infa.lt

Referendumas Šveicarijoje – kodėl mūsų valdžia nemato ir nesimoko?

12 spalio
01:05 2017

Rolandas PaksasRolandas Paksas

Su neslepiama nuostaba ir pavydu stebėjau informaciją apie neseniai Šveicarijoje vykusį dar vieną referendumą. Ne, ne dėl to, kad jis būtų lėmęs šalies neutralumo politikos pokyčius, ketinimus prisijungti prie vienos ar kitos sąjungos, euro įsivedimą ar kokį kitą svarbų geopolitinį reikalą.

Šveicarai viso labo referendume pasisakė trimis, kaip, manau, pasakytų mūsų valdžia ir politikos apžvalgininkai, ne itin svarbiais klausimais.

Pirmasis – ar pakelti pridėtinės vertės mokestį nuo 8 procentų iki 8,3 procentų. Trimis dešimtosiomis procento. Paprastai kalbant, tokiu atveju nuo šimto išleistų eurų PVM padidėtų 30 eurocentų. Nuo dešimt eurų – trimis centais.

Tikriausiai nebus nuodėmė priminti, kad Lietuvoje PVM mokestis dabar sudaro 21 procentą. Tiesa, žadėta, kad pasibaigus krizei, jis bus sumažintas iki buvusių prieškrizinių 18 procentų. Matyt, krizė ne tik Kubiliaus vyriausybei, bet ir šiai vyriausybei bei Seimui dar nesibaigė.

Antrasis klausimas, dėl kurio balsuota referendume: siūlyta, kad nuo atlyginimų skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos išaugtų nuo 10,25 iki 10,55 procentų bei būtų dalinamos lygiomis dalimis ir darbuotojams, ir darbdaviams.

Palyginimui pasakysiu, kad darbdaviai Lietuvoje už darbuotojus SODRAI moka 30,98 procento nuo priskaičiuoto atlyginimo. Darbuotojas pats moka dar 3 procentus.

Referendumas dėl trijų dešimtųjų procento tarifų socialinio draudimo įmokų padidėjimo! Ar įsivaizduojate tokį referendumą dėl SODROS įmokų didinimo Lietuvoje?

Būtų nežemiškas stebuklas, jei Lietuvos valdantieji, nesugebėję surengti referendumo dėl euro įvedimo Lietuvoje, inicijuotų referendumą dėl trimis dešimtosiomis procento didesnių socialinio draudimo įmokų. Galėtų visas pasaulis į Lietuvą, kaip į stebuklų kraštą važiuoti.

Būtų toks piligriminis kelias. Nuo šv. Andriaus iki šv. Sauliaus.

Rimtai kalbant, priežastis tokiam referendumui kaip Šveicarijoje, Lietuvoje yra pakankama. Ir ten, ir čia, visuomenė sparčiai sensta, dirbančiųjų mažėja ir pensijų mokėjimas ateityje bei lėšų joms kaupimas tampa ne vienos valstybės galvos skausmu.

Tačiau kol kas tik Šveicarijoje gali būti taip, kad žmonės referendume gali pasirinkti – ar didinti PVM, ar didinti socialinio draudimo įmokas, ar suvienodinti vyrų ir moterų pensijinį amžių iki 65 metų ar ne. Šįkart jie pasakė: ne.

Lietuvoje pensijinį amžių nustato ir savo nuožiūra didina Seimas ir Vyriausybė. Todėl Šveicarija nuo mūsų yra gerokai toliau negu 1400 kilometrų tiesia linija. Tą atstumą gali sutrimpinti tik sąmoningas žmonių pasirinkimas rinkti kitokius.

Įdomiausia, kad apie Šveicarijos referendumą ir jo rezultatus pernelyg garsiai nekalbama ir Europos Sąjungos šalyse. Na, taip, ką ten gali pasakyti, jei mažiausias pridėtinės vertės mokestis ES narėse yra 15 procentų, o maksimalus kai kur siekia ir 25 procentus. Garsiai prabilsi, o žmonės politikų ir pradės klausinėti: o kodėl pas mus tas mokestis toks didelis, jeigu kitose valstybėse jis gali būti gerokai mažesnis?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 552

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...