infa.lt

Sensacingi radiniai: archeologai Kaliningrade aptiko mūsų protėvių kapavietes

20 spalio
01:01 2017

Artefaktai iš V-VII a. kapaviečių nustebino specialistus savo turtais. Pasak mokslininkų, jie sudomins ir Luvrą, ir Ermitažą.

paauksuoto sidabro gerimo rago antgalis

gerimo rago antgalis iš paauksuoto juodinto sidabro

Archeologinių kasinėjimų 2017 metais Kaliningrade metu buvo atrasti sensacingi VII a. datuojami radiniai, – pranešė RMA archeologijos Instituto direktoriaus pavaduotoja Asia Engovatova. – Darbai vyko nekropolyje, per vasarą buvo aptikta daugiau nei 700 kapų, tikra „mirusiųjų sala“, ir tūkstančiai artefaktų. Šimtai iš jų yra pagaminti iš aukso ir sidabro arba dengti šiais brangiaisiais metalais, kokių niekada anksčiau nebuvo aptikta Kaliningrado ir srities teritorijoje. Kaliningrado muziejams dar teks visa tai restauruoti ir parodyti publikai. Ir dar.. šios medžiagos kultūrinis lygmuo vertas Luvro, Ermitažao ir Berlyno muziejų!

Europinės reikšmės atradimai

Kasinėjimai buvo pradėti dar 2016 metais dėl suskystintų dujų terminalo ir povandeninės dujų saugyklos statybos Romanovo gyvenvietės Zelenograde rajone. Išsamiau apie radinius papasakojo RMA archeologijos instituto archeologinės ekspedicijos vadovas Aleksandras Chochlovas.

Būsimos dujų saugyklos teritorijoje yra ne vienas archeologijos paminklas ir netgi ne dešimt. Tame tarpe yra unikalūs objektai , tokie kaip Aleijko-7 kapavietė, kuri seniai yra tyrinėjama šios ekspedicijos,. Objektas pas mus didžiulis. Tai kapavietė, kurioje skaičiuojama daugiau, nei 750 V-VII amžiumi datuojamų kapų!

– Ar jūs galite įvardinti konkrečius radinius? Kas tai per dalykai?

Žirgo papuošalas - paauksuota bronza su granatais

Žirgo papuošalas – paauksuota bronza su granatais

– Žinoma! Be eilinių bendruomenių narių kapų buvo atverta keletas dešimčių vadų ar žymių žmonių kapų. Jie skiriasi ir laidojimo būdu, ir įkapių inventoriaus rinkiniu, kuris būdavo dedamas į kapą, kad pagal to meto pasaulėžiūrą, miręs galėtų pasinaudoti šiais daiktais aname pasaulyje.

Kariui vyrui į kapą buvo dedami turtingi papuošalai, valdžios atributai (išoriniai galios, valdžios ar statuso ženklai), papuošti auksu ir sidabru, sagės-fibulos, ritualiniai apkaustyti ragai gėrimui, ant kurių pavaizduoti įvairiausi siužetai, paauksuotas sidabras, juodintas sidabras ir auksas.

Tie daiktai, kuriuos mes aptikome, liudija apie rimtą to meto juvelyrinių amatų išsivystymą. Svarbu tai, jog šios stilistinės ypatybės leidžia daryti prielaidą, kad dalis šių dalykų buvo gaminama būdingų aisčiams (vienos iš senovės baltų genčių, kuri užsiimdavo gintaro rinkimu ir jo eksportu į Romos imperija Gintaro keliu) tradicijų dvasioje, tai yra vietiniams gyventojams.

Kita dalis buvo gaminama pagal Skandinavijai būdingas tradicijas – tai taip vadinami pirmieji vikingai.

Na ir trečioji dalis pagaminta pagal langobardų (senovės germanų gentis, VI amžiuje užkariavusi Italiją), o tai jau Vakarų Europa (предмеровингское время). Štai toks įdomus miksas, įvairiausias tradicijas atstovaujanti prabangos dalykų gamyba, kuriuos sau leisti galėjo toli gražu ne kiekvienas, o tik to meto visuomenės viršūnė, liudija apie tai, jog šie gyventojai buvo įrašyti į bendrą Europos istorijos kontekstą.

