infa.lt

Vakarai miršta kartu su savo dievais

02 lapkričio
01:01 2017

Patrick J. Buchanan

Senovės Romps žlugimasSavo neseniai rašytame komentare Dennis Prager įrašė įžvalgią pastabą: „Žymi dauguma vedančiųjų konservatyvių žurnalistų turi sekuliarų požiūrį į pasaulį… Jie neturi supratimo apie tą katastrofą, prie kurios privedė Vakarų bedieviškumas“, – rašoma
theamericanconservative.com portale.

Šių sekuliarių konservatorių nuomone „Amerika sugebės pergyventi Dievo ir religijos mirtį“, – pastebi Prager’is. – Tačiau jie klysta. Ir iš tiesų, pastarasis pusė amžiaus, regis, patvirtina jo nuomonę. Tautų religija, jų tikėjimas sukuria jų kultūrą, o jų kultūra sukuria jų civilizaciją. O kai miršta tikėjimas, miršta ir kultūra, miršta civilizacija, o tautos ima išmirti. Argi tai nėra naujausia Vakarų istorija?

Šiandien nė viena Vakarų nacija neturi tokio gimstamumo koeficiento, kuris padėtų išvengti vietinių gyventojų išnykimo. Iki šio amžiaus pabaigos kitos tautos ir kitos kultūros didžiąja dalimi apgyvendins Senąjį Kontinentą.

Europiečių žmonių, tikėtina, laukia tas pats likimas, kaip ir 10 prarastų Izraelio giminių, kurios buvo nugalėtos, pavergtos ir asimiliuotos, o po to išnyko. Tuomet, kai europietiškų tautų – vokiečių, rusų, britų, Pabaltijo ir kitų skaičius mažėja, Afrikos gyventojų skaičius, JTO vertinimu, per artimiausius 34 metus padvigubės ir gerokai viršys 2 milijardus.

Kas gi atsitiko Vakarams? Kaip pasakė Gilbert K. Chesterton, kai žmonės nustoja tikėję į Dievą, jie nenustoja tikėję apskritai, bet jie tada tiki į bet ką kitą.

Kai Europos elito atstovai nustojo tikėję krikščionybe, jie atsisuko į tas ideologijas, kurias daktaras Russell Kirk vadino „sekuliariomis religijomis“ (sekuliarus – neturintis ryšio su Dievu – vert. pastaba). Kažkuriuo metu šios sekuliarios religijos – marksizmas-leninizmas, fašizmas, nacizmas – buvo užėmusios milijonų protus ir širdis. Tačiau visos jos atsidūrė tarpe tų dievų, kurie patyrė pralaimėjimą 20 amžiuje. Dabar Vakarų žmogus atsisuka į naujesnes religijas – egalitarizmą, demokratizmą, kapitalizmą, feminizmą, vieno pasaulio (One Worldism), environmentalizmą (environmentalism). Šios naujosios religijos taip pat suteikia gyvenimo prasmę milijonams, tačiau ir jos yra neadekvatus pakaitalas tos religijos, kuri sukūrė Vakarus.

Kadangi jos neduoda žmogui to, ką jam suteikė krikščionybė – ne tik priežasties gyventi ir mirti, bet ir moralinio gyvenimo kodekso bei pažado, jog pragyventas atitinkamai šiam kodeksui gyvenimas pavirs amžinu gyvenimu. Islamas taip pat turi tokio pobūdžio pažadą. O štai sekuliarizmas negali pasiūlyti nieko, kas galėtų atstoti tokią viltį.

Žvelgdami į praėjusius amžius matome, ką reiškė tikėjimas. Žlugus Romos imperijai Vakarai priėmė krikščionybę kaip tikėjimą, iškilusį virš visų likusių, kaip tikėjimą, kurio įkūrėjas buvo Dievo Sūnus, Vakarai ėmėsi šiuolaikinės civilizacijos statybos, o po to išėjo už savo ribų ir užėmė didžiąją dalį žinomo pasaulio.

Ta tiesa, kurią Amerika pateikė pasauliui, tiesa apie neatimamą žmogaus orumą ir vertę, o taip pat apie žmogaus teisių neliečiamumą – visa tai galima atrasti krikščionybėje, kurios mokymas kalba apie tai, jog visi žmonės yra Dievo vaikai. Tačiau šiandien, kai krikščionybė Europoje beveik mirusi ir lėtai miršta Amerikoje, Vakarų kultūra yra pažeminta ir yranti, o Vakarų civilizacija išgyvena pastebimo nuosmukio periodą.

Radjardas Kiplingas išpranašavo visa tai savo eilėraštyje „Paskutinė giesmė“:

„Mūsų laivynas žūsta toli;

Laukuos ir kopose baigia degti liepsna

Pažiūrėkite – visa vakarykštė mūsų didybė

Lygi Ninevijai ir Tyrui!“

Visos Vakarų imperijos nustojo egzistuoti, o kažkada pavergtų tautų vaikai kerta Viduržemio jūrą tam, kad naujai apgyvendintų metropolijas, kurių vietiniai gyventojai ima senti, mažėti ir išmirti. Nuo 1975 metų tik dvi Europos šalys. – musulmoniškoji Albanija ir Islandija išlaiko pakankamą gimstamumo lygmenį, reikalingą palaikyti savo tautas gyvybingas. Turint omenyje gyventojų mažėjimą Europos viduje ir imigracijos bangas, riedančias iš Afrikos, o taip pat iš Vidurio ir Artimųjų Rytų, islamo Europa, sprendžiant pagal viską, taps realybe iki šio amžiaus pabaigos.

