių arba truputį mažiau, nei milijardas dolerių. Pardavimo organizavimu užsiima Rusijos valstybinis „Gazprombank“, Kinijos Centrinis Bankas ir stambiausias KLR valstybinis bankas – Kinijos Pramoninis-komercinis Bankas.

Šis Rusijos vyriausybės žingsnis greitinamas pranešimais apie tai, jog JAV finansų Ministerija šiuo metu svarsto galimus savo sankcijų išplėtimo efektus, iki šiol sukoncentruotus į Rusijos naftos-dujų projektus. Kalba eina apie šio sankcijų karo objektų sąrašo papildymą Rusijos Federacijos suverenia skola. Naujoji obligacijų emisija buv parduodama už juanius Maskvos biržoje. Ji orientuota į investuotojus iš kontinentinės Kinijos, o taip pat į Rusijos ir užsienio kreditorius, turinčius prieigą prie kapitalo patraukliomis palūkanomis.

Vakarų sankcijos ir grasinimai jas sugriežtinti verčia Rusiją ir Kiniją bendradarbiauti vis glaudžiau ir didesniu mastu, formuojant realios alternatyvos dolerinei sistemai pagrindus. Rusijos paskolų obligacijų juaniais išleidimas bus rimtu stimulu Kinijai paversti juanį pripažinta tarptautine valiuta.

Kinijos naftos juanis

Priemonės, susijusios su Rusijos valstybiniais paskolos popieriais nominuotais juaniais yra sekantis žingsnis, prieš kurį jau buvo žengtas ankstesnis, nukreiptas į platesnį tarptautinį juanio pripažinimą, kaip alternatyvos amerikiečių doleriui, žingsnis. Kalba eina apie tai, jog gruodžio 13 Kinijos monetarinė valdžia užbaigė galutinį testavimą, rengiant fjučersų (rytdienos sandorių) naftos sandorių startą, palaikomą ne JAV doleriu, o juaniu, kurie bus parduodami Šanchajaus fjučersų biržoje. Analitikų tvirtinimu, šio žingsnio pasekmės bus labai toli siekiančios.

Kinija – stambiausias pasaulyje naftos importuotojas. Finansinių rinkų naftos fjučersų kontrolė iki šiol buvo griežtai saugoma Volstrito bankų, o taip pat Niujorko, Londono ir kitų fjučersų biržų, kurias kontroliuoja minėti bankai, prerogatyva. Šanchajaus, kaip stambaus fjučersų centro, orientuoto į atsiskaitymus juaniais atsiradimas, gali juntamai susilpninti amerikiečių dolerio viešpatavimą naftos prekyboje.

Nuo naftos šoko 70-aisiais momento ir 400-procentų naftos kainų skrydžio, iššaukto OPEC šalių veiksmais, Vašingtonas palaiko griežtą režimą, numatantį, jog visa prekyba vertingiausia žaliavine preke pasaulyje, – nafta, turi vykti išimtinai JAV doleriais. 1974 metų gruodį, JAV finansų Ministerija pasirašė slaptą susitarimą su Saudo Arabijos Valiutų agentūra (įstaiga, vykdančia šioje šalyje Centrinio banko funkcijas). Atitinkamai šiam dokumentui buvo „nustatyti nauji santykiai per Niujorko Federalinį rezervų banką ir JAV finansų Ministeriją“, kad garantuotų Rijadui galimybę įsigyti JAV valstybės paskolos obligacijų už naftos dolerių perteklių.

Saudo Arabija sutiko garantuoti naftos pardavimą OPEC kartelio šalims išimtinai už amerikietiškus dolerius, mainais į amerikietiškos karinės technikos (perkamos, savaime suprantama, irgi už dolerius) pardavimą ir garantiją nuo galimo užpuolimo iš Izraelio pusės. Tai buvo tokio mechanizmo formavimosi pradžia, kurį tuometinis JAV valstybės sekretorius Henris Kisindžeris pavadino naftos dolerio recirkuliacija. Iki šio meto tik dviejų šalių-naftos eksportuotojų lyderiai, – Irako prezidentas Sadamas Huseinas ir Libijos lyderis Muamaras Kadafis bandė pakeisti šią sistemą ir pradėti pardavinėti naftą už eurus ar aukso dinarus. Jų jau nebėra. Dabar Kinija meta iššūkį naftos-dolerio sistemai kitokiu būdu, savo naftos-juanių pagalba.

Skirtumas tarp S. Huseino ar M. Kadafio bandymų ir dabartinių įvykių slypi tame, jog šiandien kur kas labiau įtakingos šalys, tokios kaip Rusija ir Iranas, tyliai palaikant Kinijai, bendradarbiauja, siekdamos išsivaduoti nuo prievolės prekiauti doleriais spaudžiant JAV. Tai kur kas rimtesnis iššūkis amerikiečių pranašumui pasaulio rinkose, nei tas, kurį sugebėjo mesti Irakas ir Libija.

Fjučersų naftos kontraktas Kinijos juaniais suteiks galimybę Kinijos prekybos partneriams mokėti auksu ar konvertuoti juanius į auksą, nesusiduriant su būtinybe laikyti pinigus kinų aktyvuose ar konvertuoti juos į amerikiečių dolerius. Naftos eksportuotojai, tokie kaip Rusija, Iranas ar Venesuaela, kurie nuolat patenka į JAV sankcijų sąrašus, dabar galės pasitraukti iš šių sankcijų įtakos zonos, vengdami prekybos nafta doleriais. Praėjusių metų rugsėjį Venesuela sureagavo į sankcijas iš JAV pusės, nurodžiusi valstybinei naftos kompanijai ir savo prekeiviams sudaryti naftos pardavimo sandėrius už eurus, o taip pat nutraukti mokėjimus ar priimti apmokėjimą JAV doleriais.

