infa.lt

Ramūno Karbauskio atsakymas UAB „Media 3” direktoriui Edmundui Jakilaičiui

15 gruodžio
14:41 2017

Edmundas Jakilaitis vs Ramūnas Karbauskis

Lietuva įpratusi diskusijas tarp TV laidų vedėjų ir jų pašnekovų stebėti TV ekrane, tačiau pastarosiomis dienomis šie dalykai persidislokavo į socialinio tinklo erdvę. Turima omenyje tarp Seimo nario R. Karbauskio ir LRT laidų vedėjo E. Jakilaičio užvirusi karšta diskusija Facebook tinkle dėl to, kas labiau kaltas ir kas turi kam atsakyt į klausimus.

Po to, kai Ramūnas Karbauskis paminėjo apie su Edmundu Jakilaičiu siejamas įmones, kurios per 2016-us metus gavo apie 20.5 mln €u pajamų, tačiau sumokėjo tik 0,3% mokesčių (pasak R.Karbauskio), Edmundas Jakilaitis vietoj atsakymo uždavė R. Karbauskiui 24 klausimus apie jo verslą:

į ką Ramūnas Karbauskis atsakė sekančiai:

Mane dažnai viešumoje bandoma kaltinti nebūtais dalykais, kurti įvairias istorijas, šmeižti, tačiau suprantu, kad tokia yra dalyvavimo politikoje kaina ir apgailestauju, kad kai kuriems asmenims nesąžiningos konkurencijos politikoje retorika ir tiesos neatitinkančios informacijos skleidimas pasidarė normalu. Būti apkaltintiems nebūtais dalykais šiame netikrų naujienų amžiuje nieko naujo. Telieka apsišarvuoti kantrybe ir ginti savo reputaciją, nes tiesa anksčiau ar vėliau triumfuoja.

Nusprendęs dalyvauti politikoje, versle nedalyvauju. Nežinau, kiek kartų esu tai viešai pareiškęs, tačiau esu priverstas tai dar kartą pakartoti UAB „Media 3” direktoriui E. Jakilaičiui. Tikiuosi būti išgirstas šį kartą.

Pone E. Jakilaiti, klausimus atsiuntėte man, nors puikiai žinote, kad šiuo metu informacijos apie įmones, jų veiklą nevaldau, nes verslo valdyme nedalyvauju. Jūsų klausimai turėjo būti siunčiami jus dominančių įmonių vadovams. Aš atsakomybės nevengiu, man nepatogių klausimų nėra, tačiau jūsų klausimai ir man kelia daug klausimų, nes juose esantys teiginiai yra tendencingi, kaltinamojo pobūdžio, formuojantys išankstinę neigiamą nuomonę. Esate toks tikras tuo, ko klausiate… Gal turite klausimus pagrindžiančią medžiagą? Labai norėčiau susipažinti su ja. Galbūt su tokia medžiaga turėtumėte nedelsiant kreiptis į teisėsaugą, Muitinės departamentą, Mokesčių inspekciją? Jūsų klausimuose matau rimtus kaltinimus įmonėms, todėl aš palaikau įmonių grupės vadovų sprendimą ginti reputaciją.

Beje, klausimuose jūs neminite konkrečių bendrovių pavadinimų, jas įvardijate kaip „su R. Karbauskiu susijusias įmones“, bet tikiuosi, kad patikslinsite, kurias konkrečias įmones turėjote omenyje, nes perskaičius jūsų klausimus, man kilo dvejonė, kad galbūt jūs turite duomenis visai net ne apie su manimi siejamas įmones ir jus kažkas klaidina.

“Su R. Karbauskiu siejamos įmonės” neteisėtų veiksmų kaip trąšų sumaišymas, mokesčių nemokėjimas, kažkokių “schemų” kūrimas bei įgyvendinimas niekuomet neatliko. Tai prieštarautų įmonių vertybėms. Įmonės vadovaujasi teisės aktais, moka visus mokesčius valstybei. Pastaraisiais bendrovės finansiniais metais (nuo 2016 m. liepos 1 d. iki 2017 m. birželio 30 d.) vien Agrokoncernas sumokėjo 18 527 516 eurų įvairių mokesčių, iš jų 2 363 294 eurų sudaro muito mokesčiai. Visos su manimi siejamos įmonės valstybei per šį laikotarpį sumokėjo per 24,7 mln. eurų mokesčių.

