infa.lt

Susisiekimo ministerija kviečia savivaldybes ir kitas VPĮ rengti bevielio interneto viešose erdvėse projektus

26 spalio
18:54 2017

Wi-Fi internetas

Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos (ES) valstybėse narėse, numatoma įgyvendinti ES vieningos skaitmeninės rinkos iniciatyvą „WiFi4EU“, kurios tikslas – nemokama kokybiška interneto prieiga vietos gyventojams ir svečiams pagrindiniuose bendruomenių gyvenimo centruose – parkuose, aikštėse, viešosiose bibliotekose, sveikatos centruose, muziejuose ir kitose viešose vietose.

Apskaičiuota, kad iki 2020 m. programai numatytomis ES lėšomis turėtų pasinaudoti ne mažiau nei 6–8 tūkst. ES valstybių narių vietos bendruomenių.

ES Taryba spalio 9 d. patvirtino preliminarų reglamentą, kuriuo remiantis šiai programai bus skiriamas finansavimas. Europos Parlamentas ir Taryba šį dokumentą planuoja pasirašyti spalio 25 d.

Programos finansavimo tvarka įgis juridinę galią praėjus 3 dienoms nuo jos paskelbimo. Jai įsigaliojus, vietos valdžios institucijos (savivaldybės ar jų grupės) ir kitos viešųjų paslaugų įstaigos, pageidaujančios teikti belaidį ryšį ten, kur panašaus viešo ar privataus ryšio dar nėra, galės siūlyti savo projektus. Tikimasi, kad pirmasis EK kvietimas bus  paskelbtas dar šių metų pabaigoje ar 2018-ųjų pradžioje.

Susisiekimo ministerija atkreipia būsimų pareiškėjų – savivaldybių, bibliotekų, sveikatos, gydymo, kultūros ir kitų viešąsias paslaugas teikiančių įstaigų – dėmesį ir ragina numatomus projektus susiplanuoti iš anksto, kad paraiškas finansavimui gauti būtų pasirengta teikti įsigaliojus nemokamos „WiFi“ programos finansavimo reglamentui ir EK paskelbus kvietimą.

Viešojo sektoriaus įstaigos paraiškas galės teikti paprastu būdu tiesiai Europos Komisijai – tai bus įmanoma atlikti tiesiog internetu. Pareiškėjams bus parengta speciali interneto platforma. Projektai bus atrenkami pagal eiliškumo principą, t. y. užtikrinant, kad šia programa galėtų pasinaudoti visos ES valstybės narės. Be to, vietos valdžios institucijos ir kitos įtaigos bus skatinamos naudotis specialia programa plėtoti ir reklamuoti savo skaitmenines paslaugas tokiose srityse kaip e. valdžia, e. turizmas, e. sveikata ir pan.

Paraiškų teikėjai turėtų siūlyti aprūpinti pažangiausia įranga vietas, kuriose nėra panašios nemokamo belaidžio interneto ryšio pasiūlos, taip pat įsipareigoti prižiūrėti įrangą ir teikti nemokamą aukštos kokybės belaidį ryšį savo šalies piliečiams ir svečiams ne trumpiau kaip 3 metus.

Programos „WiFi4EU“ 2017–2019 m. biudžetas – 120 mln. eurų ES investicijų kuponais. Čekius, kuriais numatoma išduoti dotaciją, bus galima panaudoti perkant ir diegiant moderniausią įrangą, t. y. belaidžio ryšio prieigos taškus. Programos lėšų gavėjams teliks sumokėti interneto abonementinį mokestį už ryšį.

Daugiau informacijos:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/wifi4eu-nemokamas-belaidis-vietinis-tinklas-wi-fi-visiems

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-1536_lt.htm

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 97

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Algirdas    -  2017-10-26, 22:30

    WI FI… ar maža dar EML (eektromagnetinių laukų) aplink? Tikslas čia vienas. WI FI prieinamumas didinamas tik tam, kad jau neužilgo bus 5G ryšys. Ši tecnhnologija, panašu, bus tiesiog pragaištinga mūsų sveikatai.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...