infa.lt

Katalonijos įvykiai – didelių permainų Europos Sąjungoje pradžia

02 spalio
07:34 2017
Audrius Butkevičius

(ELTA) nuotr.

Audrius Butkevičius

Mano širdis kartu su Katalonija, deja patirtis sako, kad šie įvykiai pradeda didelių permainų etapą Europos Sąjungoje. Visas praeities imperijas sugriovė „nacionalinis klausimas“. Tarybų Sąjungą mes sudraskėme į gabalus pasinaudodami šiuo mechanizmu taip pat. Kas laukia Europos Sąjungos, jeigu tai, ką šiandien matome Katalonijoje, ženklina naujų tendencijų pradžią? Sekantys bus baskai,

Paskui prasidės nepriklausomybės siekiai Venete ir tada su „bananais“ lakstys jau Italijos karabinieriai. Paskui škotai, paskui Velsas… Europa tai nacijų mozaika, kažkada apjungta į valstybes karalių ir imperatorių valdžia. Tačiau senieji tautiniai ar net gentiniai instinktai niekur nedingo. Regioninė Europos sąjungos politika, susilpnino nacionalinių valstybių kontrolę įvairiuose tautiniuose rajonuose ir paaiškėjo: tautinė savimonė gyva! Apstu ir politinių lyderių pasiruošusių šį fenomeną išnaudoti.

Bet kas, kas nutinka politinių įvykių lauke yra kažkam naudinga! Tai aksioma! Būtinai kažkas sukuria mechanizmus tam ar kitam įvykiui panaudoti! Vos apčiuopus galimo vyksmo tendencijas, kažkas organizuoja jas paryškinančius įvykius! Taip konstruojamas politinis spektaklis! Tokia politikos prigimtis! Siūlau tai, ką šiandien stebime Katalonijoje ir greitai matysime kitose vietose vertinti pasitelkus šias tiesas.

Šiandieninė Europos Sąjunga su savo pusės milijardo vartotojų rinka , tai labai rimtas konkurentas jos geopolitiniams priešininkams: JAV, Kinijai, Rusijai. Ar leisti ES tapti Jungtinėmis Europos Valstijomis, federaline valstybe, Europos imperija? Štai klausimas į kurį, manau, ieško atsakymo minėtų valstybių elitas ir jų strategai.. Ir jeigu būsima Europos Imperija ar net šiandieninė jos versija, kelia nerimą jos priešams, tai kur turi būti padėti politinio dinamito užtaisai norint padaryti jai galą?

Nesena Prancūzijos Prezidento E. Makrono kalba, kupina napoleoniškos ambicijos ir užmojo, nubrėžė tokios valstybės kontūrus ir manau privertė Europos priešus patikėti tokia galimybe! Geriausias būdas sustabdyti šiuos europinės integracinius procesus yra priversti ES valstybes kapstytis amžinose , neišsprendžiamose vidaus problemose. Kaip sakė Bonapartas: „Didelė jėga miršta nuo nevirškinamo“. Nacionalinis klausimas ir separatizmas yra blogiausiai virškinami valstybiniuose skrandžiuose tarp visų man žinomų politinių problemų! Dabar mes tai matome Ispanijoje, Katalonijoje.

Aš neteigiu, kad galiu įrodyti, jog Rusija , Kinija ar JAV pastimuliavo katalonų separatizmą ar nacionalizmą. Tačiau neabejoju, jog ne vienas politinį pasjansą dėliojantis vyrukas sapnuoja, kaip išnaudos šią ilgai lauktą galimybę. Kita vertus, po to kai Barselonoje “buvo bananų” ir keli šimtai karštų pietiečių gavo į kailį nuo titulinės tautos atstovų, situacija įgavo dar vieną niuansą. Žinau iš asmeninės patirties, šiandien Katalonijos lyderiai jau pasiruošę susidėti su pačiu velniu, kad tik laimėtų savo politinę bataliją. Ir jeigu dar vakar jie nebuvo nei vienam iš velnių padavę net piršto, tai šiandien jie paduos visa ranką. Todėl situacija aštrės ir keisis greitai.

Yra ir dar vienas svarbus nacionalizmo ir separatizmo jėgų panaudojimo Europos Sąjungoje aspektas. Jungtinės Europos Valstijos negali gimti tol , kol išlieka stiprios ES sudarančios nacionalinės valstybės. Joms susilpninti skirta ES regionų politika. Tai kas vyksta šiandien Katalonijoje , tai abipus aštrus kinžalas, įvykis ir įvykiai kurie silpnindami Ispaniją gali būti panaudoti ir gilesnei Europos integracijai. Todėl,gali būti, šiandien mes stebime naujos europinės valstijos gimimą.

