infa.lt

Lenkija rengia minias migrantų į ES

22 rugpjūčio
01:35 2017

Lenko korta

Lenkija iššaukia naują nepasitenkinimo bangą tarp europiečių partnerių. Nuo jos įstojimo į ES momento apie du milijonai lenkų išvyko iš šalies. Lenkijai reikalingi milijonai migrantų iki 2050 metų, kad išlaikytų dabartinius ekonomikos rodiklius. Šias problemas Lenkijos vyriausybė sprendžia ginčytino dokumento – „Karta Polaka“(lenko korta), pagalba. Su jos pagalba migrantai iš Rytų Europos šalių galės iš karto pradėti mokytis ir dirbti, o taip pat iškart po metų galės paduoti prašymą nuolatiniam gyvenimui Lenkijoje. Tokiu būdu migrantai turi visas galimybes gauti Lenkijos pilietybę su kuria jie vėliau galės gyventi ir dirbti visoje Europos Sąjungoje.

Kaip praneša vokiečių laikraštis Die Welt, pretendentu į lenko kortą gali būti kiekvienas, kas atvyksta iš šalies – buvusios tarybinės respublikos, nors truputį kalba lenkiškai ir, galbūt, turi lenkiškas šaknis. Jeigu pretendentas negali atrasti savo lenkiškų šaknų, tai turi turėti bent jau apytikrį „suvokimą apie šalies kultūrą“ ir patvirtinti tai lenkų kultūros asociacijoje. Tokiu būdu, beveik kiekvienas pageidaujantis gali atitikti šias sąlygas. Proceso pabaigoje, prieš kortos išdavimą, lenkų konsulas tikrina dokumentus, kalbos įgūdžius ir užduoda keletą klausimų apie kultūrą.

200 000 turinčių kortą, apie milijonas paraiškų jai gauti

Galimybėmis, kurias suteikia „Karta Polaka“ pagrindinai naudojasi ukrainiečiai ir baltarusiai, informuoja Die Welt. Nuo momento kai buvo įvesta korta, panaši į kreditinę kortelę 2008 metais, Lenkijos URM išdavė daugiau nei 200 000 šių dokumentų, daugiausiai Baltarusijos (apie 95 tūkst) ir Ukrainos piliečiams (apie 87 000). Niekas negali tiksliai pasakyti, kiek žmonių, padavusių prašymus kortai gauti turi lenkiškas šaknis. Laikraštis tvirtina, kad Lenkijos URM planuoja išduoti iki milijono tokių dokumentų.

Vyriausybė sukuria papildomus stimulus kartu su įstatymo reforma

Ir kol kas tik 5000 iš 200 000 žmonių, „Karta Polaka“ savininkų padavė paraiškas leidimams gyventi šalyje, – Lenkijos vyriausybė iš pagrindų reformavo įstatymą apie :Karta Polaka“. Nuo metų pradžios valstybė vilioja naujus susidomėjusius persikėlimo į Lenkiją perspektyva žmones su kasmėnesinių pašalpų pagalba, palaikymu ieškant būsto ir nemokamais lavinimosi kursais – reikalavimas tėra tik persikelti į Lenkiją. Vyriausybė tikisi, jog nauji stimulai trauks dešimtis tūkstančių žmonių į šalį.

Karta Polaka kaip pats greičiausias būdas persikelti į ES

Šimtams tūkstančių žmonių šis dokumentas gali tapti „bilietu“ į visas ES šalis, kurio pagalba galima patekti į Vakarus. Pasak Welt informacijos, tai ne pernelyg jaudina Lenkijos vyriausybę: įstatymas nesuteikia „jokių įgaliojimų pareiškėjo motyvų tikrinimui“, praneša lenkų URM. Taip pat kortos gavimas niekaip nepriklauso nuo to, kaip jos turėtojas planuoja elgtis ateityje. Įstatymo tekste pranešama tik tai, jog Lenkijos vyriausybė yra moraliai įsipareigojusi gyvenantiems užsienyje lenkams, kadangi milijonai lenkų po Antrojo pasaulinio karo priverstinai apsigyveno Tarybų Sąjungos teritorijoje, po to, kai Antrojo pasaulinio karo sąjungininkai Stalino prašymu perstūmė TSRS sienas į vakarus.

Ekonominiai paskaičiavimai: „nenormalūs“ darbo jėgos poreikiai Lenkijoje

Pirmiausia, pasak Welt duomenų, už „Karta Polaka“ įvedimo slypi ekonominiai poreikiai. Todėl, kad daugelis – ir pirmiausia jauni – lenkai, po šalies įstojimo į ES ėmė masiškai persikelti į Vakarus ieškodami geresnių darbo sąlygų ir aukštesnių atlyginimų. Esant tokiai padėčiai Lenkijos ekonomika „kaukia“ – pačią didžiausią „skylę“ darbo rinkoje padarė kvalifikuoti kadrai. Kad būtų išsaugoti dabartiniai ekonominiai rodikliai, Lenkijos ekonomikai reikalinga apie penkis milijonus imigrantų iki 2050 metų, praneša viena stambiausių Lenkijos darbdavių sąjungų, kuri orientuojasi į nacionalinės statistikos tarnybos prognozes. Tokiu būdu, darbo jėgos poreikis yra „nenormaliai aukštas“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 244

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....