infa.lt

Rusijoje buvo nuteistas pirmasis interneto „mirties grupių“ administratorius

24 liepos
01:01 2017
Filipas Budeikinas

Filipas Budeikinas | nuotr. Peter Kovalev TASS

Tiumenės srities Tobolsko rajoninis teismas paskelbė nuosprendį vienam „iš mirties grupių“ administratoriui Filipui Budeikinui, taip pat žinomam kaip Filipas Lapinas pravarde ir skyrė jam tris metus ir keturis mėnesius laisvės apribojimo gyvenvietės tipo kolonijoje, praneša BBC.

Mirties grupės internete (18+)

Rusijoje sulaikytas vienas iš „mirties grupių“ socialiniame tinkle „VKontakte“ administratorių

Daily Mail: Britanijos policija įspėja tėvus dėl Rusijoje vykstančio „žaidimo“ nusinešusio virš šimto paauglių gyvybių

„Teismo proceso eigoje pavyko įrodyti jaunuolio kaltę dalyvavus dviejuose epizoduose, kuriuose jis skatino mergaites-paaugles link suicidinių veiksmų“, – pareiškė spaudai teisėjos padėjėja Elvyra Jakubova.

Pasak tyrimo versijos, 2016 m balandžio gegužės mėnesiais Budeikinas socialiniame tinkle „VKontakte“ skleidė tarp nepilnamečių suicido propagandą ir ragino juos tai įvykdyti“.

Tardytojai tvirtina, jog jaunuolis kurstė suicidui 15-metę mokinę iš Astrachanės, o taip pat privedė prie savižudybės nepilnametę mergaitę ir Tiumenės srities, kuri pereitų metų vasarą pabandė nusižudyti, tačiau buvo išgelbėta medikų.

Baudžiamoji byla Budeikino atžvilgiu buvo pradėta 2016 gegužės 20 dieną – praėjus penkioms dienoms po „Novaja gazeta“ paskelbto tyrimo apie „mirties grupes internete“. 2016-ųjų lapkritį jis buvo areštuotas.

„Mėlynasis banginis“ priplaukė Braziliją ir Britaniją?

Rusijos valdžia rimtai ėmėsi „mirties grupes“ socialiniuose tinkluose kuruojančių asmenų

„Novaja gazeta“ tyrime buvo tvirtinama, jog socialiniuose tinkluose egzistuoja bendruomenės, kurių administracija skatina paauglius suicido veiksmams. Leidinio duomenimis, nuo 2015 lapkričio iki 2016-ųjų balandžio savižudybę įvykdė 130 paauglių buvusių šių grupių nariais.

Rusijos Tyrimo komiteto duomenimis, per pastaruosius tris metus šalyje įvykdė suicidą 2205 vaikai, iš kurių 2016 metais – 720. Vaikų obdusmeno, Anos Kuznecovos nuomone, nepilnamečių savižudybių skaičiaus augimas užfiksuotas šalyje 2016 metais, buvo susijęs būtent su suicidiniais puslapiais-grupėmis.

Tačiau Rusijos VRM mano, jog „mirties grupių“ įtaką paauglių savižudybėms – minimali. Pasak statistikos, skelbtos 2017 metų kovą, dalyvavimas tokiose bendruomenėse privedė tik prie vieno 1% savižudybių paauglių tarpe.

Paauglių kurstymo suicidui per socialinius tinklus tema pasklido po daugelį šalių. Diskusijos apie „mirties grupes“ paskatino atsirasti teisės iniciatyvas apie baudžiamąją atsakomybę panašių bendruomenių kūrėjams.

Kovo mėnesį Rusijos Dūmai buvo pateiktas įstatymų projektų paketas, kuris buvo priimtas gegužės 26 dieną 408 deputatų balsais, o birželio 7 jį pasirašė Rusijos prezidentas.

Rusijoje areštuotas vienos „Mirties grupės“ administratorius – vaizdo įrašas

„VKontakte“ pradėti blokuoti puslapiai už įrašus apie „savižudybių grupes“

Liepos 17 dieną Dūmai buvo pateiktas įstatymo projektas, numatantis baudžiamąją atsakomybę už internetinį kurstymą nusižudyti – nuo 6 iki 15 metų laisvės atėmimo.

informacija tėveliams:

Informacija tėveliams ir pedagogams dėl internete pasirodžiusių faktų apie vaikų savęs žalojimą ir savižudybes skatinančius „žaidimus“

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, pateikta „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....