infa.lt

MIP kaip užsienio agentai: JAV ir Rusijos karas su MIP

27 lapkričio
01:08 2017

šnipinėjimas

Užsienio agentai. Reikėjo to laukti, kad Rusijos prezidentas V. Putinas greitai realizuos praktiškai vieningai Valstybės dūmos priimtą įstatymą, įpareigojantį užsienio masines informacijos priemones (MIP) registruotis kaip užsienio agentus, rašo vokiečių portalas Telepolis.

Kaip pažymi leidinys, tokia buvo tiesioginė Rusijos reakcija į JAV veiksmus, kurios pagal Antrojo pasaulinio karo įstatymus privertė Rusijos valstybės kanalus Sputnik ir RT registruotis kaip užsienio agentus. Be to, kompanija Google pranešė apie tai, jog mažins Rusijos valstybės MIP reitingus melagingos informacijos platinimo atvejais.

Jungtinėse Valstijose jau buvo kalbėta, jog užsiregistravimas užsienio agentu nėra susijęs su cenzūra. Tačiau tai tikslu tik iš dalies, nes jeigu abi Rusijos MIP nebūtų praėjusios registracijos, jos galėjo netekti licenzijos, pabrėžia vokiečių žurnalistas. Dabar šie naujienų resursai yra laikomi propagandiniais ir turi teikti duomenis apie savo finansavimą.

Rusija dar rugsėjį grasinosi atsimokėti JAV tuo pačiu, kai užėjo kalba apie MIP registraciją užsienio agentais. Iki šiol analogišką procedūrą Rusijoje turėdavo praeiti NVO, gaunančios finansavimą iš užsienio, bet ne MIP. Ši registracija reikalinga tam, kad užklijuoti joms užsienio agentų etiketes ir atskleisti jų finansavimo šaltinius, kas daroma ir Vašingtone Rusijos MIP atžvilgiu, paaiškina straipsnio autorius.

Tokiu būdu abi valstybės vis giliau klimpsta į medijų karą, kuris nuo amerikiečių prezidento rinkimų daro poveikį atvirai dviejų šalių priešpriešai ne mažiau, nei ginklavimosi varžybos, tikina vokiečių žurnalistas. Panašu, jog privatus kanalas CNN nebus paskelbtas užsienio agentu, tačiau Rusijos teisingumo ministerija pareikalavo iš amerikiečių vyriausybinių kanalų „Voice of America“ ir „Radio Free Europe/Radio Liberty“, o taip pat kai kurių kitų MIP užsiregistruoti kaip užsienio agentus.

Gali būti, jog į jų tarpą bus įtraukta ir „Deutsche Welle“. „Po amerikiečių kvietimo atsakomajai reakcijai“ Maskva gali laisvai rinktis, kokias MIP „apklijuoti etiketėmis“, pabrėžia leidinys. Rusija pyksta dar ir dėl to, kad Jungtinėse Valstijose iki šiol užsiregistruoti kaip užsienio agentai privalėjo tik Rusijos MIP, bet ne britų kanalas BBC, kinų CCTV, prancūzų France-24 ar vokiečių Deutsche Welle, pastebima straipsnyje.

Putinas pasirašė įstatymą apie užsienio agentų statuso taikymą MIP

Autoriaus nuomone, šis medijų karas aiškiai rodo, kokią grėsmę sau mato vyriausybės, partijos ir institutai plintančiuose informacijos srautuose, kurių jie negali kontroliuoti ir kabina etiketes kaip įtakos operacijoms. Anksčiau tai buvo autoritarinių valstybių požymiu, pabrėžia vokiečių portalas. Dabar gi, tokių veiksmų vis dažniau imasi vyriausybės, partijos ir žinybos demokratinėse šalyse: jos išsigalvoja sąmokslo teorijas ir uždraudžia piliečiams teisę savarankiškai atskirti melagingas naujienas (fake news) nuo objektyvių.

Iki šiol Vakarų MIP naudojosi privilegija, leidžiančia joms skleisti jų, esą objektyvią informaciją po visą pasaulį, dėl ko buvo atrasta doktrina apie laisvus informacijos srautus, rašo straipsnio autorius. Tačiau po to, kai kitos valstybės ėmė vis aktyviau įgyvendinti savo informacijos sklaidą anglų kalba, laisvų informacijos srautų ideologijai kilo spaudimas.

Nuo šiol „fake news“ atskyrimas nuo kažkokiu būdu nustatomų teisingų duomenų, turi garantuoti „savos“ informacijos pranašumą.

Visa tai kelias link „Tiesos Ministerijos“, smegenų plovimo ir autoritarinio informacinių srautų reguliavimo“, – reziumuoja vokiečių žurnalistas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 147

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....