infa.lt

Normalumui išnykstant (3-a dalis)

08 lapkričio
07:06 2017

Gaiva Paprastojitęsinys, ankstesnės dalys čia

Mano kartai, negana to, kad teko pergyventi ekonominį viso ko užėmimą, dabar jau tenka stebėti ir kažkokį sekantį užėjusį, ypač jaunos kartos atstovaujamą, visišką nužmogėjimą, kitaip nepavadinsi – gal jie kokie jau jauni robotukai gimsta, pilni energijos ir jokio sveiko supratimo apie nieką neturintys, nežinau… Bet apie tai geriau tegu Dubravka Ugresič paaiškina ir įspūdžiais pasidalina, išverčiau čia jos esė fragmentų šita tema:

Jei ateini iš kultūros, kurios humoras jauniems dabar jau atrodo grubus ir diskriminuojantis (ir niekam nekrenta į akį, kad gyvenimas toks ir yra, kas nors visada yra diskriminuojamas), ir pati kultūra jau paženklinama kaip dviprasmiškumo ir dviveidiškumo kultūra. Ezopo kalba. Kultūra, kur žmogus klauso autoritetų (ir valdžios), bet visada skeptiškai (valdžią tai ir visai žino meluojant). Tokioje kultūroje labai daug paradoksų, viskas ambivalentiška, visur dvigubas dugnas, paslėpta prasmė, motyvai, užmanymai gilumoje kitokie, nei rodosi paviršiuje: žmonės, norėdami išlikti išvystė įvairias, bet iš esmės panašias strategijas… Tokioje kultūroje ne tik pats taip gyveni, bet ir kitus atpažįsti taip gyvenant. Galiausiai, jei pavyksta, tai žmonės taip pergyvena ir valstybes, valdžias, įstatymus, ideologiją, kontrolę. Iš paviršiaus tokioje visuomenėje viskas atrodo tvarkoje, o viduje vyksta visiškai kitoks – prasmingas, gilus, tikras gyvenimas.

Rytų Europoje komunizmas pasibaigė, amerikonai mus išvadavo, jiems priešintis nereikia, jie laisvę atnešė – jų laisvė yra tikresnė, todėl galime ir privalome išlįsti į paviršių, pasirodyti, kokiais iš tikro esame. Ypač valstybei, įstatymams, mokesčių inspekcijai ir kitiems kontroliuojantiems organams (nekalbant jau apie iš to sekančią ekonominę naudą – lengviau tau ką parduoti ar tavo elgesiu manipuliuoti, nes tu jau nežinai ir neįtari, kad tai su tavimi daroma.)… Vakaruose tas pats atsitiko, kai trockistai globalistai perėmė federalistus, kurie, savo ruožtu, buvo nugalėję nacionalistus. Kai nacionalumas dar buvo labai realus, federalizmą Amerikoje (ar TSRS) žmonės dar perprato. O dabar globalistų laisvės paistalai, ypač jaunąją kartą, išaugino paprastą – plokščią kaip stalas. Tiesią ir tokią, „kokia ji yra iš tikro“ – būti, koks esi iš tikro yra kultūrinė mūsų laiko obsesija. Sincerity – XX a. pabaigą apibūdinantis žodis. Vartotojų apklausos parodė, jog žmonės nebesusigaudo vis labiau tampančiu sudėingesniu pasaulyje, siekia daugiau paprastumo, skaidrumo. Todėl Zeitgeist buvo perpakuota vėl iš naujo, ir pateiktas kaip Age of Honesty.

Bet tie, iš kurių to skaidrumo ir sąžiningumo yra tikimasi – ekonomistai, bankai, pardavinėtojai, biurokratai, administracija – tie nepasikeitė, tik pasislėpė po nauju fasadu, kaip visada… O netikėtomis tos politikos aukomis tapo subtilumas, lengvas humoras, ne didaktiškai pateikta išmintis, užuominos, akies mirktelėjimai viena ar kita tema… Liko tik tiesumas, tiesmukiškumas, taip pat ir kaip komercinio įtikinamumo etiketė. Nuo to momento, kai buvo duota žalia šviesa, mus užplūdo politikos, kultūros ir medijos produktai, kurių pagrindinė apibūdinanti savybė yra tai, jog jie patys skelbia apie savo autentiškumą, ir patys jį patvirtina. Visur dabar matome „užtikrintai gryną, natūralų, aukštos kokybės ir 100% autentišką produktą“, the real thing, the real life, the real drama.

