infa.lt

Dėl Valstybinės lietuvių kalbos komisijos tvirtinimo

22 lapkričio
01:03 2017

LietuvaLietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui
Švietimo ir mokslo komiteto Pirmininkui
LR Seimo frakcijoms 2017-11-20

Dėl Valstybinės lietuvių kalbos komisijos tvirtinimo

Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) prieš pusmetį baigė darbą ir pagal Valstybinės kalbos įstatymą bei Valstybinės lietuvių kalbos komisijos įstatymą turi būti patvirtinta naujosios kadencijos VLKK.

Švietimo ir mokslo komiteto liberalieji nariai trukdė į VLKK pakliūti kompetentingiems, autoritetą turintiems kalbininkams norėdami, kad komisija liktų „trijų raidžių“ politikos vykdytoja. Buvo blokuotos lituanistų dr. D. Kačinaitės, V. Stundžio ir kitų kandidatūros, organizuotas šmeižikiškas „pareiškimas“ prieš komiteto patvirtintą naujo VLKK pirmininko kandidatūrą. Pareiškimą pasirašė daugiausia ne mokslininkai ir ne kalbotyros specialistai.

Ignoruodama kalbininkų, rinkėjų, savo partijos skyrių nuomonę Seimo TS-LKD frakcija minėtam šmeižikiškam pareiškimui dėl VLKK naujo kandidato skyrė perdėtą dėmesį. Moksliniu požiūriu pareiškimas yra nepagrįstas, o teisiniu požiūriu-niekinis. Lituanistas A. Antanaitis niekur nėra atskyręs kalbos mokslo ir kalbos norminimo, niekada nepriešino kalbininkų ir visuomenės. Atvirkščiai, jis pasirengęs telkti kalbininkus ir visuomenę. Pareiškėjai taip elgtis nebuvo įgalioti juos delegavusių į VLKK institucijų ir Seimo nebuvo patvirtinti.

TS-LKD frakcijos pirmininkas ko gero nežinojo, kad jo pavaduotojas A. Adomėnas, įgyvendindamas savo programą „Stabdyk lietuvinimą“, prieštarauja kalbos grynumo, taisyklingumo, tikslingumo kriterijams, Valstybinės lietuvių kalbos įstatymo 3 str. 4d.-9 d., 4 str. 2 d., 9 str. 2 d., kalbos norminimo tradicijoms. (Plačiau tai aprašyta prof. A. Piročkino knygoje „Lietuvių kalbos savitumas“. V., 2016, p.8-11.). Frakcijai nekliūna komisijos muzikologės, anglistų, literatų kvalifikacija.

Pagal VLKK įstatymo 8 straipsnį Kalbos komisijos pirmininkas organizuoja komisijos darbą, šaukia posėdžius, vadovauja sekretoriatui ir t.t. Nuo 1998 metų Komisijai vadovavo ne profesoriai, o nehabilituoti mokslų daktarai, apgynę disertacijas iš dialektologijos ar reklamos. I. Smetonienė buvo Lietuvos televizijos vyresnioji redaktorė ir tiktai tapusi VLKK pirmininke apgynė disertaciją „Garsinės reklamos stilius“. Ilgametė pirmininkių pavaduotoja disertacijų negynė. Dabartinis kandidatas į VLKK pirmininkus A. Antanaitis daug kuo prilygsta ankstesniems VLKK vadovams. Jo vadybinė patirtis bei kalbos funkcijų, kalbos kultūros, etninių lietuvių žemių kultūros, lituanistikos sklaidos žinios VLKK labai praverstų.

Prašome:

1. Pagal įstatymus patvirtinti Valstybinę lietuvių kalbos komisiją ir jos pirmininką lituanistą A. Antanaitį.
2. Atsižvelgti į Lietuvių kalbos tarybos Valstybinės kalbos gairių projektą, kuris bus pateiktas Seimui.

Nevyriausybinių organizacijų koordinacinės
tarybos LR Konstitucijai ginti vardu

Sekretorė Elvyra Valiukaitė

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 132

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....