infa.lt

Citrina, actas ir soda – efektyviausios valymo priemonės buityje

29 liepos
01:15 2017

Medžiagą parengė Irma Peldė

Citrina, actas ir sodaDažno apsipirkimo metu po keliolika eurų tenka paaukoti brangiems šveitikliams, balikliams, priemonėms nuo vandens kalkių, rūdžių ir kitų nešvarumų. Parduodamų cheminių priemonių sudėties analizė atskleidė, kad mokame pinigus ne už produktą, bet už prekės ženklą ir vėžio riziką.

O juk paprasčiausia soda, citrina ir actas –  įeina į praktiškai kiekvienos masinės gamybos valymo priemonės sudėtį – kainuoja mažiau, yra saugūs sveikatai ir neįtikėtinai efektingi buityje.

Priemonės, kurios dezinfekuoja ir blizgina

Pjaustymo lentelę dezinfekuokite ją įtrindami citrina. Palikite išdžiūti. Tai ne tik išdezinfekuos pjaustymo lenteles, bet ir panaikins maisto dėmes.

Plastikinius indelius išvalysite taip pat citrinos sultimis. Įspauskite jų į indelį, įberkite truputį kepimo sodos. Ištrinkite dėmes ir išskalaukite. Jeigu dėmės įsisenėjusios – palaikykite indelį su mišiniu per naktį.

Blogą kvapą ir vabzdžius aplink šiukšlių dėžę naikina natūralūs citronelos ar arbatmedžio ekstraktai. Patepkite šiukšliadėžės dangtį šiais aliejais ir musės dings kartu su blogu kvapu.

Dūmų prisigėrusiame kambaryje kvapus pašalins pastatytas nedidelis dubenėlis su actu.

Paprastas ūkinis muilas puikiai nublizgina viryklių keraminį paviršių (pabaigoje būtina nusausinti su sausu skudurėliu ar popieriumi).

Sidabrinius dirbinius atnaujinti galima su šaukštu druskos, šaukštu sodos, puodeliu šilto vandens ir dešimtimi centimetrų aliuminio popieriaus (folijos). Ištirpdykite druską ir sodą vandenyje ir įmerkite sidabrinius dirbinius kartu su folija. Viską palikite bent valandai. Po to viską išskalaukite ir iššluostykite.

Jei jūsų namuose įsiveisė skruzdėlių ar kitų vabzdžių, juos galima išnaikinti pašlaksčius actu palanges ir įpylus jo už grindjuosčių.

Į šaldytuvą, kad jame nebūtų pašalinių kvapų, galima įdėti rūtų šakelę arba įpilti į indelį kavos, nuluptą bulvę.

Skalbimas ir balinimas

Pasirodo, pilti į skalbykles brangų vandens minkštiklį yra grynas pinigų švaistymas. Vandenyje gausu mineralinių medžiagų, jų panaikinti negali jokie minkštikliai. Taigi užuot pirkę įvairias kalkių šalinimo priemones, keletą kartų per metus (tiek kartų per metus, kiek namuose gyvena žmonių) vietoj skalbimo miltelių įberkite apie 300 g citrinos rūgšties ir įjunkite tuščią skalbyklę virinimo režimu.

Rezultatas vertas reklamos. O visokie brangūs „calgonai“ iš kalkių padaro košę – taip gali sudegti skalbyklės kaitinimo elementas.

Drabužius balinkite taip: sumaišykite pusę stiklinės citrinų sulčių su 5 litrais karšto vandens. Į šį tirpalą pamerkite drabužius, palaikykite nuo valandos iki paros (priklausomai nuo drabužių nešvarumo). Išmirkytus drabužius ištraukite, visą turinį supilkite į skalbimo mašiną ir skalbkite kaip paprastai. Taip balinant – neįmanoma perbalinti. Šis būdas netinka šilkui.