Vladimiras Putinas, asmeniškai stebėjęs marksizmo-leninizmo žūtį, regis, supranta principinę krikščionybės reikšmę motušei Rusijai ir bando atgaivinti Pravoslavų bažnyčią, o taip pat sugrąžinti jos moralinį kodeksą į Rusijos įstatymus.

O kaip gi Amerika, „Dievo šalis“?

Jau pasikeitė dvi kartos, kaip krikščionybė Amerikoje atskirta nuo mokyklos ir visuomeninio gyvenimo, kai atmetamas Senojo ir Naujojo Testamento mokymas kaip įstatymų pagrindas, todėl mes tapome stulbinančiai staigaus socialinio nuosmukio liudininkais.

Nuo septintojo praeito amžiaus dešimtmečio Amerika pasiekė naujus rekordus abortų, smurtinių nusikaltimų, nuteistųjų skaičiaus ir narkotikų vartojimo srityse. Nors AIDS/ŽIV atsirado tik 1980 metais, šimtai tūkstančių žmonių jau mirė nuo jų ir susijusių su jomis sveikatos sutrikimų.

 

40% gimimų Amerikoje įvyksta ne santuokoje. Ispaniškai kalbančiųjų tarpe nesantuokinių gimimų skaičius sudaro 50%, afroamerikiečių jis viršija 70%. Vidurinių mokyklų mokinių egzaminų rodikliai Jungtinėse Valstijose kasmet krenta ir artėja prie trečiojo pasaulio rodiklių lygmens. Auga savižudybių skaičius tarp baltųjų vidutinio amžiaus gyventojų.

Sekuliarizmas, atrodo, neturi atsakymų į šiuos klausimus. „O kodėl jis neturi atsakymo?“ „Kokia gi nežymi ta žmogaus širdies ištveriamų kančių dalis, kurią įstatymai arba karaliai sugeba suteikti ar palengvinti“ , – parašė Samuel Johnson.

Sekuliarūs konservatoriai, galbūt, turi savo dispozicijoje vaistų prieš kai kurias amerikiečių ligas. Bet, kaip pastebėjo Johnson, jokia sekuliari politika nesugeba išgydyti Vakarų dvasios ligos – tikėjimo praradimo, kuris, sprendžiant iš visko, yra niekuo nepakeičiamas.

Patrick J. Buchanan yra The American Conservative žurnalo įkūrėjas ir redaktorius, o taip pat naujos knygos „Didysis sugrįžimas: Kaip Ričardas Niksonas pakilo po pralaimėjimo ir sukūrė Naują daugumą“ (The Greatest Comeback: How Richard Nixon Rose From Defeat to Create the New Majority).

Mieli skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, teikiama „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę SMS ar kitu Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 462

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Urwinis    -  2017-11-04, 18:14

    Mano nuomone autorius tiesiog neteisingai interpretuoja faktus. Faktas kad mažėja gimstamumas manau susijęs su aukštu pragyvenimo lygiu kuris užtikrina kad bent jau valstybė tavimi pasirūpins. Religija nereikalinga. Tai tik būdas valdyti žmonės. Žmonės tiesiog nudvasejo nes pinigas yra dievas. Sveiki atvykę į kapitalizmo pragarą. Velnias doleris

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Pastebėjimas    -  2017-11-04, 22:32

    – O kodėl Jūs nepavadinote straipsnio: „Vakarų kultūra miršta, Rusijos dvasingumas atgimsta”?
    – Juk būtent tai norėt apsakyti?
    – Beje, religija visados kalbėjo apie ateinančias Dievo bausmes tiems, kurie išsižadės tikėjimo arba iškeis jį į ideologijas ar vėliau politines santvarkas. Ir neatėjo jokia bausmė – pakariavo truputį, persitvarkė ir judėjo toliau, o religijos reikšmė tolydžio silpnėjo;
    – Taip pat tik religija gali pasiūlyti amžinąjį gyvenimą (gyenimą kančioje ir mirtį), ideologijos bei ateizmas siūlo kurkas daugiau: laisvę, savigarbą, energiją, meilę ir viskas tai priklauso nuo tavę (bent jau popieriuje), o ne nuo Dievo valios.
    Išvada:
    1. religijos tematika visuomenėje visados iškyla į viršų tuomet, kai galiojančios santvarkos teikiami privalumai išsisemia ir nežinoma, koks sprendimas turėtų būti vėliau;
    2. šis sprendimas dažniausiai ateina po fizinių konfliktų būtent kas perkeltine prasme ir yra žadėtoji Dievo bausmė, bet tikrai ne daugiau;
    3. Ar mums pavyks išvengti Dievo bausmės Trečiojo pasaulinio karo pavidalu – laikas parodys.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. egis    -  2017-11-05, 07:42

    >>Pastebejimas

    Jei paspaustumes nuoroda i straipsnio autoriu-amerikieciu tinklapi, tai perskaitytumet jo pavadinima anglu kalba (jei suprastumet):

    „The West Dies With Its Gods”

    Tada tiketina jog suprastumet ir tai, kodel straipsnis, isverstas is amerikieciu puslapio turi ir originalu paciu amerikieciu jam suteikta pavadinima 🙂 Ir neikaip nesusijes su Rusija, ka jus bandote pritempt. Pasakysiu atvirai, uzknisot jus su savo „rusai puola”. Tuoj amerikiecius apkaltinsit prorusiskumu 😀 Nesugebat besaliskai jokios informacijos perskaityti neibrukdami ten rusu temos. Kada jums nusibos?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....