infa.lt

Seimas pritarė įstatymo pataisoms, nukreiptoms prieš besislapstančius užsienyje buvusio Snoro banko savininkus

18 spalio
01:01 2017
Banko Snoras turtas numestas be priežiūros

Be priežiūros numestas banko Snoras turtas | © ekspertai.eu nuotr

Seimas po svarstymo bendru sutarimu pritarė Baudžiamojo proceso kodekso pataisoms (projektas Nr. XIIIP-345(2), kuriomis numatoma Lietuvos teisėsaugai sudaryti galimybę už akių teisti didelę žalą nusikalstamomis veikomis padariusius asmenis.

„Mūsų teisinis reguliavimas turi spragų, leidžiančių net ir milijonų grobstytojams išvengti baudžiamosios atsakomybės. Šiuo metu ikiteisminį tyrimą už akių, t. y. įtariamajam nedalyvaujant, galima vykdyti tik prieš teisingumo vengiančius, iš Lietuvos pabėgusius užsieniečius, kurie yra padarę tarptautinio pobūdžio nusikaltimus, tokius kaip terorizmas, genocidas, prekyba žmonėmis, kyšininkavimas. Tačiau už didelio masto finansinius, mokestinius, turtinius nusikaltimus vykdyti baudžiamojo persekiojimo prieš asmenis, kurie slapstosi nuo Lietuvos teisingumo užsienyje, nėra galimybės“, – pristatydama Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės teiktą projektą šių metų pavasarį sakė šalies vadovės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė.

Vyriausiosios patarėjos teigimu, teikiamos pataisos užkirs kelią užsienyje besislapstantiems asmenims išvengti baudžiamosios atsakomybės, užtikrins kaltųjų asmenų turto konfiskavimą ir valstybės bei jos žmonių patirtos žalos atlyginimą. Ikiteisminis tyrimas už akių būtų vykdomas tik išimtiniais atvejais, kai įtariamasis, padaręs didelę žalą sukėlusias nusikalstamas veikas, slepiasi užsienio valstybėje, piktybiškai vengia dalyvauti baudžiamajame procese, o užsienio valstybė, kurioje jis yra, nebendradarbiauja su Lietuvos Respublika.

Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausioji specialistė
Saulė Eglė Trembo

infa.lt redakcijos komentaras:

Nors Seimo priimtuose dokumentuose nėra nė žodžio apie banką „Snoras”, būtent jis ir jo situacija atitinka visus šiose priimtose įstatymo pataisose aptariamas sąlygas. Todėl galime daryti pagrįstą prielaidą, jog būtent dėl jo ir buvo patvirtintos šio įstatymo pataisos.  Primename, kad Snoro bankas Tarptautinio finansų leidinio „The Banker“ pripažintas geriausiu 2006 m. ir 2010 m. banku Lietuvoje, o jau 2011 lapkričio 16 Lietuvos vyriausybė sustabdė banko veiklą, o jo vadovus nušalino nuo vadovavimo. Tų pačių metų lapkričio 24 Lietuvos bankas kreipėsi į teismą dėl AB bankas Snoras bankroto, o banko vadovai bijodami Lietuvos valdžios susidorojimo (jų žodžiais tariant) pabėgo į užsienį, Šiuo metu jie randasi Rusijoje, kuri nežada jų išduoti.  Ir Vladimiras Antonovas ir Raimundas Baranauskas yra iškėlę ieškinių bylas prieš Lietuvos valstybę. R. Baranauskas, buvęs Snoro prezidentas, rengia ieškinį Strasbūro teismui.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 137

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....