infa.lt

Lenkija, kol kas dar tik naujų pasų projektuose, prisijungė Vilnių ir Lvovą

06 rugpjūčio
10:28 2017
Aušros vartai

zaprojektujpaszport.gov.pl ekrano nuotrauka

Lietuvoje ir Ukrainoje kyla istorinis-politinis skandalas, susijęs su Lenkijos iniciatyva naujuose šalies pasuose įamžinti anksčiau priklaususių Lenkijos respublikai miestų įžymybes, rašo newsbalt.ru portalas.

Pirmu atveju kalba eina apie vieną įžymiausių Vilniaus istorinių įžymybių – vienintelius išlikusius miesto sienos – Aušros vartus. Antru atveju – apie Ereliukų Memorialą Lvove, skirtą lenkų paaugliams, kritusiems Lenkijos-Ukrainos karo 1918-1919 metais.

Lenkijos VRM paskelbė balsavimą internete, patalpinusi specialiai sukurtame portale Zaprojektujpaszport 13 būsimo lenkiško paso atvaizdų, kur šalia žinomų istorinių Lenkijos veikėjų nuotraukomis yra Aušros vartais ir Memorialas lenkų paaugliams. Nauji pasai bus spausdinami 2018 metais, priskyrus įvykį Lenkijos nepriklausomybės atgavimo 100-mečiui.

Pažymėtina, jog šiandien, rugpjūčio 6 dieną 9 valandą ryto, už Vilniaus Aušros vartus savo balsus atidavė 56 tūkstančiai 735 lenkai. Šiai dienai Aušros vartai lyderiauja balsavime. (antroje vietoje lenkų „Legionierių erelis“ surinkęs 41 tūkstantį 902 balsus).

Ereliukų Memorialo Lvove atvaizdas bus atspausdintas pase be jokių balsavimų. Lenkijos VRM pabrėžia, jog minima iliustracija yra „baigta tema“.

Balsavimas tęsis iki 2017 metų rugsėjo 10 dienos.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, o taip pat Ukrainos pasiuntinys Varšuvoje Andrejus Deščina, aštriai sureagavo į lenkų kolegų iniciatyvą. Linkevičius pareiškė BNS, jog „nenormalu, kai naudojamos kitų šalių [statinių] fotografijos, tuo labiau, žinant, jog mūsų istorijoje buvo įvairūs puslapiai“. Deščina gi, pasakė, jog „mes labai sunerimę dėl šios situacijos, ir išanalizavę šią medžiagą, pasikonsultavę su lietuviais, mes reaguosime atitinkamu būdu“.

Primename kai kurias XX a. istorijos detales: nuo 1922 iki 1939 metų Vilnius, tada vadintas Vilno buvo Lenkijos sudėtyje po L. Želigovskio operacijos, kurią patys lenkai vadina Vilniaus krašto išvadavimu, o lietuviai mažiau skambiai – okupacija. 1923 metais Aušros vartų nišoje buvo įkomponuotas Lenkijos herbas – Baltojo erelio bareljefas. Lvovas Lenkijos sudėtyje išbuvo nuo 1919 iki 1939 m. .

Tokiu būdu, oficialioji Varšuva, daugelio stebėtojų nuomone, įjungė tylų savo revanšistinių užmojų mechanizmą, siekdama pamažu savo piliečių sąmonėse įtvirtinti nuostatą, kurios viršūnė yra dar J. Pilsudskio puoselėta „Tarpjūrio“ (Międzymorze) vizija, – valstybių konfederacija, į kurią šiandien įeitų buvusių Dviejų Tautų Respublikos teritorijų dalys (Lenkijos, Lietuvos, Baltarusijos, Ukrainos), o taip pat ir Latvijos, Estijos bei Balkanų šalių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 363

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....