Po sukrečiančių valstybinio teroro prieš vis dar savo valstybės piliečius vaizdų, pasklidusių internete, Ispanijos vyriausybė susilauks stipraus tarptautinio spaudimo. ES vadovybė pripažins referendumą teisėtu ir Ispanijos vyriausybės veiksmus pažeidžiančiais žmogaus teises. Į žaidimą įsijungs žmogaus teisių ir kiti europiniai teismai… Atsiskyrimo nuo Ispanijos šalininkų gretos išaugs kur kas labiau, nei būtų galėję jas išauginti katalonų vadai, naudodami aršiausią propagandą.

Štai labai netolimos ateities prognozės. Visa tai paskatins kitų Europos valstybių regionų lyderių viltis… Nes, kaip nuo seno žinoma, geriau būti pirmu savo kaime, nei nežinomu mieste. Todėl nepriklausomybių paradas tęsis. “Nacionalinis klausimas” tai toks universalus ir patogus instrumentas kurį artimiausioje ateityje naudos tiek Jungtinių Europos Valstijų priešininkai, tiek ir šio politinio darinio konstruktoriai. Pageidaujamam politiniam procesui sukurti bus naudojami net ir tokie kvaili , anchronistiniai veiksmai, kaip tie kuriuos šiandien Barselonoje panaudojo Ispanijos vyriausybė.

Šiandien, matydamas kaip vienos iš svarbiausių Europos valstybių vyriausybė nesugeba atskirti jėgos panaudojimo nuo smurto, kai metų metais ignoruojant elementaraus politinio dialogo procedūras tarp centrinės valstybės valdžios ir maištingos provincijos vadovų sukuriama krizė, kurios galėjo nebūti, kuomet prieš savo valstybės piliečius taikai einančius atlikti standartinės demokratinės balsavimo procedūros, vyriausybė panaudoja vidaus kariuomenę, aš vėl ir vėl užduodu sau klausimą: kas tai? Kvailystė ar provokacija? Juk męs patys ne kartą buvome liudininkais, kai didžiausio patriotizmo vedini žmonės veikė tarsi svetimos valstybės agentai. Arba atvirkščiai.

šaltinis: Facebook

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 624

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. ???    -  2017-10-02, 09:50

    Europos sajunga palaiko separatistinius judejimus, kad susilpininti valstybes suskirscius jas i regionus ir taip butu legviau kontroliuoti.
    Katalonai jokie nacionalistai, zaidziama musu emocijomis ir tiek.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. ???    -  2017-10-02, 09:51

    Apie Europos sajungos poziuri (angliskai): haaretz.com/opinion/viva-catalonia-viva-israel-1.467213

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Milda Bartašiūnaitė    -  2017-10-02, 11:26

    Katalonijos referendumas: kas čia ne taip?
    Kas trukdė katalonams savo referendumą surengti kartu su rinkimais į jų Parlamentą Cortes Generales? Balsus mesti į tą pačią urną tik skirtingų spalvų vokeliuose? Tada jokie policininkai negalėtų dubasinti žmonių prie rinkimų pastatų ar konfiskuoti balsadėžių.
    Be to ir balsavusiųjų skaičius būtų nenuginčijamas. O dabar katalonai skelbia skaičius (rezultatus), kurių niekas iš principo patikrinti negali, o jei ir gali – tai netikrins.
    Ir kam buvo naudingas tas pralietas kraujas?
    Jeigu Katalonijos policija oficialiai atsisakė paklusti Madrido įsakymams, tada kodėl jie neišėjo į gatves ginti savo tautiečių nuo brutalaus susidorojimo?
    Toks jausmas, kad katalonų ir Madrido valdžia tyčia suorganizavo šitą kruviną šou. Vieni savo beginklę liaudį guldė ant bėgių, o kiti visu greičiu paleido traukinį.
    Visas pasaulis bjaurėjosi per TV matomais vaizdais, bet dar labiau pyko ant savo valstybių politikų, kad šie užėmė trijų beždžionėlių, nieko nematau, nieko negirdžiu, nieko nesakau, pozicijas.
    Iš šalies žiūrint, susidaro įspūdis, kad šis smurto persunkto spektaklio tikslas – smarkiai sukompromituoti taip pompastiškai iš tribūnų deklaruojamas vakarietiškas-demokratiškas vertybes.
    Referendumas juodai kirto per „vieningos Europos” reputaciją.
    Kam tai buvo naudinga?
    Va, va…

    Atsakyti į šį komentarą
  4. a    -  2017-10-02, 14:52

    Kam čia tas velnias ir kodėl visus už Europos ribų reikia vadinti priešais?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....