infa.lt

Pusiau kiborgų era: žmonija pasidalins į dvi biologines rūšis

04 lapkričio
01:05 2017

Igor Kefeli

Ateitis

Pixabay.com nuotr.

Izraelio politechnologas ir ekspertas socialinės psichologijos klausimais Deividas Edelmanas padarė prielaidą, jog tiesiog po dviejų kartų įvyks žmonijos atsiskyrimas į dvi labai nutolusias viena nuo kitos grupes, kurias galima bus laikyti dviem atskiromis biologinėmis rūšimis.

Edelmanas savo svarstymuose remiasi filosofo Yuval Noah Harari mintimis, kuris kalbėjo apie tai, jog iki 2100 metų žmonijos laukia naujas atskyrimas į „super žmonių“ ir „nenaudingų“ kastas. Tokio atskyrimo pagrindu taps ekonominė nelygybė. Turtingesni turės laisvesnė prieigą prie įvairiausių biotechnologijų, kurios padės jiems pagerinti sveikatą, kūną, leis gyventi ilgiau. Be to, jie laisvai galės naudotis visais technologinio progreso pranašumais. Likusi gi gyventojų dalis neturės galimybių sau tą leisti.

Įtaką padarys ir ekonomikos robotizacija. Dėl to, kad milžiniška profesijų dalis pasaulyje, kur naudojamas dirbtinis intelektas, tampa robotizuotomis, daugelis žmonių bus tiesiog išmesti į ekonomikos periferiją.

Visi šie faktoriai prives prie to, jog ekonominė nelygybė peraugs į „biologinę“. Pasak paties Edelmano, naujajam elitui nebebus reikalinga „kita biomasė net beždžionėlių prie konvejerio, sulinkusių nugarų plantacijose ar patrankų mėsos vaidmenyje“.

Tokia ateitis turi du scenarijus: optimistinį ir nelabai. Pasak pirmojo, elitas pagelbės likusiems, užsiims jų švietimu. Tačiau gali įvykti ir taip, kad pusiau kiborgai labiau skirsis nuo likusios „biomasės“, kas prives prie pilno žmonijos atsiskyrimo.

Tokią atskirtį įsivaizduoti žinoma galima. Tuo labiau, kad šiuos dalykus jau išpranašavo kiti tyrėjai dar pereitais metais. Iš tiesų, nereikėtų atmesti to, jog didelės technologinės permainos, susijusios su informacinėmis technologijomis, gali įvykdyti tokią atskirtį socialinėje visuomenės struktūroje.

Tačiau, kada tai įvyks: p dviejų kartų ar po vienos (iš esmės mes į šią pramonės revoliucijos stadiją jau įėjome) – suprasti kol kas sunku. Reikalinga, žinoma, rengti svarstymus ne tik apie techninės klausimo pusės svarstymus, bet ir, pagrindinai, socialinės – apie pasikeitimus visuomenės socialinėje struktūroje.

Šiuo atveju, aš manau, jog šis politechnologas išsako tokią idėją kaip kažkokią prognozę. Bet ši prognozė turi būti pagrįsta konkrečiais sociologiniais duomenimis: pagal pasaulio regionus, kur tokie procesai gali įvykti pirmiausia, ir pagal globalius tyrimus. Reikalingos sąsajos tarp techninių ir socialinių mokslo darbų. Pavyzdžiui, tokio pobūdžio tyrimus vykdo ir rusų mokslininkai sociologai ir jų užsienio kolegos.

Matomai, tokios žmonijos atskirties procesas jau negrįžtamas. Pagrindinė užduotis, kurią aš matau, – tai sumažinti negatyvių faktorių vaidmenį ir po to atidirbti konkretų mechanizmą. Bet tai bus efektyvu tik po to, kai bus ištirti visuomenės diferenciacijos mechanizmai.

Mieli skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, teikiama „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę SMS ar kitu Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 415

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Apyrankė    -  2017-11-22, 23:57

    Svarbiausia – kad dirbtinis intelektas nepradėtų savarankiškai veikti 😐

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Xxx    -  2018-07-12, 13:39

    Taip ir bus, žmonės taps antrarūšiais. Čia tik laiko klausimas. O ir patys kiborgai viens prieš kitą eis. Niūri ateitis.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...