Visos trąšos, importuojamos į Europos Sąjungos šalis, yra klasifikuojamos pagal Europos Bendrijos integruoto tarifo duomenis. Pagal šią sistemą kiekvienai trąšai priskiriamas tam tikras prekės nomenklatūros kodas, o pagal jį nurodyti privalomi įvežimo į valstybę mokesčiai pagal Europos Parlamento ir Tarybos Reglamentus. Tokius pačius mokesčius už trąšas sumoka visi trąšų į Lietuvą importuotojai, kurių yra kelios dešimtys.

Agrokoncernas perka trąšas iš pardavėjų Lietuvoje bei užsienyje (Anglijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Kazachstane, Kinijoje, Lenkijoje, Olandijoje, Uzbekistane ir kt.).

Konkrečios trąšos įsigyjamos atsižvelgiant į kainas, vartotojų poreikius bei tendencijas rinkoje. Agrokoncernas, importuodamas trąšas, sumoka visus priskaičiuotus mokesčius. Jokių ginčų su valstybės institucijomis dėl muitų, trąšų kokybės neatitikimų ar kitų dalykų Agrokoncernas neturi.

Kalbant apie kitas įmones, Agrokoncerno technika niekuomet neperėminėjo ir nepirko jokio verslo, susijusio su Rusijos ar kitos valstybės žemės ūkio technikos prekyba. Agrokoncerno technika savo veiklą pradėjo dar 2001 metais. Ši bendrovė prekiauja žemės ūkio technika ir jos atsarginėmis dalimis bei operatyviai teikia visapusiškas serviso paslaugas.

Agrokoncerno technika atstovauja tokius žymius gamintojus kaip POTTINGER (Austrija), JYMPA ir AUSA (Ispanija), FarmGem (Anglija) ir kt. Agrokoncerno technika taip pat prekiauja ūkininkams gerai pažįstamais traktoriais VERSATILE iš Kanados. 2013 metais Agrokoncerno technika tapo ir kompanijos ROSTSELMASH (Rusija) atstovais Lietuvoje. Jūsų teiginiai klausime, esą Agrokoncerno technika perėmė kažkieno verslą ar tokį verslą nusipirko, kaip matote, taip pat neatitinka tikrovės.

Jau ne kartą viešai esu pasisakęs dėl žemės ūkio ministrės K. Prunskienės, vadovavusios ministerijai 2004 m. – 2008 m., neva darytos įtakos „su R. Karbauskiu susijusioms įmonėms“. Agrokoncerno grūdai vadovai nurodo, jog nei grupėje, nei kitokiu būdu nedalyvavo jokiuose neteisėtuose susitarimuose, konkursuose ir pan. nei 2004 m. – 2008 m., nei kuriuo nors kitu metu. Elevatorius tiek Šeduvoje, tiek kitose Lietuvos vietose Agrokoncerno grūdai įrengė teisės aktuose nustatyta tvarka.

Jūsų išvardinti teiginiai, esą Agrokoncerno grūdai 2004 m. – 2008 m. gavo neteisėtą paramą dėl Žemės ūkio ministerijos sprendimų, o prekiaudami grūdais „apgaudinėja šalies žemdirbius“ ir klastoja grūdų kokybės rodiklius – neatitinka tikrovės, klaidina visuomenę. Lietuvoje sėjamos tik maistinių kviečių veislių sėklos, formuojančios aukštesnių savybių grūdus, t.y. „pašariniai“ kviečiai iš viso nėra auginami. Tik dėl nepalankių gamtinių ar netinkamų sandėliavimo sąlygų kai kurie kviečių kokybės parametrai gali suprastėti. Grūdų elevatoriuose kviečius ir kvietrugius Agrokoncerno grūdai superka tik pagal LST (Lietuvos standartas), kaip ir visos kitos įmonės, užsiimančios grūdų supirkimo, sandėliavimo ir pardavimo verslu.

Vadovaujantis LST standartu kviečiai ar kvietrugiai neskirstomi į maistinius ar pašarinius grūdus. Kviečiai ir kvietrugiai pagal atitinkamus grūdo rodiklius (pvz., baltymai, glitimo kiekis, drėgmė, priemaišos, grūdų dydis ir kt.) skirstomi į skirtingas klases. Agrokoncerno grūdai, supirkę grūdus iš juos parduodančių fizinių ir juridinių asmenų, atlieka pirminį grūdų perdirbimą – juos valo, džiovina ir rūšiuoja. Vėliau grūdai eksportuojami arba parduodami Lietuvoje maisto arba perdirbimo pramonės gamintojams. Dalis grūdų suvartojami gyvulininkystės verslu užsiimančiose kitose Agrokoncerno įmonių grupei priklausančiose bendrovėse. Eksportuojant kviečius ar kvietrugius, kiekvienos importuojančios šalies gamintojai grūdus perka pagal savo individualų standartą ar poreikį.

