infa.lt

„Zapad-2017“: Veišnorija atakuoja!

15 rugsėjo
20:36 2017

Rusijos tankai

Rugsėjo 14 Rusija ir Baltarusija pradėjo bendrus strateginius mokymus „Zapad-2017“, kurie vyks iki rugsėjo 20 dienos. Pasak Rusijos gynybos ministerijos, mokymuose dalyvauja 12,7 tūkstančio kariškių: apie 5,5 tūkstančio iš Rusijos pusės ir apie 7 tūkstančius – iš Baltarusijos. Vakarų žvalgybos duomenimis, viso bus pajungta apie 100 tūkstančių kariškių. Rusija šiuos skaičius neigia, praneša euronews.com

Rusijos žinyba sako, jog mokymų metu bus atidirbama išimtinai gynybinė taktika. Nežiūrint į oficialius Rusijos pareiškimus, „Zapad-2017“ per keletą mėnesių iki savo starto, tapo ypatingo dėmesio ir nerimo objektu iš NATO šalių-narių pusės ir pirmiausiai Lietuvos , Latvijos ir Estijos, turinčių pasienio liniją su Rusija ir Baltarusija.

„Mes įdėmiai seksime apmokymų eigą“, – pareiškė rugpjūčio pabaigoje NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Rusijos gynybos ministerijos duomenimis, mokymuose dalyvaus apie 70 lėktuvų ir sraigtasparnių, 10 kovinių laivų, o taip pat 680 vienetų kovinės technikos – tame tarpe, 250 tankų ir 200 pabūklų, minosvaidžių ir reaktyvinių ginkluotės sistemų.

Mokymų geografija – trys poligonai Leningrado, Pskovo ir Kaliningrado srityse Rusijoje, o taip pat šeši poligonai Baltarusijoje. Pasak RF gynybos ministro pavaduotojo Aleksandro Fomino, mokymų pavadinimas reiškia Rusijos ir Baltarusijos vakarus, o ne Europos Sąjungos ir NATO šalis. Taip pat Fominas pakvietė vakarų MIP nepolitizuoti mokymų ir neperdėti grėsmės. „Kai kurios MIP prieina iki to, jog „Zapad-2017“ mokymuose rengiamas „placdarmas įsiveržimui“ ir Lietuvos, Lenkijos ar Ukrainos „okupacijai“. Nė viena iš šių paradoksalių versijų neturi nieko bendro su realybe“, – pareiškė jis savo interviu Deutsche Welle.

Pasak apmokymų legendos, Baltarusija buvo užpulta trijų šalių agresorių – Veišnorijos, Veisbarijos ir Lubenijos. Veišnorija randasi vakarinėje Baltarusijos dalyje, o Veisbarija ir Lubenija – Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos teritorijose. Mokymų tikslas – patikrinti Rusijos ir Baltarusijos pajėgų galimybes atremti priešininko agresiją, o taip pat įsitikinti bendro karinių vadovavimo organų darbo suderinamumu.

Besiribojančių su Rusija ir Baltarusija šalių vadovybė nerimauja dėl galimų provokacijų mokymų eigoje. Pagrindinis įtarimas tame, jog Rusija pasinaudodama mokymais gali įvesti į Baltarusiją didelį karinį kontingentą, o vėliau pradėti realius karo veiksmus. Ukrainos vyriausias ginkluotųjų pajėgų vadas Viktoras Muženko mano, jog Rusija gali pradėti agresyvius veiksmus po plataus masto provokacijų, dėl esą rusakalbių gyventojų atžvilgiu vykdomų „teisių ir laisvių pažeidimų ir kylančios grėsmės jų saugumui“.

Šito baiminamasi ir Baltijos šalyse. Latvija jau nusiuntė į Baltarusiją papildomus inspektorius, kurie stebės mokymų eigą. Šalies vadovybėje ši iniciatyva paaiškinama nerimu dėl provokacijų: užsienio reikalų ministras Edgars Rinkevičs pareiškė, jog neatmeta užsienio lėktuvų atsiradimo galimybės Baltijos oro erdvėje. Tuo pačiu, ministras nemano, jog Rusija galėtų ryžtis realiems karo veiksmams – konkrečiai, dėl NATO pajėgų buvimo Baltijos regione.

Kai kurių atsargumo priemonių Latvija vis dėlto imasi. Valdžia paragino mėgstančius žaisti „Strikeball“ karo žaidimą, kuriame naudojamos kovinių ginklų kopijos, o žaidėjai apsirengę maskuojančiais drabužiais – kuriam laikui atsisakyti šios pramogos, kad nebūtų gąsdinami vietiniai gyventojai, ypač pasienio rajonuose, kuriuos „žalių žmogeliukų“ vaizdas gali paprasčiausiai išgąsdinti.

Su Latvijos pozicija sutinka ir Lietuvos vadovybė, „Mes pasirengė geriau, nei apmokymų „Zapad-2009“ ir „Zapad-2013“ metu“, pareiškė trečiadienį, rugsėjo 14 Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė savo interviu LRT. – daugiau sulaikymo ir atgrasymo instrumentų mūsų teritorijoje“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 365

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...