infa.lt

Bitės miršta milijonais

08 birželio
01:27 2015

realfarmacy.com

korys_0ffe77bbce_bElmvod‘as – netrukus po to, kai šioje vietovėje buvo pasėti kukurūzai, ūkininkai laikantys bites, pradėjo rasti jas išmirusias tiesiog milijonais. David‘as Schuit, turintis medaus verslą Elmvude, prarado 600 avilių, viso – 37 mln. bičių.
„Kai tik buvo pradėta čia sėti kukurūzus, mūsų bitės pradėjo mirti tiesiog milijonais“ sakė Schuit‘as.

Jis kaip ir daugelis kitų, įskaitant ir pačią Europos Sąjungą, nurodo į insekticidą, priemonę vabzdžiams naikinti, vadinamą neonicitanoidas, sukurtą Bayer Augalininkystės Mokslo akcinės bendrovės, preparatas naudojamas kukurūzų ir kitų augalų apdorojimui. ES tik visai neseniai balsavo už tai, kad nuo 2013 gruodžio dviems metams pristabdyti preparato naudojimą ir ištirti dėl ko šioje vietovėje, o ir pas juos pačius, išmirė bitės.

Nathan Carey, vietinis augintojas iš Neustadt, kaip ir Nacionalinis Vietinis Fermerių Susivienijimas teigia, kad šį pavasarį pastebimai sumažėjo bičių ir kamanių jų laukuose. Jis nei kiek neabejoja, kad tarp bičių nykimo ir insekticido yra aiškus ryšys.

Jis organizuoja viešus seminarus ir diskusijas šia tema savo ūkyje birželio 22 d 10:00. Jis tikisi, kad visos suinteresuotosios šalys turi rinktis kartu ir kalbėti apie tai, kodėl bitės, kurios apdulkina visiškai skirtingus augalus, miršta.

Hario Kenio fermoje, į pietvakarius nuo Hanoverio, aštuoni iš dešimties avilių, kuriuos jis laikė bičių augintojams, žuvo po to, kai netoliese buvo pasėti kukurūzai.

Kai neonikotinoido pesticidai padengia kukurūzų sėklas ir naujos kartos oro sėjamosios pučia pesticidų dulkes į orą, panašu, kad bitėms tai yra mirtina. Amerikos Purdue universitetas tyrė milijonų bičių mirtis ir nustatė, kad „bitėse buvo aptikti nervų ligos simptomai, negyvų bičių analizė atskleidė tiametoksam / klotianido pėdsakus kiekvienu konkrečiu atveju. Lauko kultūrų sėklų apdorojimas (pirmiausia kukurūzų), yra pagrindinis šių junginių komponentas.

Vietiniai Guelph‘o tyrėjai irgi priėjo tos pačios išvados. Kenkėjų Priežiūros Reguliavimo Agentūros tyrimas patvirtino, kad klotianido ar tiametoksamu nupurkštos kukurūzų sėklos „prisidėjo prie bičių mirtingumo daugumoje atvejų” praėjusių metų pavasarį.

„Oro sėjamosios yra tikroji problema“ pasakė Ontario Žemės Ūkio Federacijos (OFA) direktorius Paul Wettlaufer, turintis fermą netoli Neustadt‘o. Bet kai buvo bandoma susisiekti su aukštesniais valdininkais šiuo klausimu, nei vieno nebuvo galima rasti.

Kaip bebūtų, Guelph‘o universiteto entomologas Peter Kevan nesutinka su EU draudimu. Jis sakė: „”Yra labai mažai įrodymų, kad teigti, jog neonikotinoidai, plačiąja prasme, buvo pagrindinis komponentas dėl bičių ar kitų apdulkintojų mirčių, bet kurioje pasaulio vietoje”, sakė Kevan.

Tačiau tyrimai rodo, kad naminių bičių orientacijos sutrikimai ir dideli kolonijų nuostoliai tapo pasaulinio masto reiškiniu. Tarptautinė mokslininkų komanda, vadovaujama Olandijos Utrechto universiteto padarė išvadą, kad „didelio masto pesticidų naudojimas žemės ūkyje, didelė jo koncentracija dirvožemyje ir vandenyje, jų įsisavinimas augaluose ir perkėlimas į žiedus, neonikotinoidai apdulkintojų darbui sukelia didelį pavojų.” Šis ir kiti tyrimai iššaukė aukščiau minėtą Europos Sąjungos draudimą.

O tuo tarpu, fermeris Schuit‘as keičia savąsias bičių motinėles kas kelis mėnesius, vietoje kelių metų, nes jos nepaliaujamai miršta. „OMAFRA mane ragina nenusiminti, bet aš manau, kad tai kas vyksta – kriminalinis nusikaltimas, ir labai sunku tikėti,ar nenusiminti, kai nesimato nieko, kad jie kažką darytų ta linkme“, sakė Schuit‘as.

parengė: Saulius Tarasevičius

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

1 Atsiliepimas

  1. MikasA    -  2015-06-08, 20:20

    Kaip visada ačiū Infai ir Sauliui T. už straipsnį… Gal ir rastum kur kitur, bet neieškau(-om).
    O į temą; Negi turim tiek kaip tos bitės išmirti, kad suprastumėm. kokį pragarą kuriam, būdami tokie išmanūs, galintys sukurti oru purškiamus klotianidus ar tiametoksamus….

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

na panašu kad Jolanta Blažytė gavo užduotį iš Kremliaus- kelti savo melu sumaištį, gal pridengti...

Oi šelme Jolanta taip kaskart gundanciai save pateiki,kad beveik isimylejau,nors ir esi vatnyke ir rašai...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....