infa.lt

Naglis Puteikis teikia įstatymo projektą prieš advokatūros monopolį – teisingumas turi būti prieinamas visiems

21 rugsėjo
15:18 2017
Naglis Puteikis

Alkas.lt | J. Vaiškūno nuotr.

Ketvirtadienį Seimui teikiami LVŽS frakcijos nario Naglio Puteikio inicijuoti teisės aktų projektai, kuriais tobulinama teisminė gynyba teismuose ir naikinamas Lietuvos advokatūros monopolis teisinių paslaugų teikimo srityje.

Dėl šiuo metu Lietuvos advokatūrai suteikto teisinių paslaugų monopolio, kurį draudžia Lietuvos Respublikos Konstitucija, teisė į teisminę gynybą apeliacinės ir kasacinės instancijos teismuose bei teisingą teismą vis labiau tampa turtingųjų privilegija. Bandydamas pakeisti šią padėtį, N. Puteikis įregistravo kelis įstatymų projektus, kuriuos parengti padėjo asociacija „Nacionalinė teisingumo ir gynybos sąjunga“. Jie bus teikiami ketvirtadienio Seimo plenariniame posėdyje.

Pagal 2017 m. liepos 1 d. įsigaliojusią redakciją, apeliacinį skundą gali surašyti tik advokatas  arba pats asmuo, jei jis turi aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą. N. Puteikis siūlo keisti teisinį reglamentavimą (projektas), kuris atima iš asmenų teisę į teisminę gynybą tiek apeliacinės, tiek ir kasacinės instancijos teismuose, nes nustato, kad apeliacinį ir kasacinį skundą gali paruošti tik tam tikrą kvalifikaciją turintys proceso dalyvių atstovai. Taip nepagrįstai apribojama asmenų, ypač iš nepasiturinčių, socialiai pažeidžiamų visuomenės sluoksnių, teisė pateikti apeliacinį ir kasacinį skundus realizuojant kiekvieno asmens konstitucinę teisę į teisminę gynybą.

„Kol Lietuvoje nėra visuotiniai visiems asmenims prieinama nemokama teisinė pagalba, asmenų teisės į gynybą per apeliaciją ir kasaciją negali būti nepagrįstai ribojama tik todėl, kad jie neturi lėšų samdyti advokatus, turinčius teisę surašyti apeliacinius ir kasacinius skundus“, – sako N. Puteikis.

Dėl Lietuvos advokatūros siekio monopolizuoti teisinių paslaugų rinką, kurioje tik advokatai turėtų teisę teikti teisines paslaugas ir gauti už jas atlyginimą, o šios išlaidos būtų priteisiamos teismuose, Lietuvoje pradėjo formuotis teisinių paslaugų monopolis, brangti teisinės paslaugos, kurių daugelis žmonių tiesiog neįperka.  Kitu projektu siūloma keisti nuo 2017 m. liepos 1 d. įsigaliojusias Civilinio proceso kodekso redakcijos straipsnių nuostatas. Siūloma nustatyti, kad fizinių asmenų atstovais pagal pavedimą teisme galėtų būti ne tik advokatai ir advokatų padėjėjai, bet ir bet kurie kiti asmenys, turintys aukštąjį teisinį išsilavinimą, o bylinėjimosi išlaidas būtų galima priteisti ne tik už advokatų ir jų padėjėjų suteiktas teisinio atstovavimo paslaugas, kaip yra  dabar.

Šiuo metu civilinį procesą, kaip ir administracinių bylų teiseną bei administracinių nusižengimų procesą reglamentuojančios teisės normos nepagrįstai apriboja asmenų, ypač iš nepasiturinčių, socialiai pažeidžiamų visuomenės sluoksnių, teisę pasirinkti įvairesnes, pigesnes, tačiau ne mažiau kvalifikuotas viešųjų juridinių asmenų teikiamas atstovavimo teismuose viešąsias paslaugas, gauti paslaugas iš kitų aukštąjį teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, taip pat gauti atlyginimą už šias paslaugas laimėjus teisminius ginčus.

Pasak N. Puteikio, nepagrįsti apribojimai piliečiams pasirinkti teisines paslaugas ir jas teikti prieštarauja konstituciniams teisingumo ir teisės į teisingą teismą principams, taip pat asmenų lygiateisiškumo, lygių galimybių, sąžiningos ir laisvos konkurencijos principams, be to, skatina Lietuvos advokatūros monopolį, kurį Lietuvos Konstitucija draudžia.

