infa.lt

Gedimino kalnas taps nuolatiniu Seimo kultūros komiteto stebėjimo objektu

14 lapkričio
14:42 2017

Seimo Kultūros komitetas išvažiuojamajame posėdyje svarstė parlamentinės kontrolės klausimą dėl Gedimino kalno ekstremalios situacijos. Komiteto nariams kalno būklę ir atliekamus darbus pristatė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, Nacionalinio muziejaus atstovai, Vyriausybės sudarytos „Vilniaus piliavietės, vad. Gedimino kalnu, Pilies kalnu, Aukštutine ir Žemutine pilimi avarijos grėsmės pašalinimo darbų koordinavimo ir priežiūros“ darbo grupės vadovas, kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius.

Prie Gedimino kalno

Komiteto nariai, apžiūrėję įvykusias nuošliaužas rytiniame, pietrytiniame, pietvakariniame kalno šlaituose, susipažino su vykstančiais darbais Gedimino kalne, kuriais siekiama pasiruošti 2017–2018 m. žiemos ir pavasario sezonui. Jų metu laikinomis priemonėmis nuo kritulių bus apsaugota Gedimino kalno aikštelė ir joje stovinčios Kunigaikščių rūmų liekanos. Gedimino kalno aikštelėje yra baigiama įrengti laikina stoginė, kuri leis sumažinti kritulių vandens infiltraciją į žaliuosius kalno plotus, taip pat leis tęsti vykdomus archeologinius tyrinėjimus, kurių metu atkasami likę nužudytų 1863 metų sukilimo dalyvių palaikai. Užbaigus šiuo metu vykstančius Kunigaikščių rūmų liekanų sienų suvaržymo darbus, nuo kritulių laikinu stogeliu bus apsaugotas ir vidinis rūmų plotas, o aikštelės dalį tarp rūmų ir gynybinės sienos nuo kritulių saugos speciali danga.

Prie Gedimino kalno

Pasak kultūros viceministro Renaldo Augustinavičiaus, kalno nuošliaužų ir toliau bus, nes šiandien taikomos priemonės leidžia tik sumažinti jų skaičių. Svarbiausia, kad tos nuošliaužos nesusikabintų į vieną didelį masyvą ir nekiltų reali grėsmė istoriniams pastatams.

Prie Gedimino kalno

Išklausius specialistų nuomonių, Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis akcentavo, kad „pradėtų Gedimino kalno darbų tikslas – sutvarkyti visą kalną kompleksiškai. Niekada šis kalnas nebuvo tvarkomas iš esmės , todėl gražaus kalno neturėsime dar ilgą laiką, bet jau pavasarį turėsime žalią, sutvarkytą šiaurės vakarų šlaitą“.

Prie Gedimino Kalno

Komitetas bendru sutarimu pritarė Gedimino kalno klausimą įrašyti į nuolatinės komiteto parlamentinės kontrolės sistemą ir kreiptis į Vyriausybės sudarytą darbo grupę su prašymu periodiškai kas 2 savaites teikti komitetui ataskaitas apie Gedimino klano būklę ir darbų eigą.

Seimo kanceliarijos nuotraukos (aut. – D. Barysaitė)

LRS

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 145

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Apyrankės    -  2017-11-15, 10:00

    Pastebėti ir aš galiu. Bet ne stebėti čia reikia, o jau imti dirbti.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...