infa.lt

Treniruojant reakcijos greitį galima išvengti įgytos senatvinės silpnaprotystės

05 gruodžio
01:01 2017
paveikslėlis

foto: brightfocus.org

Tokios išvados priėjo amerikiečių mokslininkų grupė po 10 metų trukusio eksperimento. Brandžiame amžiuje svarbu palaikyti nuosavos reakcijos greitį. Savo tyrimus mokslininkai paskelbė žurnale Alzheimer’s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions.

Įgyta silpnaprotystė

Pagyvenę žmonės linkę į įvairius susirgimus. Pagrindine kai kurių ligų, susijusių su smegenų aktyvumu pas sveikus žmones,, vystymosi priežastimi laikomas jų amžius. Vidutiniškai artėjant link 70 metų 14% pagyvenusių žmonių įgyja silpnaprotystę. Artėjant link 90 metų amžiaus ši statistika blogėja ir sudaro jau vidutiniškai 30% nuo bendro 6ios amžiaus grupės pagyvenusių žmonių skaičiaus.

Kad išsiaiškintų tokių patologijų kaip Alzheimerio ir Piko ligų užkardymo būdus, mokslininkai nusprendė pravesti tyrimą. Jo eigoje jie išanalizavo įvairių protinių treniruočių, kurios galėtų būti naudojamos pagyvenusiame amžiuje, poveikį. Eksperimente dalyvavo beveik 3 tūkstančiai žmonių, nuo 65 metų amžiaus, kurie buvo absoliučiai sveiki ir nesirgo jokiomis neurologinėmis ligomis.

Greita reakcija – aštraus proto pagrindas

Savanoriai buvo padalinti į 4 grupes, kurioms buvo priskirta po 3 pratimus protinei mankštai. Viena grupė buvo palikta, kaip kontrolinė rezultatų palyginimui. Pirmoji grupė treniravosi ištraukdama atsiminimus iš atminties, antroji – gerino savo savybes sprendimų priėmime. Trečioji grupė treniravo reakcijų greitį. Kiekvienas bandomasis turėjo praeiti 10 treniruočių seansų 1 valandos eigoje, 6 savaičių bėgyje. Toliau savanorių mentalinės sveikatos rezultatai buvo fiksuojami tyrėjų.

Grupių eksperimentai ir tyrimai tesėsi kasmet 10 metų eigoje. Po eksperimento iš visų dalyvių liko gyvi ar panoro vėl praeiti tyrimą virš 1,2 tūkstančiai žmonių. Mokslininkai išsiaiškino, kad grupė, kurioje buvo treniruojamas reakcijos greitis, 29% mažiau buvo paveikta įgytos silpnaprotystės, nei kontrolinė grupė. Kitų grupių rezultatai niekuo neišsiskyrė. Gautų duomenų pagrindu tyrėjai padarė išvadą apie tai, jog reakcijos greičio treniruotė žymiai sumažina tokių ligų kaip  senatvinė silpnaprotystė – demencija atsiradimą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 294

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Rrr

Pirmą kartą įspėjimas, o toliau vėl baudos? Juridiniams asmenims - baudos iškart - kodėl? Kuo...

Rrr

Atrodytų mūsų tai neliečia, tai kažkokios virtualios valiutos, pinigų pervedimus vykdančios įmonės, bet iš tiesų...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...