infa.lt

„Rojaus archyvas“: Turtingi toliau turtėja, o vargingai gyvenantys skursta dar labiau

07 lapkričio
01:15 2017

Paradise papers - rojaus archyvas

Nauji demaskuojantys faktai skaudžiai smogs koncernams, politikams ir sudrebins superturtingųjų pasaulį, rašo vokiečių leidinys Sueddeutsche Zeitung apie Paradise Papers.

Appleby – vedančioji kompanija-registratorė ofšorų versle, įkurta Bermudų salose. „Jos klientų sąrašas mirga žinomomis pavardėmis: – tai ir princesės, ir premjerai, ir Holivudo žvaigždės, o taip pat turtingiausi viso pasaulio oligarchai – iš Rusijos, Artimųjų Rytų, Azijos ir Afrikos“, – praneša leidinys.

Sueddeutsche Zeitung, žurnalistų konsorciumo ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) nario dispozicijoje, prieš kurį laiką atsidūrė Appleby grupės kompanijų pranešimų ir dokumentų archyvas. Kalba eina apie 13,4 milijono konfidencialių dokumentų iš grupės susirašinėjimo, „kurie įrodo, jog kai kurie kompanijos klientai naudojosi ofšorinėmis įmonėmis maskuodami nusikalstamus veiksmus arba slėpdami pajamas, gautas iš abejotinų šaltinių. Jie nurodo į Donaldo Trampo (Donald Trump) kabineto ministro ryšius su rusų oligarchais, apie kuriuos iki šiol nieko nebuvo žinoma“.

Dokumentuose, pavadintuose „Rojaus archyvu“ (Paradise Papers), figūruoja tokių įmonių kaip Nike, Apple, Uber, ar Facebook pavadinimai. Nauji demaskuojantys faktai liudija, „kaip aktyviai politinis elitas – kalba eina apie daugiau nei 120 politikų iš 50 šalių – naudojosi šiuo slaptu mokesčių rojaus pasauliu“. Vokietijoje, rašo SZ, pėdsakai veda pas tūkstantį klientų, nors ne visus juos, žinoma, galima apkaltinti pažeidus įstatymą. „Tarp tų, kurie gaudavo naudą iš ofšorinių kompanijų veiklos – milijardieriai ir aristokratinių šeimų atstovai, verslininkai, investuotojai, sukčiai ir buvę politikai, pavyzdžiui, buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis, o taip pat tokios kompanijos kaip Sixt, Deutsche Post, viešbučių tinklas Meininger, Siemens, Allianz, Bayer ar Deutsche Bank”.

Kaip pastebi Sueddeutsche Zeitung kitame straipsnyje, skirtame Vokietijos atstovų kontaktams su Appleby, ex-kancleris Šrioderis 2009 metais buvo Rusijos- Britanijos energetinės įmonės ТНК-BP direktorių tarybos narys. Kompanija, kuri kaip ir daugelis bendrų įmonių buvo registruota Britanijos Virginijos salose. (…) Savo kompetencijų ribose Šrioderis, kaip ir du kiti direktorių tarybos nariai konsultavosi su Appleby. (…) 2011 metų gruodį, Šrioderis paliko postą ТНК-BP kompanijoje, o 2013 metais kompanija buvo praryta Rusijos naftos gigantės „Rosneft“, kurio sdirektorių tarybai prieš keletą savaičių ėmė vadovauti buvęs kancleris“.

„Rojaus archyvas“ parodo, kaip glaudžiai išvystytos pramonės šalys yra įsitraukusios į ofšorinį verslą“, – rašoma straipsnyje. „Mokesčių rojus padeda išvengti mokesčių mokėjimo ne tik koncernams, bet ir privatiems asmenims. Ir kalba seniai eina ne tik apie mokesčius, o apie tai, kaip turtingiesiems apeiti tuo sįstatymus, kurie jiems trukdo“, – pastebi leidinys.

Šioje sistemoje išlošia „visi tie, kas nori ir gali sau leisti tapti šio paralelinio pasaulio dalimi“. „Ir tokiu būdu, – pažymi leidinys, – ofšorai turi pasekmes visiems mums, paprastiems žmonėms. Šalių ekonomikos negauna milijardų, kurie turėtų patekti į iždą kaip mokesčiai, ir kurių pritrūksta, pavyzdžiui, palaikyti ligoninių darbui, naujų vietų vaikų darželiuose sukūrimui arba tiesiog pasirūpinti gatvių saugumu“.

„Problemos mastai apibrėžiami ekonomisto Gabrielio Cukmano analizėje (ekspertas bendradarbiavo su leidiniu minimo tyrimo metu): super-turtuoliai nuslėpė ofšorinėse sąskaitose 7,9 trilijonus €urų mokesčių“.

„Ofšorai, – tai sistema, kuri turčius daro dar turtingesniais, o vargingai gyvenančius dar labiau skurstančiais“, – rašoma straipsnyje.

„Šių naujų demaskuojančių faktų paviešinimo potekstė aiški: nei politikai, nei stambūs koncerenai, nei tie, kas pažeidžia sankcijų sąlygas ar vengia mokėti mokesčius, arba tampo už virvučių užkulisiuose, negali dabar tikėtis, kad jų veikslai išliks jų paslaptimi. Tai, kas vyksta tamsiojoje globalaus finansinio pasaulio pusėje, gali būti paviešinta bet kuriuo momentu“, – konstatuoja Sueddeutsche Zeitung.

Mieli skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, teikiama „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę SMS ar kitu Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 198

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......