Literatūrą Amerikoje studijuojantys studentai dėstytojui turi vieną klausimą: ar viskas, apie ką rašyta yra „tikrai atsitikę”, ar „tiktai išgalvota“? – mat „realumas“ užėmė „išgalvotą“ vietą, tik nuo to ne viskas tapo realu, tačiau visa realybė pasislinko į fantazijos teritoriją. Ir dar reikia būti atidiems, kad ir mes kartu su ja nebūtume į ten persislinkę… Studentai ten neturi jokio supratimo apie literatūrines strategijas ar naratyvo kaukes, visiškai nesupranta ironijos…Arba dar blogiau, ironiją atmetė kaip amoralią, kaip netiesos sakymą. Jie iš principo priešinosi tekstams, kurių suvokimas reikalavo bent kiek pastangų (ir todėl buvo netiesa, amoralūs iš esmės)… Ir darosi vis blogiau. Gyvename viešų išpažinčių kultūroje, televizija perėmė bažnyčios vaidmenį – einama išpažinties pas laidų vedėjus. Knygynų skyrių pagrindinė takoskyra – fiction ir non- fiction.. Memuarus rašo ne tie, kurie kažką nuveikė. Priešingai, paprastų žmonių paprastos išmintys apie paprastą gyvenimą… Serialais per TV tikima labiau, reaguojama labiau, nei į realybę, ir realybė užėmė serialų vietą: kiekvienam jo 15 minučių šlovės.

Ir blogiausia, jog ta (pasak amerikonų mados) realybė, visiems dabar save primetanti kaip autentiška, vienintelė tikra, ir todėl PRIVALOMA. Kai ji yra tik muilo operos lygio realybė, nuleista iki lygio „gyvenimas pradedantiems“ (for dummies). Pakeliui, diegiant elgesio taisyklę – politkorektiškumą, pakantumą mažumoms, multikultūralizmą, antifašizmą – vėl iš naujo, kaip didžiuliu siurbliu išnaikinama dabar jau bet kuri pasipriešinimo galimybė – cinizmas, ambivalentiškumas, ironija, užuominų ar Ezopo kalbos galimybė. Nebelieka erdvės net paprastam klausimui – ar visa tai yra teisybė? – pagal tai ir guru parinkti, Oprah, pavyzdžiui. Autentiškumas, spontaniškumas, tiesumas iškelti iki fetišo lygio. Princesė Diana po mirties tapo simboliu tokios situacijos, jog geresnį pasaulį sukurti tapo sunku, jei jau ne neįmanoma, todėl mums belieka mūsų asmeninis gyvenimas – jį gerinti dar yra įmanoma užduotis: širdis vietoje proto, tiesumas vietoj melo ir apsimetinėjimo, paprastumas vietoje elitiškumo, silpnumas vietoj įsikalbėtos stiprybės, labdara vietoj gobšumo… Viskas medijų išpropaguota iki begalybės – ar reikia stebėtis, kad amerikonai Trampą prezidentu išsirinko? Ar nesimato, jog tai šio proceso paseka? – ir dar čia tik pradžia…

Žmogus rašo tekstus ir komentarus Twiter ar FB savo privačioje aplinkoje ir dažnam labai sunku nuolat atsiminti, jog visa tai nuskambės viešai, jog tai – viešos virtualios erdvės, kad nereikia rašyti to, ko nešauktum vidury aikštės atsistojęs… Kad viskas sekama ir fiksuojama tiek ekonominiams tikslams duomenų rinkėjų, tiek ideologinių politinių kontrolierių, ir rašyti iš viso, nereiktų niekur ir nieko, tai apie tai net nekalbam. Kalbu jau tik apie buitinio lygio, tarp draugų, prie kavos kalbėjimosi, bumbėjimo ar skundimosi sumaišymą su tuo, ką sakytum viešai ir svetimiems, jei suvoktum, kad esi girdimas viešai ir svetimų… O jei suvoktum? – tada ir draugams, ir virtuvėje prie kavos irgi kalbėtum tik politkorektiškai, nediskriminuodamas, pagal oficialios ideologijos linijas, be juokelių, anekdotų – žodžiu, tavo nuoširdumas taptų irgi toks, kokio reikia oficialiai… Tu pats iš pačių gilumų taptum ir liktum tokiu, kokį tave ir siekiama padaryti oficialiai – ir jokių paslėptų minčių, dvigubų dugnų, užuominų. Net ir sapnuose!

Nes greit suras būdą ir sapnuojančius mus pajungti nuskaitymui, ir bus skandalas: kaip drįsti sapnuoti kitaip, nei kalbi viešai? Kodėl esi nenuoširdus ir netiesus? Kodėl meluoji?

(laukite tęsinio)

Gaiva Paprastoji

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 223

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. peleda    -  2017-11-08, 08:51

    Gaivus oro gurkšnis prie rytinės kavos -skaitant tokius straipsnius.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Visada laukiu Gaivos straipsnių    -  2017-11-08, 10:35

    Man irgi kava labai skaniai susigėrė beskaitant:) O jei rimtai, tai verkiant reikia tokių straipsnių, nes dar yra, kas juos supranta.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. egis    -  2017-11-08, 13:32

    Ne visada suprantu moteriska logika, bet siuo atveju viskas tikrai gerai. Gaivos mintys neturi lyties pozymiu, jose tiesiog ismintis ir patirtis.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....