infa.lt

Ar Katalonija sugebės tapti nepriklausoma valstybe?

06 spalio
01:05 2017

Barselona

Pavyks ar nepavyks? Katalonijoje įvyko referendumas dėl nepriklausomybės, kurį ir Madridas ir ES pripažino neteisėtu. Tačiau Katalonijos vyriausybės vadovas Carles Puigdemont savo pirmajame interviu po referendumo pareiškė BBC, jog regionas paskelbs apie nepriklausomybę artimiausiu metu.

Net jei tai nutiks, nei Ispanija, nei Europos sąjunga, greičiausia nepripažins Katalonijos nepriklausomybės. Bet, jei vis dėlto regionas atsiskirtų – ar jis sugebėtų išgyventi savarankiškai?

Valstybės atributai

Iš šono žiūrint atrodo, jog Katalonija turi kai kuriuos nepriklausomos valstybės požymius: vėliavas, parlamentą, nuosavą valstybės vadovą – Carles Puigdemont.

Regione sava policija – Mosos de Escuadra, čia kontroliuojama nuosavas radijas ir televizija.

Turinti autonomijos statusą Katalonija net gali pasigirti tarptautinėmis atstovybėmis – kažkas panašaus į mini-pasiuntinybes, kurios visame pasaulyje plėtoja prekybą ir investicijas į regioną.

Katalonijoje savos mokyklinio lavinimo ir sveikatos apsaugos sistemos.

Tačiau, kaip bebūtų, įgijus nepriklausomybę daugelį dalykų tektų pradėti nuo nulio: pasienio tarnybą, muitinę, tarptautinius ryšius, gynybą, centrinį banką, mokesčių sistemą, oro pervežimų valdymą ir t.t.

Visa tai kol kas valdoma iš Madrido. Bet padarykime prielaidą, jog Katalonija sugebės sukurti savas valstybės tarnybas. Ar jai užteks pinigų jų išlaikymui?

Prielaida optimizmui

„Madridas mus plėšia“, – populiarus judėjimo už atsiskyrimą šūkis. Laikoma, jog palyginus turtinga Katalonija atiduoda daugiau, nei gauna iš Ispanijos.

Katalonija iš tiesų turtingesnė už likusią šalies dalį. Regione gyvena tik 16% Ispanijos gyventojų, ir prie viso to 19% šalies BVP ir daugiau nei ketvirtadalis viso Ispanijos eksporto tenka Katalonijai.

Katalonijos valdžia paskelbė – nugalėjo „TAIP“

Referendumas ir susidūrimai Katalonijoje: pranešama apie šimtus sužeistųjų

Europos komisija Katalonijos referendumą pripažino neteisėtu

Turizmo srityje ji irgi muša visus rekordus: praėjusiais metais iš 75 milijonų turistų atvykusių į Ispaniją, 18 milijonų pasirinko Kataloniją. Tai pati populiariausia turistinė kryptis šalyje.

Taragona (Tarragona) – pagrindinis Europos cheminės pramonės centras. Barselonos uostas pagal krovinių apyvartą įeina į stambiausių Europos uostų 20-uką.

Trečdalis dirbančių gyventojų čia turi aukštąjį išsilavinimą.

Tiesa ir tai, jog mokesčiams įskaitomiems į valstybės biudžetą Katalonija išleidžia daugiau, nei savoms reikmėms. Pasak Ispanijos vyriausybės ataskaitų, mokesčiai kuriuos sumokėjo Katalonija sudarė 10 milijonų eurų daugiau, nei vidinės regiono išlaidos.

Ar pavyks Katalonijai tapus nepriklausoma pasilikti šias lėšas sau?

Vieni mano, jog netgi tuo atveju, jei regionui pavyks sutaupyti mokesčių atžvilgiu, šiuos pinigus praris būtinų valstybės institutų sukūrimas ir jų valdymas.

Be to, laikoma, jog resursų perskirstymas tarp turtingų ir varganų regionų – protinga valstybės politika.

Sudėtingi atsiskaitymai

Pats sudėtingiausias klausimas – regiono skolos.

Pagal paskutinius paskaičiavimus, Katalonija skolinga 77 mlrd eurų, tai yra 34,4% regiono BVP. Iš jų 52 milijardus regionas skolingas Ispanijai.

2012 metais, po finansinės krizės, Ispanija sukūrė specialų fondą, aprūpinantį pinigų įplaukomis regionus, negalinčius savarankiškai gauti užsienio paskolų. Katalonija atsidūrė palankiausioje padėtyje, gavusi iš fondo 67 mlrd eurų.

ES dilema susijusi su Katalonija

Reikalas ne tik tame, jog kartu su nepriklausomybe Katalonija praras prieigą prie šio finansavimo šaltinio. Regiono atsiskyrimas taip pat iškels klausimą apie tai, kokią dalį jau gautų pinigų Katalonija bus pasirengusi grąžinti.

Šis klausimas apsunkins bet kokias derybas. Prie viso to, neskaitant jau turimos skolos Ispanijai, Madridas gali pareikalauti iš Barselonos atitinkamai pasidalinti nacionalinės skolos išmokas

Katalonija skaičiais:

16% Ispanijos gyventojų gyvena Katalonijoje

25,6% Ispanijos prekių eksporto sudaro Katalonijos dalis

19% Ispanijos BVP sukuriama Katalonijoje

20,7% visų užsienio investicijų Ispanijai, tenka Katalonijai

Ispanijos centrinis bankas, Ispanijos ekonomikos ministerija, Eurostat

Ekonomika ir pasienis

Kodėl derybos dėl nepriklausomybės tokis svarbios ?

Galima net nebandyti suprasti kur baigiasi Ispanijos ekonomika ir kur prasideda regioninė. Katalonijos gerovė priklauso ne tik nuo šito, bet ir to, ar išliks ji Europos Sąjungos sudėtyje arba nors laisvos prekybos zonoje.

Du trečdaliai Katalonijos eksporto eina į ES šalis. Atsiskyrimo atveju prekybos ryšius teks derinti iš naujo, automatiškai tas neįvyks.

Papildomai, tam prireiks visų ES šalių pritarimo, įskaitant ir Ispaniją.

Tarp nepriklausomybės šalininkų yra daug tokių, kurie mano, jog regionui tiks Norvegijos variantas: laisva prekyba be prisijungimo prie ES.

Gali būti, jog Katalonija džiaugsis galėdama užmokėti, kad Europos sąjungos piliečiai vis taip pat be kliūčių galėtų kirsti jos pasienį.

Tačiau, jei Ispanija taip pat turės balso teisę, nepriklausomos Katalonijos gyvenimas gali pasidaryti labai sudėtingas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 175

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...