Prašymą papasakoti, „kaip su jumis susijusios įmonės perimdavo žemę iš skolingų ūkininkų“ ir apibūdinti tokį „veiklos modelį“, vertinu kaip dar vieną nepagrįstą teiginį klausimo formoje, kuriuo siekiama sumenkinti Agrokoncerno įmonių grupės bendrovių dalykinę reputaciją. Agrokoncerno įmonių grupės bendrovės, žemdirbiams taikančios mokėjimų atidėjimus, o esant poreikiui juos konsultuojančios ir tokiu būdu padedančios išvengti bankroto, savo veiklą vertina kaip socialiai atsakingą verslą, o ne amoralų „veiklos modelį“. Apie tai ir kas yra socialiai atsakingo verslo bei įmonės vertybės, jūs turėtumėte suprasti, nes esate uždarosios akcinės bendrovės vadovas ir eilės įmonių akcininkas, bei steigėjas.

Taip pat svarbu paminėti, kad visos Agrokoncerno įmonių grupės bendrovės bei kitos įmonės, priklausančios šių įmonių grupei, žemę įsigyja griežtai laikantis teisės aktuose įtvirtintų reikalavimų.

Agrokoncerno įmonių grupės bendrovės neatlieka jokių neteisėtų ir gerai moralei bei verslo praktikai prieštaraujančių veiksmų, ir jūsų teiginiai klausimuose, esą siekiant išvengti antidempingo muitų, taikomų iš Rusijos importuojamoms azotinėms trąšoms, prekiaujama „sumaišytomis trąšomis“ ir neteisėtai išvengiama didžiulių mokesčių; yra perimtas prekybos rusiška žemės ūkio technika verslas; 2004 m. – 2008 m. gauta neteisėta parama dėl Žemės ūkio ministerijos sprendimų, o prekiaujant grūdais apgaudinėjami šalies žemdirbiai bei klastojami grūdų kokybės rodikliai; pagal veiklos modelį perimama žemė iš skolingų ūkininkų, neatitinka tikrovės.

Dar kartą kviečiu jus, kaip ir visus, viešoje erdvėje skleidžiančius tikrovei neatitinkančius duomenis, galimai turimą informaciją pateikti teisėsaugos, mokesčių administravimo įstaigoms.

ankstesnis R. Karbauskio kreipimasis į R. Jakilaitį:

R.Karbauskis: su LRT laidų vedėju E.Jakilaičiu siejamos įmonės 2016 m. gavo 2,5 mln pajamų ir sumokėjo tik 0,3 % mokesčių

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 559

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
    „Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

„Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Kūrėjai

Jolanta Blažytė. Kūrėjai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    „Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

„Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Herkus Baranauskas-Deltuvis. Mokiniai

Herkus Baranauskas-Deltuvis. Mokiniai

atsiliepimų 6 Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Skylė juoda, cirkai – margi

Jolanta Blažytė. Skylė juoda, cirkai – margi

atsiliepimų 13 Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Velykos artėja. O išsilaisvinimas?

Jolanta Blažytė. Velykos artėja. O išsilaisvinimas?

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Kiek ilgai mes liksime pasyviais šio ketvirtus metus vykstančio cirko stebėtojais?

Gintaras Furmanavičius. Kiek ilgai mes liksime pasyviais šio ketvirtus metus vykstančio cirko stebėtojais?

atsiliepimų 7 Skaityti visą įrašą
    Ar nereikėtų opozicijos kandidatams mesti burtų, katras iš jų vienas liks prezidento rinkimuose?

Ar nereikėtų opozicijos kandidatams mesti burtų, katras iš jų vienas liks prezidento rinkimuose?

atsiliepimų 20 Skaityti visą įrašą

Nera ko girtis,turejote visas galimybe atsikratyti brudumbet jus beveik vienodi su ta visa sutve,pridirbote daug...

Valstiečiai tikrai buvo vienas iš geriausių dalykų, kas nutiko Lietuvai, o jums vieta Kariotiškėse, konservatnykai...

A5, ne apie KGB archyvus kalbu..! Apie slapta prisipažinusių sąrašą....

kuo anksčiau Ukraina tai supras, tuo mažiau bus aukų...

:) youtube.com/watch?v=OrslT0gcv00&ab_channel=%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BD%22%D0%9C%D0%BE%D1%81%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BC%22 :) :) :)...

Esi mazas ir nieko nuveikti negali. Tad baig svajoti ir sugrizk i realybe. Geriau rupinkis...

Taip, teisinga valdzia gauna ismokas o kitos nuomones demokratijai netinka. Nekyla klausimų?...