Mediniai sarkofagai ir arklių kapai

Gėrimo rago pagražinimo detalės. Paauksuotas sidabras

Gėrimo rago pagražinimo detalės. Paauksuotas sidabras

Pasak Chochlovo, žmonės, kurie kontroliavo gintaro gavybą, turėjo didžiules galimybes, kurios tiesiog turėjo būti realizuotos dvasinėje-materialioje tos visuomenės kultūroje.

– Mes aptikome puikius sidabrinius balnų apkaustus, ginkluotės reikmenis, tame tarpe kardus, kurių makštys aptaisytos sidabru, – tęsia archeologas. – Trumpiau tariant, žmonės, kuriuos mes aptikome, buvo matomi iš toli. Greičiausiai, paprasti gyventojai suprasdavo, jog į tokias personas reikia žvelgti su gilia pagarba.

O kodėl, jei apie šiuos archeologijos paminklus buvo žinoma anksčiau, kasinėjimai nevyko iki šių dienų? Ar tiesiog pinigų nebuvo?

– Suprantate, šiandien yra žinoma daugybė paminklų. Tačiau, jei kuriam iš jų niekas negresia, tai jį reikia išsaugoti tokį, koks yra, todėl, kad ateities kasinėjimo darbų metodika suteiks visiškai kitokius informacinius rezultatus. Neatmestina, jog mūsų pirmtakai, dirbę prieš mus vokiečių kolegos, naudojo grubesnę metodiką ir galėjo nepastebėti tų dalykų, kuriuos šiandien atrandame mes.

Reikalas tame, kad gruntai Kaliningrado srityje labai agresyvūs, ir archeologinių radinių saugumas palieka norėti geresnio. Tačiau mums pasiseka išsaugoti šiuos dalykus, todėl ir kasinėjimų rezultatai tiesiog unikalūs. Mes atskirai surengsime spaudos konferenciją Kaliningrade, pakviesime visus suinteresuotus žurnalistus ir papasakotume apie radinius.

langobardų žirgp pakinktų paauksuoti pagražinimai

langobardų žirgp pakinktų paauksuoti pagražinimai

Ar buvo dar kokie nors plačiajai publikai įdomūs atradimai?

– Mes išskyrėme unikalius laidotuvių ritualų bruožus. Dalis palaidotų žmonių, kaip paaiškėjo, buvo patalpinta į medines kameras, o šalia jų buvo žirgų kapavietė. Be to pas aisčius, prūsų protėvius, buvo žinomos kapavietės, šalia kurių buvo aptikti vieno iš dviejų žirgų palaikai. Bet čia mes pirmą kartą aptikome trijų ir netgi keturių žirgų kapavietę. Be abejonės, kalba apie apie kapus tų žmonių, kurie vadovavo šiai visuomenei. Tik jie galėjo išlaikyti tokį stambų ūkį. Dar vienas įdomus akcentas: jeigu dauguma arklių kapaviečių pas aisčius ir prūsus buvo nukreiptos galvomis į pietus, tai čia jie palaidoti galvomis į šiaurę. Tai visiškai kitokia kultūrinė tradicija. Kita dalis žmonių, tikėtina, buvo palaidota išskaptuotose valtyse.

Darbai, pasak Chochlovo, tęsiasi nežiūrint į oro sąlygas, kadangi iki statybinės technikos atvykimo pradžios archeologai turi suspėti pabaigti savo veiklą. Tokiu būdu specialistams telieka vos keletas mėnesių pabaigti tyrimams.

– Tai labai įdomus laikotarpis dar iki rašto atsiradimo, informaciją apie kurį gali suteikti tik archeologija, – sako tyrinėtojas. – Tie radiniai, kuriuos mes atradome – unikalūs. Be jokio perdėjimo jie turi Europinę reikšmę, kadangi iš esmės koreguoja mūsų įsivaizdavimą apie materialinę pietinės Baltijos pakrantės gyventojų kultūrą. Iš kitos pusės, ši kapavietė suteikia labai įdomią ir aiškią medžiagą, susijusią su visiškai skirtingomis europietiškomis tradicijomis.

Gerbiaamas skaitytojau (-a), jei manote, kad medžiaga, teikiama „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę SMS ar kitu Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....