infa.lt

Konservatorius jungiasi prie liberalės iniciatyvos, kuria siekiama dekriminalizuoti narkotikų vartojimą

09 lapkričio
16:16 2017
A. Armonaite ir L. Kasčiūnas

infa.lt montažas

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas jungiasi prie iniciatyvos grąžini proporcingas bausmes už kanapių suktinio parūkymą ir kartu su parlamentare Aušrine Armonaite siūlys Seimui grąžinti administracines baudas už nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų disponavimą be tikslo platinti.

„Teisėsaugos institucijoms tenka nepagrįstas krūvis dėl perteklinės kriminalizacijos ir taip savaime ribojamos galimybės efektyviai panaudoti išteklius ir mokesčių mokėtojų lėšas sunkesnių nusikaltimų ir nusikaltėlių išaiškinimui. Teismai netgi gali vengti taikyti Baudžiamajame kodekse numatytas kardomąsias priemones už nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų disponavimą be tikslo platinti tam, kad, pavyzdžiui, nebūtų luošinami jaunų žmonių likimai. Taip pernelyg griežtos bausmės nepasieks savo tikslo. Todėl šiuo aspektu administracinės atsakomybės taikymas būtų greitesnis ir efektyvesnis, nei baudžiamosios“, – pabrėžė L. Kasčiūnas.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojus naujam Administracinių nusižengimų kodeksui (ANK) jame nebeliko sankcijos už nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų disponavimą be tikslo platinti. Dabartinis ANK 71 straipsnis numato administracinę atsakomybę tik už narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimą be gydytojo paskyrimo. Baudžiamojo kodekso 259 straipsnio 2 dalyje numatytas baudžiamasis nusižengimas už neteisėtą disponavimą (gaminimą, perdirbimą, įgijimą, laikymą, gabenimą ar siuntimą) nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų neturint tikslo jų parduoti ar kitaip platinti.

Teikiamais įstatymų projektais siūloma numatyti, kad už neteisėtą narkotinių ar psichotropinių medžiagų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė. Taip pat numatytas nukreipimas (įpareigojimas) dalyvauti tikslinėse aprobuotose elgesį keičiančiose ir/ar į gydymą nukreiptose intervencinėse programose.

infa.lt komentaras: bet koks narkotikų vartojimas, net be be tikslo juos platinti – didina jo paklausą ir skatina narkotikų verslą. Čia iš vienos pusės. O iš kitos – siunčia aiškų signalą į juos jau įjunkusiems asmenims, kad tai nieko blogo, nes net valdžia „leidžia” ir net dekriminalizuoja. Tokiu atveju konservatorius prisideda prie narkotikų vartojimo skatinimo, nes parodo, jog „mažais kiekiais vartoti nėra taip blogai, kaip dideliais”. Liaudyje populiari patarlė – apetitas ateina valgio metu. Narkotikų dekriminalizavimas – tai žingsnis į apetito didinimą vartojantiems. Konservatoriams reikėtų apsispręsti už ką jie – už tradicines vertybes ar visi už liberalų idėją. Antruoju atveju lauksime šių partijų susijungimo – tai būtų logiškas žingsnis.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 302

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Zenonas    -  2017-11-20, 16:31

    kaip puiku, kad juos suvienijo suktinė. Tą gražuolę (na kitos feministės-pabaisos, tokios, kaip Jankauskaitė nei kaip neprastumsi) prakišo į semą tik tam, kad legalizuotų narkotikus pagal Overtono lango principą.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...

Labai ačiū autoriui už pasidalinimą tomis mintimis, kurias savo galvose ir širdyse nešiojosi Universitetą kūrę...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...