infa.lt

Teismai taps atviresni – bus leidžiama daryti garso ir vaizdo įrašus teisėjams skelbiant sprendimus

20 liepos
09:07 2017

Teisingumas tiesa

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Teismų įstatymo ir susijusių įstatymų pataisas, kuriomis siekiama didesnio teismų atvirumo ir jų veiklos viešumo.

Priėmus šias pataisas, teismuose bus leidžiama daryti garso ir vaizdo įrašus teisėjams skelbiant sprendimus. Pateikus prašymą teismas leis visuomenės informavimo, mokslo ar mokymo tikslais teismo sprendimo paskelbimą transliuoti, filmuoti, fotografuoti, jo metu daryti garso ar vaizdo įrašą.

Prezidentės inicijuotomis pataisomis bus sudarytos sąlygos visuomenei plačiau susipažinti su teismų sprendimais ir jų argumentais. Teisėjai bus skatinami atsakingiau ir suprantamiau motyvuoti bei pristatyti visuomenei savo priimamus sprendimus, o tai didins teismų darbo kokybę ir skatins visuomenės pasitikėjimą teisingumo sistema.

Iki šiol teismų procesus fiksuoti techninėmis priemonėmis buvo draudžiama, išskyrus garso įrašų darymą išimtiniais atvejais. Tai ribojo visuomenės galimybes susipažinti su teismų priimamais sprendimais ir jų motyvais.

Įstatymų pataisos, kurios įsigalios 2018 m. liepos 1 d., sulaukė ne tik nacionalinių institucijų palaikymo, bet ir palankaus Europos Tarybos valstybių prieš korupciją grupės (GRECO), taip pat EBPO (Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija) ekspertų vertinimo.

Techninių priemonių naudojimas teismuose su ribojimais leidžiamas daugelyje Europos valstybių, pvz., Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Belgijoje, Danijoje, Estijoje ir kitose.

Teismų sistemos skaidrumas ir jų veiklos tobulinimas yra vienas svarbiausių Prezidentės prioritetų. Siekiant atviresnės ir skaidresnės teismų sistemos bei efektyvesnės teismų veiklos, netoleruojamos jokios galimos korupcijos ar aplaidaus darbo apraiškos teismuose, Prezidentės iniciatyva visuomenės atstovai buvo įtraukti į teisėjų drausmės bylų nagrinėjimo procesą, patobulinti teisėjų atrankos kriterijai bei sustiprinta Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos veikla, lėmusi spartesnį ir kokybiškesnį teisėjų korpuso formavimo procesą.

Visuomenės nuomonės apklausų duomenimis, pasitikėjimas teismais 2017 metais pasiekė aukščiausią lygį per dvidešimt metų.

Prezidentės spaudos tarnyba

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 103

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Renata    -  2017-07-22, 08:07

    Kas iš to…, jei neneša jokios atsakomybės už savo darbą teisėjai, gali įsidirbinėti, negirdėti svarbių faktų, nematyti įrodymų ir daryti ydingą, pasibjaurėtina, lemiama sprendimą. Pagal užsakymą, kokio reikia ir taip iškreipdami teisingumo sąvoka ir žmonių pasitikėjimą teismų darbu.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...