infa.lt

Seime teikiamas Lukiškių aikštės įstatymo projektas, numatantis memorialą su Vyties paminklu

07 gruodžio
16:22 2017

Lukiškių aikštės Vytis

Netylant diskusijoms dėl Lukiškių aikštės paminklo ir siekiant, kad visuomenė nebūtų daugiau skaldoma, o problema išspręsta, grupė Seimo narių teikia Lukiškių aikštės įstatymo projektą.

Įstatymo projekto rengėjai – Lietuvos Respublikos Seimo nariai Audronius Ažubalis, Arūnas Gumuliauskas ir Laurynas Kasčiūnas – siūlo įstatymo lygiu įtvirtinti aikštės valstybinę reprezentacinę funkciją ir joje įrengti memorialą su svarbiausiu simboliu – Vyčio paminklu. Naujas reglamentavimas padėtų aiškiai apibrėžti aikštės reikšmę ir memorialo turinį, o Vyriausybę įpareigojant suderinti Vyčio memorialo projektą, išpildyti visuomenės lūkesčius.

Įstatymo projektą pasirašė 41 Seimo narys iš įvairių Seimo frakcijų. Jis skubos tvarka įtrauktas į Seimo posėdžių darbotvarkę.

Pasak A. Ažubalio, toks projektas buvo teiktas dar 2014 m., tačiau atmestas.

„Manau, kad tokio tautos susipriešinimo, kokį matome dabar, dėl paminklo Lukiškių aikštėje nebūtume turėję, jei tuomet būtume priėmę mano teiktą įstatymą. Dabar susiskaldžiusią visuomenę galime suvienyti monumento statybą pagrindinėje Lietuvos aikštėje pakeldami į aukščiausią Seimo ir Vyriausybės lygį. Be to, nereikia klaidinti visuomenės: mūsų teikiamo įstatymo projektu nekalbame apie konkretų Vyčio projektą, tačiau siekiame įtvirtinti patį principą, kad svarbiausioje valstybės aikštėje turi būti valstybės simbolius atspindintis monumentas“, – sako A. Ažubalis.

Pasak projekto teikėjų, teikiamo įstatymo projekto pagrindas – įsitikinimas, kad biurokratiniai suvaržymai ir ligšiolinis atsakomybių nepasidalijimas negali ir neturi užkirsti kelio šios reikšmingos aikštės performavimui, kad ši išpildytų jai priskiriamą memorialinę ir reprezentacinę misiją. Projekto tikslas – užtikrinti, kad aikštės valstybinis statusas būtų įtvirtintas įstatymu, o vykstantys jos atnaujinimo darbai išpildytų Seimo išreikštą valią ir visuomenės lūkesčius dėl tinkamo jos įrengimo.

Seimo priimtas įstatymas ir jame įtvirtintas įpareigojimas Vyriausybei padėtų užkirsti kelią šiuo metu vykstančiam chaotiškam aikštės tvarkymo procesui, taip pat apsisaugoti nuo Lietuvos laisvos kovotojų memorialinės koncepcijos neatitinkančio aikštės apipavidalinimo, o taip pat suspėti pabaigti darbus iki valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo metų pabaigos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 105

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...