infa.lt

Senatvinė silpnaprotystė – demencija, kainuoja apie 1 procentą pasaulio BVP

30 spalio
01:06 2017

Senatvinė silpnaprotystė - demencija

2011 metais. kenčiančių nuo senatvinės silpnaprotystės (demencija) žmonių priežiūrai pasaulio šalys išleido 604 milijardus dolerių arba apie 1% pasaulinio BVP, rašo BBC.

Alzheimerio ligos situacija tiriančios organizacijos ataskaitoje rašoma, jog lėšų apimtys, nukreiptos kovai su šia liga, viršija tokių pasaulinių gigantų pajamas, kaip prekybos tinklas Wal-Mart ar naftos kompanija Exxon Mobile.

Dokumento autoriai mano, jog senatvinė silpnaprotystė – tai viena iš pagrindinių šio šimtmečio socialinių ir medicininių problemų ilgėjant žmonijos gyvenimo trukmei, kadangi išlaidos susijusios su šiuo susirgimu nuolatos augs.

Dėl tos priežasties, kad bendra žmogaus gyvenimo trukmė nuolat didėja, vis daugiau žmonių ateityje kentės nuo Alzheimerio ligos, sako mokslininkai. Pasak jų prognozių, iki 2030-ųjų ligonių taps dvigubai daugiau, nei dabar, o iki 2050-ųjų jų skaičius patrigubės.

Prie viso to, pacientų priežiūros išlaidos augs net greičiau. Tai susiję su nuolatos augančiomis gyventojų pajamomis ir socialinės sistemos išsivysčiusiose šalyse vystymusi.

Pasaulinis prioritetas?

Kai kuriose valstybėse, tame tarpe ir Didžiojoje Britanijoje, senatvinė silpnaprotystė jau tapo vienu iš pačių brangiausių susirgimų.

Ataskaitos apie Alzheimerio ligą autoriai ragina Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) paskelbti šią ligą prioritetine kryptimi.

„Pasaulio valstybių vyriausybės turi parodyti daugiau iniciatyvos ir dirbti su visomis suinteresuotomis pusėmis, sprendžiant ilgalaikės priežiūros problemą“, – pažymėjo vienas iš ataskaitos autorių, Britanijos psichiatrijos Instituto atstovas profesorius Martin Prince

„Šios krizės mastai reikalauja veiksmų tarptautiniame lygmenyje, – sutinka Alzheimer Disease International organizacijos vadovas Marc Wortman. – Istorija liudija, jog švietimas, nuolatinės investicijos į tyrimus ir priežiūros resursų vystymas suteikia galimybę susitvarkyti su pačiais rimčiausiais susirgimais ir net jų išvengti“.

Pačios ligos galima išvengti ar bent jau pristabdyti jos vystymąsi paprasčiausių sportinių pratimų pagalba – palaikant nuolatinį fizinį aktyvumą. Nuoroda žemiau:

Fizinis aktyvumas gali sustabdyti smegenų senėjimą

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 455

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...