infa.lt

Protesto akcija Rygoje prieš mokyklų reformą

23 spalio
20:15 2017

Pradedant nuo 2020/2021 metų bendro lavinimo dalykai Latvijos mokyklose bus dėstomi tik latvių kalba.

Nacionalinių mažumų protesto mitingas Rygoje

Rygoje apie 500 žmonių susirinko prie švietimo ir mokslo ministerijos pastato į protesto mitingą prieš žinybos planus pervesti visas Latvijos mokyklas į privalomą mokymą latvių kalba. Mitinge dalyvavo Latvijos rusų sąjungos ir rusiškų mokyklų gynybos štabo aktyvistai. Prieš susirinkusius pasisakė Europos parlamento deputatė Tatjana Ždaniuk, praneša euronews.com.

Pradedant nuo 2020/2021 metų bendro lavinimo dalykai Latvijos mokyklose bus dėstomi tik latvių kalba. Apie tai pareiškė švietimo ministras Karlis Šadurskis spalio 6 dieną spaudos konferencijoje. Nacionalinių mažumų vaikai savo kalba galės mokytis tik pačios kalbos, o taip pat literatūrą ir susijusius su kultūra ir istorija dalykus.

Kai kalbama apie Latvijos nacionalinių mažumu kalbas, tai pagrindinai turima omenyje rusų kalba, kuria kalba apie 40 procentų šalies gyventojų. Ja naudojasi ne tik etniniai rusai, bet ir kitos nacionalinės mažumos, kaip baltarusiai, ukrainiečiai, lenkai ir žydai kasdieniame tarpusavio bendravime.

Privalomos švietimo latvizacijos šalininkai tvirtina, jog ji padidins nacionalinių mažumų šansus darbo rinkoje, o taip pat skatins Latvijos visuomenės susitelkimą. Šios politikos priešininkų nuomone, kalba eina apie priverstinę asimiliaciją ir ne latviškosios mažumos tapatybės trynimą.

Politiškai Latvija suskaldyta etnolingvistiniu požymiu. Nuo nepriklausomybės atgavimo laikų, parlamentinė dauguma ir galimybė formuoti vyriausybę priklauso dešiniosioms Latvijos partijoms. Rusakalbių gyventojų interesus atstovauja kairiosios partijos, tačiau jos gali gauti daugumą tik vietos rinkimuose didžiuosiuose miestuose. Tokiu būdu Rygos meras nuo 2009 metų yra etninis rusas Nil Ušakov, socialdemokratų partijos „Soglasije“ narys.

Panašus įstatymas rugsėjį buvo priimtas Ukrainoje. Jis iššaukė kritiką ir kaimyninėse šalyse ir Europos Taryboje. PACE priėmė rezoliuciją smerkiančią naująjį įstatymą, o ET generalinis sekretorius Thorbjorn Jagland pareiškė, jog nacionalinių mažumų diskriminacija įskelia kibirkštis, kurios sukelia tarp-etninių konfliktų gaisrus.

nuotrauka: Facebook@rusojuz

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 99

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....