infa.lt

Žarnyno fermentas padės pailginti gyvenimą

02 gruodžio
06:19 2017

Sveikas psichinis ir fizinis gyvenimas

Britanijos Kento universiteto ir Nyderlandų Groningeno universiteto mokslininkai atrado naują būdą pailginti gyvenimą, rašoma Eurekalert portale. Jų tiriamaisiais tapo musės ir sliekai, o instrumentu – žarnyno fermentas Poll III, kurį galima aptikti visų gyvų būtybių organizmuose, tame tarpe ir žmonių.

Kaip veikia fermentas Poll III

Fermentas Poll III, arba DNR polimerazės III holofermentas, yra sudėtinė stambaus fermentatyvinio komplekso dalis ir dalyvauja baltymo sintezės bei ląstelių augimo procese. Tačiau iki šiol nebuvo aišku, kokį būtent vaidmenį jis atlieka senėjimo procese. Būtent tuo ir susidomėjo anglų ir olandų mokslininkai.

„Mes sužinojome, jog Pol III turi fundamentalią reikšmę vabzdžių ir žinduolių gyvybinei veiklai., sako vienas tyrimo autorių« Danny Filer. – Pernelyg didelis jo aktyvumas negatyvia atsiliepia žarnyno ląstelių funkcijoms, tačiau jei tą aktyvumą sumažintume – tai galėtume prailginti viso organizmo gyvybės ciklą“.

Kaip jis padeda pailginti gyvenimą

Tam, kad galėtų tą patikrinti, tyrėjai atliko keletą eksperimentų pasinaudodami įvairiais genetinių modifikacijų būdais, tame tarpe – metageneze injekcijos būtu ir RNR interferencija, kurie ir padėjo sumažinti fermento efektyvumą. Bandymai buvo vykdomi su „suaugusiomis“ musėmis ir sliekais – įvairiais gyvūnijos pasaulio atstovais. Visų atliktų operacijų pasekoje, jų gyvenimai pailgėjo vidutiniškai 10%.

Ties tuo biologai nesustojo: jie nusprendė sužinoti, kaip būtent veikia senėjimo pristabdymo mechanizmas. Pasirodė, jog Pol III veikimą galima sulyginti su imunomodeliuojančio preparato rapamicino poveikiu, kuris dar vadinamas „vaistu nuo senėjimo“ – rapamicinas garsus tuo, kad pratęsia pelių ir kitų gyvūnų gyvenimo trukmę iki 14%..

„Tai tiesiog puiku, kad mes galime pakeisti tik vieną genetinį „nustatymą“ ir pastebimai pagerinti gyvenimo kokybę bei jį prailginti“, – sako Kento universiteto darbuotoja Jennifer Tullet. Ji ir jos kolegos yra įsitikinę, kad išsamesnis fermento tyrimas padės suprasti, kokias dar funkcijas jis atlieka organizme, ir gautų duomenų pagrindu sukurti iš tiesų veiksmingą anti-senėjimo terapiją.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 211

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...