infa.lt

Putinas pasirašė įstatymą apie užsienio agentų statuso taikymą MIP

26 lapkričio
09:32 2017
Užsienio agentas "Radio Svoboda"

„Radio Svoboda” gavo išankstinį Rusijos teisingumo ministerijos pranešimą, bet pareiškė, jog dirbs kaip ir anksčiau | Mikhail Pochuev/TASS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, leidžiantį masinės informacijos priemonėms (MIP) priskirti užsienio agento statusą, praneša BBC.

Tokiu būdu, įsigaliojo įstatymas į kurio įtakos lauką patenka patenka MIP registruotos ne tik užsienyje, bet ir Rusijoje, tačiau gaunančios užsienio finansavimą.

Apie tai, kurioms MIP bus priskirtas užsienio agentų statusas spręs Rusijos teisingumo ministerija.

Įstatymo projektas buvo sukurtas, priimtas per tris svarstymus Valstybės dūmos, patvirtintas Rusijos Federacijos ir pasirašytas prezidento mažiau nei per tris savaites (pavydėtinas operatyvumas – vert past) . Pakeitimai įtraukti į įstatymo „Apie masinės informacijos priemones“ 6 straipsnį.

Rusijos parlamentarai pavadino jį atsaku į JAV teisingumo ministerijos veiksmus, kuriais TV kanalas RT Amerika buvo priverstas registruotis užsienio agentu Jungtinėse Valstijose.

Dar iki Putinui pasirašant įstatymą (ir prieš jam įsigaliojant) teisingumo ministerija išsiuntė pranešimus penkių MIP, finansuojamų iš užsienio, adresu, pranešusi, jog įžiūri jų veikloje „požymius atitinkančius užsienio agento veiklos funkcijas“.

Konkrečiai, įspėjimus gavo keletas projektų „Radio Svoboda“, „Amerikos balsas“, ir jų bendras projektas „Dabartinis laikmetis“.

Dar įspėjimus gavo redakcijos projektų „Idel. Realii” ir „Kavkaz Realii”,, kurios užsiima įvykių Tatarstane ir Kaukaze nušvietimu.

Turtas, auditas, rėmėjų vardai

Pripažintos užsienio agentais MIP privalės nurodyti tai savo medžiagoje, kaip ir užsienio nevyriausybiniu organizacijų (NVO) agentai. Taip pat jos privalės kiekvieną ketvirtį rengti ataskaitas net tik už iš užsienio gautas lėšas, bet ir už visas Rusijoje gautas pajamas, įskaitant privačius aukotojus.

Ataskaitose bus privaloma nurodyti vardus tų, kurie paaukojo lėšas ar turtą, ir paaiškinimus, kam visos šios pajamos buvo panaudotos.

MIP agentai turės vykdyti privalomą mokamą auditą, jiems bus uždrausta vykdyti supaprastintą buhalterinę apskaitą, leidžiamą rusiškoms organizacijoms.

Kitas prievoles MIP užsienio agentams nustatys teisingumo ministerija, ji gi sudarys ir konkrečius sąrašus.

TV kanalo „Dabartinis laikmetis“ (Current Time) direktorė Daisy Sindelar po įstatymo priėmimo pareiškė, jog TV kanalo užduotis – „pateikti tikslią ir objektyvią informaciją“. „Mes ir toliau tęsime savo žurnalistinę veiklą Rusijoje“, – pasakė ji.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 47

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...