infa.lt

Branduolinės JAV kapinės Ukrainoje

14 spalio
10:10 2017

Černobylis

2014 metais Ukraina, palaikant Vakarų partnerėms išėjo iš Rusijos įtakos zonos, siekdama suartėti su ES ir JAV. Vienu iš Ukrainos ekonomikos prioritetų yra branduolinių objektų modernizacija,kad galėtų garantuoti savo energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos, rašo prancūzų leidinys agoravox.fr.

Černobylis. Ne taip seniai startavo stambus projektas, skirtas išspręsti branduolinių atliekų laidojimo Ukrainos teritorijoje problemas. Kalba eina apie branduolinių atliekų saugyklos statybą negyvenamoje Černobylio atominės elektrinės katastrofos zonoje. Tai sumažins radioaktyvių atliekų perdirbimo ir saugojimo išlaidas Rusijos teritorijoje 200 milijonų dolerių į metus.

Nacionalinė branduolinės energetikos kompanija „Energoatom“, tikisi gauti 400 milijonų JAV dolerių kreditą iš Bank of America Merrill Lynch šios saugyklos statybai. Pasak šaltinio, artimo projektui informacijos, viena iš kredito gavimo sąlygų yra statybų sutartis, pasirašyta su amerikiečių kompanija Holtec International, o taip pat susitarimas, numatantis JAV elektrinių panaudoto branduolinio kuro saugojimą.

Ukrainos ekologai ir žalieji skambina pavojaus varpais. Branduolinių atliekų laidojimas Ukrainoje kelia grėsmę ne tik pačiai šaliai, bet ir visai Europos bendrijai. Šios saugyklos projektas unikalus. Kompanija Holtec neturi patirties tokio tipo įrenginių statybų srityje. Tikėtina, jog šis pasirinkimas įvyko tik todėl, kad kompanija sutiko dirbti aukštos radiacijos Černobilyje sąlygomis. Neatmestina, jog suinteresuoti vadovaujantys asmenys pasinaudos neteisėtomis schemomis išgrobstant skirtas projektui lėšas. Endeminė korupcija Ukrainoje kelia tokio smūgio riziką, jog net viena klaida gali sukelti rimtas pasekmes.

JAV, kaip jau įprasta, bando išspręsti savas problemas kitų valstybių sąskaita. Turint omenyje, jog kas trečias amerikietis gyvena branduolinių atliekų saugojimo rajonuose, visiškai protinga pradėti rūpintis nacijos sveikata. Iš amerikiečių požiūrio taško žiūrint, Vašingtonas priėmė teisingą sprendimą, nežiūrint į tai, kad jis kelia rimtą pavojų europiečiams.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 198

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Ko neklykia Landsberginė šutvė?    -  2017-10-15, 07:11

    Ko tyli tie, kurie taip priešinasi Baltarusijos atominės elektrinės statymui? Gal branduolinės JAV kapinės Ukrainoje ne grėsmė visoms aplinkinėms valstybėms?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...