infa.lt

Ramūnas Karbauskis pasistengs, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės vyktų dvi dienas su maksimalia agitacija

03 lapkričio
14:00 2017
Ramūnas Karbauskis

Facebook nuotr.

Po Konstitucinio Teismo išaiškinimo tapo visiškai akivaizdu, kad teisės į dvigubą pilietybę klausimas gali būti išspręstas tik referendumu, kuriame atitinkamas Konstitucijos pataisas paremtų daugiau kaip pusė balsavimo teisę turinčių Lietuvos piliečių.

Suprantu, kokia atsakomybė tenka politikams, o ypač valdančiajai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, todėl nedelsdamas ėmiausi iniciatyvos ir su Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininke Laura Matjošaityte diskutavome, kaip geriausia būtų organizuotas toks referendumas dėl dvigubos pilietybės.

Pirmininkei išdėsčiau savo nuomonę, kad tinkamiausias laikas referendumui – 2019 metais vyksiančių Lietuvos Prezidento rinkimų pirmasis ir antrasis turai, t.y. referendumas galėtų tęstis dvi dienas. Nors Lietuvos Prezidento rinkimuose dalyvauja didžiausias rinkėjų skaičius, tačiau šis skaičius gali būti nepakankamas referendumui įvykti, jei referendumas truktų vieną dieną. Tad dviejų dienų trukmės referendumas leistų tikėtis maksimalaus įmanomo rinkėjų aktyvumo.

Kita vertus, dviejų savaičių pertrauka tarp balsavimų leistų aktyviai agituoti dar nebalsavusius, skatinant juos dalyvauti referendume antrąją balsavimo dieną.
Ramūnas Karbauskis

Buvau patikintas, kad rinkimų organizavimo kompiuterinė įranga leidžia užtikrinti, jog asmuo savo nuomonę dėl dvigubos pilietybės referendume galės pareikšti tik vieną kartą. Taigi, organizuojant dviejų dienų referendumą, nelieka nuogąstavimų, kad vienas ir tas pats asmuo galės balsuoti kelis kartus.

Kitas svarbus sprendimas – pakeisti teisės aktus taip, kad atsirastų galimybė balsavimą užsienyje organizuoti ne tik Lietuvos ambasadose ir konsulatuose, bet ir kitų šalių valstybinėse įstaigose, kuriose taip pat būtų sudaromos rinkimų komisijos. Toks sprendimas padidintų užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių dalyvavimo referendume dėl dvigubos pilietybės galimybes, nes jiems rinkimų apylinkės būtų lengviau ir greičiau pasiekiamos. Be abejo, reikės įvertinti, kuriose šalyse ir jų regionuose gyvena daugiausiai balsavimo teisę turinčių Lietuvos piliečių.

Dviejų dienų referendumas, sutampantis su Lietuvos Prezidento rinkimų pirmuoju ir antruoju turais, papildomas rinkimų apylinkių skaičius tose valstybėse, kuriose gyvena daugiausiai emigravusių Lietuvos piliečių, didelės pastangos sutelkiant politikus, nevyriausybines organizacijas bei Lietuvos piliečius dvigubos pilietybės klausimo sprendimui, sukurtų prielaidas išspręsti Lietuvos valstybei ir jos piliečiams svarbų klausimą.

Imsiuosi iniciatyvos Lietuvos Seime suburti darbo grupę, kad svarstys referendumo organizavimo laiką, rengs įstatymų pataisas bei prisidės prie kitų reikalingų darbų atlikimo. Tada kviesime nacionaliniu mastu burtis į referendumo dėl dvigubos pilietybės iniciatyvinę grupę, kuri koordinuotų pasirengimo referendumui eigą.

šaltinis: Facebook

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 197

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....