infa.lt

Monopolija interneto tinklo erdvėje

18 gruodžio
01:01 2017

Interneto tinklo neutraliteto atšaukimas Jungtinėse Valstijose sukėlė nerimą daugeliui verslininkų, praneša SRF. Dabar amerikiečių interneto tiekėjai galės blokuoti atitinkamą turinį, leisti platinti jį sumažintu greičiu ar padidintu už mokestį, tuo pačiu pažeisdami lygios konkurencijos sąlygas tinkle, teigia šveicarų TV kanalas.

Interneto tinklo neutraliteto atšaukimas Jungtinėse Valstijose prives prie stambių koncernų dominavimo rinkoje ir fundamentaliai pakeis pajėgų išsidėstymą internete, tvirtina Tageszeitung žurnalistė Svenja Bergt.

„Jau šiandien situacija problematiška: internete – erdvėje, kurioje galima neribota konkurencija – atsirado tendencija į monopolizaciją. Ar tai būtų paieškos variklis, pranešimų apsikeitimo sistema ar kompanija užsiimanti nuotoline prekyba – daugelyje sričių rinkoje dominuoja stambus interneto tiekėjas. O ten, kur tai nevyksta, pavyzdžiui Kinijoje, egzistuoja kiti kvazimonopolistai“, – rašo autorė. Viena iš to priežasčių yra, pavyzdžiui, taip vadinamas tinklo efektas, sekant kuriuo, „naudotojai labiau noriai eina ten, kur jau yra kiti naudotojai“.

Kas yra interneto tinklo neutralitetas ir kas vyksta jo atsisakius?

Tinklo neutralitetas reiškia, jog nė vienas interneto tiekėjas kažkurio kito interneto dalyvio naudai savo tinkle nesuteikia didesnio srauto greičio ar kokių kitų geresnių sąlygų, lyginant su likusiais dalyviais. Atsisakius šio principo galima pasirinktinai suteikti geresnes prieigos sąlygas vieniems interneto naudotojams, pavyzdžiui, besijungiantiems prie konkretaus tinklo, kitų naudotojų sąskaita. Gausis toks vaizdas, kai stambūs interneto tiekėjai sudaro sąlygas naudotis internetu, panašias į situaciją mokamame kelyje, kur vieni vairuotojai važiuoja greitaeige automagistrale, o likusieji stumdosi kamščiuose. Kas turės pinigų užmokėti daugiau ar galės pasiūlyti kitokių preferencijų – turės geresnes sąlygas naudotis internetu. Vienas iš tokių pavyzdžiu jau galėtų būti kompanijos Google paskelbtas pareiškimas apie Rusijos RT kanalo reitingų mažinimą savo paieškos puslapiuose, esą dėl kanalo skleidžiamos propagandos. Visos mažesnės kompanijos ar interneto puslapiai patirs tokią diskriminaciją, jei negalės sumokėti, kad t nebūtų.

„Čia sudėtinga imtis kažkokių atsakomųjų priemonių, kaip ir apriboti transnacionalinius koncernus. Tačiau nesant interneto tinklo neutraliteto, tendencijos į dominavimą rinkoje stiprės, todėl, kad Google ir Facebook negali sau leisti tarpusavio sąveikos su telekomunikacijų koncernais“, – pastebi autorė.

Nedideliems interneto tiekėjams išlaidos bus pernelyg didelės, ir tai prives prie antrojo rinkos koncentracijos lygmens: tokiu būdu, esant tinklo neutraliteto ribojimui nedidelis interneto tiekėjas bus priverstas bendradarbiauti su telekomunikacijų koncernais, ir šios kooperacijos kaina didės priklausomai nuo to, prie kokio koncernų skaičiaus jam teks derintis.

Interneto tiekėjai bus priversti apsiriboti bendradarbiavimu su dideliais koncernais. Pasekoje pas koncernus atsiras daugiau partnerių, daugiau klientų ir dar daugiau galios rinkoje“, – rašo autorė, pažymėdama, jog ši problema paliečia ne tik JAV, bet ir Europą: čia interneto tinklo neutraliteto taisyklės turi savas „juodąsias skyles“, kuriomis naudojasi stambūs tiekėjai, pavyzdžiui, Telekomas ir Vodafone.

„Skirtingai nuo tinklo efekto problemos ir sudėtingų santykių su transnacionaliniais koncernais, čia buvo galima imtis atsakomųjų priemonių. Griežtų taisyklių siekiant išsaugoti tinklo neutralitetą dėka, kurios palaikytų naudotojus ir įvairovę. Išskyrus atvejus, kai politika susižavėjusi monopolijomis“, – pabaigia autorė.

Mieli skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, teikiama „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę SMS ar kitu Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 171

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...