infa.lt

Ispanijos vyriausybė paskyrė naują Katalonijos premjerę

28 spalio
14:19 2017
Soraya Saenz de Santamaria

naujoji Katalonijos vadovė Soraya Sáenz de Santamaría. | EPA

Ispanijos vyriausybė panaikino Katalonijos autonomiją ir paskyrė naująja regiono vadove vice-premjerę Soraya Saenz de Santamaria.

Katalonijos parlamentas vakar (penktadienį, spalio 27 d) nubalsavo už regiono pasitraukimą iš Ispanijos sudėties, patvirtinęs atitinkamą deklaraciją.

Katalonijos valdžia paskelbė – nugalėjo „TAIP“

Referendumas ir susidūrimai Katalonijoje: pranešama apie šimtus sužeistųjų

Europos komisija Katalonijos referendumą pripažino neteisėtu

Iškart po to Ispanijos senatas įvedė į autonominį regioną tiesioginį Madrido valdymą, o Ispanijos vyriausybė paskelbė apie Katalonijos parlamento paleidimą ir paskyrė naujų rinkimų datą gruodžio 21 dienai.

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy paskelbė apie Katalonijos vyriausybės vadovo Carles Puigdemont nušalinimą nuo pareigų ir pažadėjo pasiekti, kad Katalonijos nepriklausomybės deklaracija būtų pripažinta neteisėta.

Savo pareigas ir įgaliojimus prarado visi Katalonijos vyriausybės nariai, o taip pat daugelis kitų valdininkų, kurių tarpe ir Katalonijos policijos vadovas Josep Luis Trapero.

Trapero yra laikomas Katalonijos lyderių, kovojusių už regiono atsiskyrimą sąjungininku. Madridas kaltina jį maištu dėl pareigų nevykdymo, kai nebuvo saugomi Ispanijos nacionalinės policijos pareigūnai nuo protestų, prieš referendumą dėl nepriklausomybės, dalyvių.

ES dilema susijusi su Katalonija

Ar Katalonija sugebės tapti nepriklausoma valstybe?

Madridas atmetė Katalonijos nepriklausomybės deklaraciją

Demonstracijos už ir prieš Katalonijos atsiskyrimą vyko iki nakties. Laukiama, jog naujos akcijos vyks šeštadienį, o Madride suplanuota demonstracija, skirta „apginti Ispanijos ir Konstitucijos vienybei“.

Apie regiono atsiskyrimo nepripažinimą pasisakė daugelio pagrindinių pasaulio ir Europos šalių lyderiai. JAV valstybės departamentas pareiškė, jog Katalonija yra nedaloma Ispanijos dalis.

Plataus masto politinė Ispanijos krizė prasidėjo po to, kai spalio 1 dieną Katalonijos lyderiai pravedė referendumą, nežiūrint į Konstitucinio teismo neigiamą sprendimą, dėl Katalonijos nepriklausomybės nuo Ispanijos.

Katalonijos valdžios įgaliojimai bus perduoti Madridui

Katalonijos vyriausybė tvirtino, jog esant 43% rinkėjų aktyvumui, už nepriklausomybę balsavo 90,18% dalyvių, prieš – 7,83%. Dar 1,98% atėjusių į rinkimų apylinkes žmonių metė į urnas tuščius biuletenius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 138

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...