Tušinuko arba klijų dėmes iš drabužių greitai pašalinsite įtrindami į jas dantų pastos. Rašalo arba mėlynių dėmę įtrinkite pienu, leiskite išdžiūti ir išskalbkite drungnose pamuilėse. Šviežias raudonojo vyno dėmes ant kilimo tučtuojau užbarstykite druska. Druska sugers dažančiąsias daleles ir vėliau be problemų kilimą išsiurbsite.

Šviežias kavos dėmes lengvai išskalbsite sūriame vandenyje. Vašką iš drabužių išvalysite ant vaško uždėję popierių (pvz., popierinį rankšluostį) ir su karštu lygintuvu palyginę. Keliais šaukštais druskos galite sėkmingai pakeisti skalbinių minkštiklį: sūriame vandenyje išskalautų skalbinių spalvos atgis, jie bus minkšti ir purūs.

Išskalbtus dažančius skalbinius perskalaukite acto tirpalu (kad vanduo būtų vos rūgštus). Daugiau skalbiniai nedažys.

Kalkės, rūdys, degėsiai, pelėsis ir kitos dėmės

Bet kokias kalkių nuosėdas, net ir kelių dešimtmečių senumo, lengvai nuvalys actas. Apipilkite kalkėtą vietą (čiaupą, dušo galvutę, kriauklę) ir palikite pusvalandžiui. Po to nuskalaukite šiltu vandeniu.

Actas „atkrapštys“ bet kokius taukus, tai ypač gera priemonė plytelėms valyti. Lygiomis dalimis sumaišykite druską ir actą – pašalinsite kavos ar arbatos dėmes nuo puodelių.

Pridegusi orkaitė vėl bus švari, jeigu nešvarų paviršių padengsite pusės centimetro storio sodos sluoksniu, apšlakstysite sodą vandeniu ir paliksite porai valandų. Tada vėl sudrėkinkite sodą ir vėl palikite orkaitę kuriam laikui. Galiausiai viską išvalykite paprastu drėgnu skuduru.

Į prisvilusį puodą priberkite gausiai sodos, įpilkite šiek tiek vandens ir pakaitinkite. Visi degėsiai užputos ir lengvai nusiplaus.

Jeigu norite išvalyti dėmes nuo stalviršių ar palangių, išspauskite ant dėmės citrinų sulčių ir palikite porai minučių (tik ne per ilgai). Tada patrinkite dėmę su kepimo soda ir dėmė akimirksniu išnyks.

Patiems galima pasigaminti universalią, aplinkai draugišką valymo priemonę, kurios savikaina bus ne daugiau kaip litas. Ingredientai: trys šaukštai sodos, penki šaukštai bet kokio skaidraus acto, stiklinė vandens ir keli šaukštai skysto muilo (jis gaminamas ūkiško muilo gabalėlį užpylus verdančiu vandeniu). Į kokį nors plastikinį purkštuvą (pvz., nuo seno langų valiklio) suberkite sodą ir actą, leiskite nuslūgti cheminės reakcijos putoms. Po penkių minučių supilkite vandenį ir skystą muilą. Jeigu norite, kad jūsų valoma erdvė dar ir kvepėtų, įspauskite į valiklį truputį citrinos sulčių.

Arbatinukai, skalbyklės, kavos aparatai atnaujinami ir išvalomi su citrinos rūgštimi arba actu: pvz., virdulyje virti actą su vandeniu, po to išpilti atšokusias kalkių nuosėdas, perplauti.

Rūdžių dėmes galima įveikti glicerino, kreidos miltelių ir vandens košele. Arba sudrėkinti svogūnų sultimis ir palaikyti kelias valandas. Paskui išskalbti.

Pelėsių dėmes iš visų audinių galima išvalyti terpentinu ir 5% amoniako tirpalu. Dėmėtą vietą patrinkite, paskui plaukite muiluotu vandeniu ir išskalaukite. Jei pelėsis pažeidė kitą namų vietą, galite jį panaikinti grynu neskiestu actu arba citrinų sultimis – užpilkite ant pelėsio, palaukite 1 valandą ir nuvalykite šlapiu skudurėliu.

