infa.lt

Liberalė baiminasi, kad už kanapių suktinę bus baudžiama kaip už korupciją, nors nubaustų už ją iki šiol nėra

06 lapkričio
14:03 2017
Aušrinė Armonaitė

infa.lt nuotr.

Šiandien vykusioje spaudos konferencijoje „Bausmės Lietuvoje: už suktinę – į kalėjimą“ liberalė Aušrinė Armonaitė pristatė rengiamą įstatymo projektą, kuriuo sieks dekriminalizuoti mažo kiekio neleistinų medžiagų, tame tarpe ir kanapių, disponavimą.

Parlamentarė kartu su nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicijos „Galiu gyventi“ advokacijos vadovu Girvydu Duobliu, Vilniaus apygardos teismo teisėju Audriumi Cininu ir atlikėju Vaidu Baumila aptarė būdus, kaip nustatyti proporcingą teisinį reguliavimą.

„Daugelis pažangių valstybių pripažįsta, kad į baudimą orientuota politika yra neefektyvi ir baudimais savo tikslo nepasiekia. Nėra įrodymų, kad griežtos bausmės skatina neleistinų medžiagų vartoti mažiau. Šiuo metu galiojančios baudos Lietuvoje yra absoliučiai neproporcingos. Asmeniui gali grėsti kalėjimas iki aštuonerių metų tik todėl, kad jis pasidalino suktine su draugu. Turime aiškiai atskirti atvejus, kai yra organizuotas platinimas, siekiant naudos sau, ir atsitiktinis proginis vartojimas“, – konferencijos metu sakė liberalė A. Armonaitė.

Seimo narė pabrėžė, kad pirmiausia reikia atskirti piktybinius nusikaltėlius ir tuos, kurie tai padarė vieną kartą. Diskusijos dalyviai sutarė, kad spręsti problemas reikia ne baudomis ir draudimais, bet siūlant kitas alternatyvas: konsultacijas, administracines baudas ar gydymą tiems, kurie serga priklausomybe.

Kad dabartinis narkotinių medžiagų nedidelio kiekio nustatymo reglamentavimas yra ydingas ir nesprendžiantis problemų iš esmės, pritarė ir koalicijos „Galiu gyventi“ advokacijos vadovas G. Duoblys.

„Dabartinis nedidelio kiekio nustatymo reglamentavimas yra ydingas ir nėra grįstas tarptautinėmis mokslo rekomendacijomis. Nedideliu kiekiu turėtų būti laikomas kiekis, atitinkantis kiekį asmeniniam vartojimui be tikslo platinti. Sėkminga tokių užsienio šalių kaip Portugalija ar Čekija praktika rodo, kad kriminalizavimo mažinimas ne tik „ištraukia“ įvairias narkotines medžiagas vartojančius asmenis iš šešėlio ir sėkmingai nukreipia juos į gydymo programas, bet ir žymiai sumažina užkrečiamų ligų plitimą visuomenėje bei taupo mūsų – mokesčių mokėtojų pinigus“, – teigė G. Duoblys.

Naujasis Baudžiamojo Kodekso įstatymas, kai teisėjai praranda galimybę atidėti bausmes kelia nerimą ir teisėjams – įkalinimo įstaigose nebetilps jaunuoliai, visuomenėje liks tik prižiūrėtojai ir nuteistieji, o jaunimo ateitis priklausys nuo teisėjų malonės.

„Įstatymas dabar sureguliuotas taip, kad jauniems žmonėms, kurie turi ateities planų ir tai tik vienkartinis jų veiksmas – gresia nuo 2 iki 8 metų nelaisvės. Ar turi vieną gramą žolės, ar veži visą kilogramą kokaino – bausmės grėsmė ir dydis tokios pat arba panašios. Teismai gūžčioja pečiais ir nežino, kaip tokį įstatymą taikyti. Dabar mes turėsime gražų būrį jaunimo, kuriems turėsime taikyti išimtis“, – sakė Vilniaus apygardos teismo teisėjas A. Cininas, tokius reguliavimus įvardinęs drakoniškais ir siūlantis diferencijuoti bausmes pagal nusižengimo dydį.

Atlikėjas Vaidas Baumila neslepia, kad  pramogų pasaulyje lengvosios psichoaktyvios medžiagos (narkotikai) yra vartojamos. Juk tarp jų – ir alkoholis, ir tabakas.

„Ir pramogų pasaulyje, tarp menininkų, dailininkų bei aktorių yra lengvųjų narkotikų, tarp jų juk galime įvardyti ir alkoholį, ir tabaką. Lietuvoje dažnas žmogus net nežino, kas yra kanapė. Kai kurie žmonės galvoja, kad ją reikia leistis, ar kad tai yra tabletės, kol nėra švietimo ir edukacijos, tol tarp mūsų bus gajūs pasakos ir mitai“, – kalbėjo dainininkas.

Net 1 g kanapių turėjimas ar suktinės pasidalijimas su draugu dabar prilyginamas sunkiam korupciniam nusikaltimui ir gresia panašiomis baudžiamosiomis sankcijomis, liberalai tokį įstatymą vertina kaip absurdišką ir neproporcingą. A. Armonaitė teiks įstatymo projektą, kuriuo sieks nustatyti proporcingą nedidelio kiekio psichoaktyvių medžiagų disponavimą.

LRS

infa.lt komentaras:

Čia iš tiesų keista kas? Kad įstatymų leidėjas kviečia tartis formuluojant įstatymo dėl bausmių už narkotikų vartojimą reglamentavimo formą tuos, kas patys atvirai prisipažįsta vartojantys kvaišalus, kuriuos įvardija, kaip lengvus narkotikus. Kitaip tariant, konsultuojasi su vartotojais dėl bausmių vartotojams. Va čia tai demokratija. Sekantis punktas – teisėjas, kvestionuojantis priimtus ir galiojančius įstatymus. Gal ir visuomenei taip elgtis? Nevykdyt tų įstatymų, kurie jai atrodo neteisingi? Kur nueisime?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 117

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Algirdas    -  2017-11-07, 21:52

    Algirdo komentaras: Čia, iš tiesų, keista kas? Kad visokie balvonai, įstatymų leidėjais pasivadinę, peza apie tai kaip stipriai žmogelis turi būti nubaustas (kas iš viso galėtų ką nors bausti?????) už AUGALO!!! vartojimą savo reikmėms! O, taip vadinamų, įstatymų nevykdyti tiesiog privaloma, ypač šiuo atveju, kitaip ir šalaviją uždraus, juk jį irgi rūkyti ir ypač smilkyti galima. Vienžo, musmirių miškuose vis dar yra, o ayahuasca taip pat geras dalykas ir lai prasmenga skradžiai tie visi baudėjai. Niekas niekam nieko neturi teisės uždrausti, kaip ir niekas niekam nieko neturi teisės primesti.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Seimo niekšai kalti, kad žmogus negali atlyginimo gauti popieriniais pinigais....

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...

jau ir moteru,skelbia Ukraina,o mums - musu "svietejai" meluoja,kad Rusija! Beje,noriu pasveikinti ukrainiecius Europoje! Naujasis...