infa.lt

Atėmus iš motinos vaiką – motina nusižudė. Seimas imasi tyrimo

06 rugsėjo
18:20 2017

paveikslėlis

Šiandien Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisija posėdyje svarstė moters savižudybės Šilalės rajone aplinkybes po to, kai iš moters buvo atimtas vaikas ir motina nusižudė. Komisija siekia išsiaiškinti, kokių veiksmų turėtų imtis atsakingos institucijos, kad tokie atvejai ateityje nepasikartotų.

Komisija nusprendė kreiptis į socialinės apsaugos ir darbo ministrą,  policijos generalinį komisarą, Šilalės rajono savivaldybės merą,  taip pat į vaiko teisių apsaugos kontrolierę su prašymu išnagrinėti minėto savižudybės atvejo aplinkybes. Komisija prašo atlikti tyrimą, ar atsakingos institucijos tinkamai atliko savo pareigas, taip pat įvertinti, ar šeimai buvo suteiktos reikiamos socialinės paslaugos.

Be to, Komisija prašo minėtų institucijų išnagrinėti, ar yra numatyti veiklos algoritmai, kaip institucijų darbuotojai turi elgtis tais atvejais, kai dėl darbuotojų teisėtų veiksmų kitiems asmenims kyla savižudybės rizika. Komisijos pirmininko Mykolo Majausko teigimu, be minėtų klausimų taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį, ar institucijų darbuotojai turi pakankami gebėjimų atpažinti savižudybės riziką ir tinkamai į ją reaguoti.

Komisija skatina visas savivaldybes peržiūrėti vaiko paėmimo iš šeimos tvarkos aprašus ir įvertinti, ar juose yra aiškiai nurodytas veiklos algoritmas, siekiant apsaugoti visus susijusius asmenis.

LRS

Parengė
Seimo kanceliarijos Komisijų sekretoriato vedėja
Jolita Krumplytė

infa.lt redakcijos retorinis klausimas:

Ar galima motinos privedimą prie savižudybės ( o kad buvo būtent taip – įvardinta ir priežastis ir pasekmė), pavadinti „darbuotojų teisėtais veiksmais”, kaip tas rašoma Seimo portale paskelbtame straipsnyje?

P.S. Komentaras po straipsniu infa.lt puslapyje Facebook’e:

Tai kad vaikus be teismo sprendimo galima dabar Lietuvoje paimti iš šeimos yra labai blogai. Sakiau, kad tai Pandoros skrynia, kuri su laiku bus nevaldoma ir tai jau prasidėjo. Prieš kelis mėnesius vaikas iš vaiknamio vis pas mamą pabėgdavo, o jį vis tiek iš mamos atimdavo. Tai dabar mamą iki savižudybės privedė. Grąžinti reikia šį klausimą teismams spręsti, o ne vaikų teisių moterims, kurios vadovaujasi emocijomis. Kaip mes Lietuviai taip nusigyvenom, kad nebesuvokiame, kas yra šeima, mama ir vaikas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 6 182

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Moteris    -  2017-09-14, 07:59

    Komisijos pirmininkas Majauskas?Ar ne jo ”prastumtas įstatymas” davė tokias tragiškas pasekmes?Tai ar ne tas pats kaip sovietiniais laikais parašytas skundas dėl kolūkio pirmininko veiksmų, buvo perduodamas išnagrinėti tam pačiam pirmininkui???

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Zenonas Jurgelevičius    -  2018-04-07, 15:23

    Man labai įdomu, iš kur į 28 metus teisingumą protingumą ir sąžiningumą posovietinėje Lietuvoje naikinančią „valdžią” prasibrovę karjeristai geriau už mane patį žino: kaip man ar bet kuriam kitam žmogui reikia gyventi? Kaip atsitiko, kad posovietinės Lietuvos teisėsauga vietoje žmonių gynimo nuo bet kokios prievartos – pati vykdo prievartą? Kokiais teisiniais pagrindais posovietinėje Lietuvoje pagrindžiamas bet kurio žmogaus prigimtinės teisės būti laisvu ir pačiam priiminėti savo gyvenimo sprendimus nuolatinis pažeidinėjimas? Vaikų atiminėjimas iš tėvų – tai vergovinės santvarkos – o ne teisinės valstybės požymis.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Algirdas    -  2018-04-07, 16:15

    Vaikų atiminėjimas iš tėvų-teisinės valstybės požymis. Būtent taip, nes atiminėja vaikus teisėtai (taip kaip patys atiminėtojai tą supranta). Tačiau reikalas tas, kad tokios teisės (atiminėti vaikus) niekas neturi ir net negali turėti, nes niekas niekam tokios teisės negali suteikti vien tik todėl, kad niekas tokios teisės neturi pats. Ir nustokit svaigt apie kažkokią mitinę teisinę valstybę bei kažkokias tariamas teises (žmonių sugalvotas). Yra tik prigimtinės teisės. Aš jų žinau dvi: teisė į save ir teisė į savigyną. Jokių kitų, tariamų teisių, tiesiog nėra, o ir šios dvi, geriau pamąsčius, liečia tik mūsų fizinius kūnus, bet ne mus pačius.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....