Langai, grindys, vonia, tualetas

Langus gerai valo vandens ir acto arba vandens ir sodos tirpalai. Abu veiksmingi, tik sodos variantas dar ir neskleidžia aštraus kvapo.

Grindims ir plytelių sienoms valyti nepakeičiama jūsų sode auganti levanda (pora šakelių levandų pamerkite šiltame vandenyje). Levanda dezinfekuoja vandenį ir skleidžia malonų kvapą. Jeigu neturite levandos, naudokite citrinos rūgštį.

Dėmę ant vonios krašto panaikins citrina. Voniai šveisti tinka tokia pasta: pusantro puodelio vandens sumaišoma su ketvirtadaliu puodelio miltų ir tiek pat sodos, du šaukštai acto.

Išvirus porą šakelių rozmarino trijuose litruose vandens, gautas skystis bus sveikiausia ir ekologiškiausia valymo priemonė. Su juo plaukite grindis, plyteles, langus, veidrodžius, vonią ir tualetą. Rozmarinas dezinfekuoja geriau nei baliklis.

Blogą kvapą iš nutekamųjų vamzdžių panaikina citrinos sultys su karštu vandeniu. Tiesiog supilkite mišinį į kriauklę. Populiarus gėrimas „Coca Cola“, nors ir nėra ekologiška ar aplinkai draugiška priemonė, puikiai veikia kaip „kurmis“ kanalizacijos vamzdynuose. Taip pat šis gėrimas nuvalo nenuplaunamas markerio žymes nuo bet kokio paviršiaus.

Soda sugeria kvapus, tad jei norite apsaugoti savo vonios kambarį nuo nemalonių kvapų, palikite ten puodelį sodos. Taip pat galima panaikinti ir rūkalų kvapą.

Lygintuvai ir lipdukai

Lipdukai lengvai nusiima pašildžius jį plaukų džiovintuvu. Nuo šilumos atšoka klijai.

Pridegė lygintuvas? Ant lyginimo lentos patieskite popieriaus lapą, patartina ne laikraštį, ir pabarstykite stambios druskos. Įkaitintu lygintuvu „palyginkite“ druską gerokai spausdami.

Kitas variantas: lygintuvą reikia šiek tiek pakaitint, tada ant sudrėkinto skudurėlio paberti sodos ir trinti pridegusį lygintuvo padą. Elektrino lygintuvo dėmes taip pat nuvalo pašildytas actas su druska.

Visa tai tikrai geriau, nei chemija pateikiama parduotuvėse.
Naudokitės į sveikatą.

šaltinis infomazeikiai.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

Atsiliepimų 4

  1. unideco.lt    -  2019-09-30, 14:35

    Ar tokios naminės priemonės nepalieka žymių? Soda nesubraižo paviršių? Ar plaunant grindis, valant langus, nelieka dryžiai po išdžiūvimo? Nes esu bandžiusi sodos pagalba valyti orkaitę, išvalė tikrai gerai, tik po to labai ilgai sodos likučių negalėjau pašalinti

    Atsakyti į šį komentarą
  2. vonios kriauklės    -  2021-05-25, 12:28

    Hmm, na tie namiai visokie valikliai.. nepasitikėčiau. Savo naujos kriauklės tikrai nenorėčiau braižyti su soda, esu nusipirkusi nano šluostes, su jom viskas nusiima be jokių chemijų.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. fasado valymas    -  2021-05-25, 12:43

    Tikrai būtų neblogai, jei tik to užtektų viskam išvalyti 😀 deja, bet valant namo išorę, langus, kilimus, tikrai neužteks citrinos su soda. reikės ir aršios chemijos, ar net profesionalų įsikišimo.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. nevark.lt    -  2021-10-01, 01:01

    Tos naminės priemonės tikrai dažnu atveju efektyvios, tačiau acto kvapas yra kažkas itin nemalonaus. Vis tik langų valymui pavasarį jau kelerius metus iš eilės kviečiu tos srities profesionalus

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......