Auksas už naftą?

Fjučersų naftos kontraktas tarptautinėje Šanchajaus biržoje supaprastins ir sutvirtins Kinijai naftos pardavimo procesą už juanius, kurį Rusija pradėjo po sankcijų 2014 metais įvedimo. Taip pat jis suteiks galimybę kitiems naftos gavėjams visame pasaulyje parduoti savo naftą už juanius vietoje dolerio. Naftos fjučersai bus pirmieji žaliavų kontraktai Kinijoje, prieinami užsienio investicijų fondams, prekybų rūmams ir naftos kompanijoms. Prievolės prekiauti doleriais pašalinimas gali sudaryti galimybę šalims naftos eksportuotojoms, tokioms kaip Rusija ir Iranas, apeiti amerikiečių sankcijas.

Kad savo pasiūlymą padarytų patrauklesniu, Kinija susiejo naftos fjučersų kontraktus su galimybe faktiškai konvertuoti juanius į fizinį auksą per aukso biržas Šanchajuje ir Honkonge. Pasak Kinijos globalizacijos ir modernizacijos centro, užsienio ekonomikos ir prekybos Instituto direktoriaus Van Czimino, galimybė konvertuoti naftos fjučersus juaniais į auksą, suteiks Kinijos fjučersams konkurencinį pranašumą, lyginant su naftos markėmis Brent ir West Texas.

Dabar Rusija ir Iranas, o taip pat kitos naftą išgaunančios šalys galės parduoti Kinijai naftą už juanius ar rublius, visiškai išvengdamos atsiskaitymų doleriais. Šis pasikeitimas turėtų įvykti artimiausiomis savaitėmis, kai bus oficialiai įvestas fjučersų naftos kontraktas juaniais. Dar daugiau, dar spalio mėnesį Kinija ir Rusija paleido tarpusavio mokėjimų sistemą (PVP) Kinijos juaniais ir Rusijos rubliais. , kas sumažins tiekimo riziką naftos pardavimo ir kitiems sandėriams.

Anksčiau jau buvo pranešta, kad rusiškos naftos ir dujų pardavimas Kinijai vyksta rubliais ir juaniais, o po JAV bandymų izoliuoti Katarą Persijos įlankoje, šis vienas stambiausių SGD Kinijai tiekėjų taip pat perėjo į kainų darybą juaniais. Spaudimas toliau auga ir, analitikų nuomone, kažkuriuo momentu Saudo Arabija pažeis savo 1974 metų paktą su Vašingtonu, ir taip pat pradės pardavinėti savo naftą Kinijai už juanius.

Iranas rengiasi tapti Eurazijos ekonominės sąjungos nariu

Besiplečiantis Eurazijos bendradarbiavimas, susikoncentravimas pagrindinai apie Kiniją ir Rusiją, artimiausiu metu gali pasipildyti dar vienu svarbiu elementu. Kalba eina apie Iraną. Pasak Irano Organizacijos prekybai pareiškimo, išplatinto Irano valstybinio TV kanalo Press-TV, jau 2018 metų vasarį Iranas nusiteikęs tapti Eurazijos ekonominės sąjungos (EAS) nariu. Šiuo metu EAS apima Rusiją, Kazachstaną, Baltarusiją, Armėniją, Kirgiziją ir Uzbekistaną.

Sąjungos tikslu yra didelio masto laisvo prekių ir paslaugų, kapitalo ir darbo rezervų tranzito zonos tarp valstybių sąjungos narių sukūrimas. Šiuo metu EAS sudaro 183 milijonų gyventojų rinką. Įstojus į šią sąjungą Iranui su jo daugiau nei 80 mln gyventojų, tai suteiks galingą impulsą EAS šalių ekonomikai ir sustiprins jos ekonominę svarbą, kadangi tai reikš naujos bendros rinkos 263 milijonams žmonių formavimą, su kvalifikuota darbo jėga, mokslininkais ir pramonės pajėgumais.

Iranas jau skelbė anksčiau, atsakydamas į grasinimų eskalaciją iš Vašingtono, jog jis siekia atrasti būdą parduoti savo naftą už kitas valiutas, išskyrus JAV dolerį. Integracija į EAS gali sudaryti galimybę išspręsti šią problemą, kadangi Iranas, Rusija ir Kinija neišvengiamai suartėja, nuolatinio ir negailestingo spaudimo iš Jungtinių Valstijų pusės visoms trims šalims, sąlygomis.

Proporcingai spaudimo didėjimui iš Vakarų pusės, Eurazijos šalys plėtoja naujus savo ekonomikų vystymosi mechanizmus, nepriklausančius nuo JAV finansų Ministerijos finansinių sankcijų poveikio. Ekspertų nuomone, pilnai tikėtina, jog retrospektyvoje JAV sankcijos bus vertinamos kaip vienas iš kvailiausių Vašingtono bandymų dominuoti Eurazijos šalyse.

šaltinis: globalresearch.ca

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 350

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....