Taip pat Seimo narys siūlo patikslinti advokato veiklos apibrėžimą nustatant, kad advokato veikla nėra komercinė ūkinė, kai teisinės paslaugos yra teikiamos nemokamai, bet yra komercinė ūkinė, kai teisinės paslaugos yra teikiamos už atlyginimą (projektas).

Tai, kad šiuo metu advokatų paslaugų teikimas už atlyginimą nėra laikomas komercine veikla, yra visiškai nepagrįstas šios srities mistifikavimas. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, įvertinęs Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) 2015 m. sausio 15 d. prejudicinį sprendimą byloje C‑537/13, civilinėje byloje Nr. 3K-7-149-706/2015 išaiškino, kad advokatas, kuris vykdydamas savo profesinę veiklą už atlyginimą teikia teisines paslaugas asmeniniais tikslais veikiančiam fiziniam asmeniui (vartotojui), yra verslininkas (plačiąja prasme). Taip pat projektu siūloma pakeisti nuostatas, dėl kurių asmenys, teisėtai įgiję teisės magistro diplomą po išlyginamųjų teisės pakraipos studijų ir gavę diplomą, kuriame nurodyta, kad jie gali užimti teisėjo, prokuroro ir advokato pareigas, negali dirbti pagal profesiją.

„Tiek už atlygį teikiamų advokatų paslaugų kaip nekomercinės veiklos apibrėžimas, tiek suvaržymai asmenims, teisėtai įgijusiems teisės magistro kvalifikacinį laipsnį, sudarė prielaidas įtvirtinti Lietuvos advokatūros monopolį“, – teigia N.Puteikis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 362

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Pijus    -  2017-09-21, 18:29

    Konstitucijos 30 straipsnio parašyta, kad asmuo,kurio konstitucinės teisės ar laisvės pažeidžiamos, turi teisę kreiptis į teismą. Konstitucijoje neparašyta, kad žmogus neturintis teisinio išsilavinimo neturi teisės kreiptis į teismą. Negalioja joks įstatymas ar kitas aktas prieštaringas Konstitucijai. Taigi CPK straipsniai, draudžiantys asmenims teikti apeliacinius ir kasacinius skundus patiems, nesamdant advokatų, akivaizdžiai prieštarauja Konstitucijai. Asmeniškai žinau, kai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas advokatų parašytus kasacinius skundus atsisakė priimti. Ar tai ne lupikavimas, nuobauda ir atgrasinimas kreiptis į teismą? Bet šis teismas priėmė kasacinį skundą, kurį parašė pats kasatorius, neturintis teisinio išsilavinimo (tik pasirašė advokatas kartu su juo) priėmė ir peržiūrėjo apygardos teismo sprendimą šis teismas.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Renata    -  2017-09-23, 11:06

    Valstybės teikiama „nemokama” 🙂 antrine teisine pagalba. Skambiai užvardinta, 🙂 tikrai jau taip ir nemokama?.. Ar valstybė žino ką perka? Ar mokesčių mokėtojas žino kiek jam tai kainuoja, bent jau per metus?
    Jei išdrįstu padaryti apklausa žmonių, kokia nauda iš šitos tarnybos, manau jos išlikimas pakibtu ant plauko..
    Dauguma žmonių mano, kad tik brangūs advokatai gali tinkamai apginti savo klientus, na o valstybės teikiama pagalba, kaip dažnai žmonės tik šypteli ir numoja ranka, burbtelėję, cirkas, parodija…
    Pasak Teisinės pagalbos tarnybos direktorės Anželikos Banevičienės, šiuo metu Lietuvoje taikomas moderniausias ir geriausiu Europoje pripažįstamas antrinės teisinės pagalbos paslaugos teikimo modelis, procedūriškai sistema veikia puikiai, bandoma ją dar labiau automatizuoti, didinti operatyvumą: „Tarnyba veikia kaip nepriklausoma institucija, kuri organizuoja, užtikrina ir kontroliuoja teisinės pagalbos teikimą asmenims, nepriklausomai nei nuo teismo, nei nuo Lietuvos advokatūros.“
    Kodėl šitaip skiriasi realybė nuo buriamu iliuzijų, sakyčiau kliedesių pagražintu? 🙂 Kas gina paprasta eilinį žmogų ar tikrai jis gauna nuo pradinio iki aukščiausio teismo nemokama konsultacija, tikrai ne, kas užtai turi prisiimti atsakomybė, kai valstybė nevykdo įsipareigojimų, padarydama žalą?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....