infa.lt

Katalonijos parlamentas priėmė įstatymą apie pasitraukimo iš Ispanijos sudėties tvarką

08 rugsėjo
18:51 2017
Carles Puigdemont

Katalonijos parlamento vadovas Carles Puigdemont pasirašo įstatymą dėl referendumo | AFP

Katalonijos parlamentas priėmė įstatymą apie pereinamąjį periodą, kuris, nepriklausomybės šalininkų nuomone, sudarys juridinį pagrindą autonominės srities pasitraukimui iš Ispanijos sudėties, praneša BBC.

Kaip pažymi leidinys El Pais, dokumentas įsigalios tik Katalonijos nepriklausomybės šalininkų pergalės atveju. Pagal jų planą, įstatymas galios dviejų mėnesių eigoje iki startuojant savarankiškos parlamentinės respublikos sukūrimo procesui.

Anksčiau Katalonijos parlamentas priėmė įstatymą apie referendumą ir lydinčiuosius dokumentus apie rinkimų komisijos formavimą ir balsavimo organizavimo principus.

Pasak Katalonijos vyriausybės premjero Carles’o Puigdemont’o, sprendimas apie referendumo pravedimą buvo priimtas vienpuse tvarka po nesėkmingų bandymų susitarti dėl balsavimo organizavimo su centrine valdžia Madride.

Ketvirtadienį Ispanijos Konstitucinis teismas neeiliniame posėdyje pristabdė visų šių dokumentų veikimą. Taip pat Ispanijos valdžia įspėjo Katalonijos MIP, valstybės tarnautojus ir autonominės srities policijos vadovybę apie teismo sprendimų nevykdymo pasekmes.

Ispanijos generalinis prokuroras José Manuel Maza pagrasino palaikiusiems įstatymą dėl referendumo Katalonijos parlamentarams baudžiamuoju persekiojimu, o taip pat kreipėsi į karalystės spec-tarnybas su prašymu įdėmiai sekti pasirengimus balsavimui.

Atsakydamas į Konstitucinio teismo sprendimą Carles Puigdemont pareiškė, jog „demokratijos Katalonijoje nesustabdys niekas“.

Referendumą dėl nepriklausomybės Katalonijos valdžia numačiusi surengti spalio 1 dieną. Klausimas, kurį ji pateiks referendumui skamba taip: „Ar jūs norite, kad Katalonija taptų nepriklausoma valstybe, kurios valdymo forma bus Respublika“.

Tam, kad balsavimas būtų pripažintas įvykusiu, minimalus aktyvumas nenumatytas. Nepriklausomybės šalininkų pergalės atveju Katalonijos valdžia žada po 48 valandų, kai bus paskelbti rezultatai, pradėti nepriklausomos valstybės sukūrimo procesą.

Ketvirtadienį, neeiliniame Ispanijos vyriausybės posėdyje, šalies premjeras Mariano Rajoy pažadėjo, jog referendumo Katalonijoje nebus.

„Jokio referendumo nebus. Demokratija atsakys tvirtai, įsitikinusi ir oriai, – pareiškė jis. – Nei vyriausybė, nei teismai negali su tuo sutikti jokiomis sąlygomis“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 79

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Regis programa i prezidentus nereikia ir kurti, samdyti specialistus o tiesiog paskaityti aktuolijas ir gali...

Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...

Rrr

Seksualiai neaktyvūs (bent vyrai) nuolat operuojasi prostatos vėžį, kartu su prostata, žinoma. Jų skaičius nuolat...

Seimo niekšai kalti, kad žmogus negali atlyginimo gauti popieriniais pinigais....

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...