infa.lt

Nors pavardžių rašybos „X”, „Q”, „W” raidėmis dokumentuose įstatymai nenumato, teismai priima tą įteisinančius sprendimus

10 spalio
20:35 2017

Vilniaus Apygardos administracinis teismasVilniaus apygardos administracinis teismas spalio 3 d. sprendimu patenkino sutuoktinių Pauwelsų skundą – panaikino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybos 2017-04-06 sprendimą ir įpareigojo Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą išduoti Ernestai Pauwels asmens tapatybės kortelę, kurios pirmoje pusėje pavardės lauke pareiškėjos pavardė būtų įrašyta lietuviškais ir nelietuviškais rašmenimis („Pauwels“), taip pat išsaugoti originalią formą Lietuvos Respublikos gyventojų registre „pavardės“ lauke.

Pareiškėja kreipėsi į Migracijos valdybą ir prašė išduoti asmens tapatybės kortelę, kurios pirmoje pusėje jos pavardė būtų užrašyta lietuviškais rašmenimis ir nelietuviškais rašmenimis bei nesugramatinta forma „Pauwels“, taip pat nurodė, jog nesutinka, kad duomenys Gyventojų registre būtų pakeisti iš „Pauwels“ į „Pauvels“. Migracijos valdyba 2017-04-06 raštu pareiškėjai nurodė, kad pavardė lietuviškais rašmenimis bus įrašoma asmens tapatybės kortelės pirmoje pusėje, nelietuviškais rašmenimis ir nesugramatinta forma – antroje kortelės pusėje. Pasak pareiškėjos, tokiu sprendimu buvo pažeistos jos teisės, tai prieštarauja galiojantiems teisės aktams ir LVAT išaiškinimams. Kadangi jos pavardė įsiteisėjusiu teismo sprendimu Lietuvos Respublikos gyventojų registre yra Pauwels, Migracijos valdybos sprendimas įrašyti pavardę lietuviškais rašmenimis nurodytų apie pareiškėją klaidingą informaciją.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, kuriai pirmininkavo teisėja Rūta Miliuvienė, išnagrinėjusi administracinę bylą konstatavo, kad skundžiamas Migracijos valdybos 2017-04-06 sprendimas yra neteisėtas, nepagrįstas, todėl jį panaikino. Teismo nuomone, pavardę nelietuviškais rašmenimis ir nesugramatinta forma įrašius pastabų lauke (antroje pusėje), asmeniui būtų apsunkinama galimybė pagal savo asmens dokumentus būti identifikuotam tiksliai pagal pavardę, kaip ji buvo apibrėžta registruojant šią pavardę patvirtinantį civilinės būklės aktą, todėl yra nesuderinama su teise į privataus ir šeimos gyvenimo apsaugą. Pareiškėjos pavardę įrašyti lietuviškais ir kartu nelietuviškais rašmenimis ir nesugramatinta forma Migracijos valdybą yra įpareigojęs ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2017-03-07 nutartimi.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo praktikoje laikomasi pozicijos, kad naudojimasis savo vardu ir pavarde yra sudėtinė teisės į privatų ir šeimos gyvenimą dalis ir valstybės kišimasis į jį, draudžiant originalią asmens vardo ir pavardės rašybą, gali būti atliekamas tik tuomet, kai tai yra proporcinga priemonė siekiant teisėtų tikslų. Teisė į žmogaus privatų ir šeimos gyvenimą taip pat ginama Lietuvos Respublikos Konstitucijos 22 straipsnio nuostatomis, pagal kurias privatus žmogaus gyvenimas yra neliečiamas, įstatymas ir teismas saugo, kad niekas nepatirtų savavališko ar neteisėto kišimosi į jo asmeninį ir šeiminį gyvenimą.

Šis teismo sprendimas per mėnesį nuo jo paskelbimo dienos apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, paduodant apeliacinį skundą šiam teismui arba per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

teismai.lt inf.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 67

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......