infa.lt

Netikėtos Ukrainos valstybės skolų aptarnavimo moratoriumo pasekmės

21 gegužės
19:45 2015

politikus.ru
Anastasija Skogoreva

1432108634_rada

Ukrainos Aukščiausios Rados posėdis vykęs 2015-ųjų gegužės 20 dieną buvo pažymėtas grandioziniu mūšiu, kurį dalis stebėtojų sulygino su Ledo (įvykusiu 1242-aisiais) , dalis – su Stalingrado (1942), labiausiai patyrę ekspertai ir analitikai – su mūšiu tarp Sečės šaulių ir maskolių už Makovkos kalną (vyko lygtai 1919, bet tikslios datos, dėl neįsivaizduojamo šio istorinio įvykio didingumo, niekas neatsimena…).

Kaip sakoma – niekas neprognozavo, jokie ženklai nerodė..

Posėdis prasidėjo kaip įprastai ir vyko sklandžiai be jokių kliuvinių, kol staiga, Rados spikeris Vladimiras Groisman’as vėl įtraukė į darbotvarkę klausimą apie moratoriumo paskelbimą išorės kreditų aptarnavimui, – kreditų suteiktų Ukrainos vyriausybei ir valstybinėms kompanijoms, kuriuos suteikė privatūs asmenys ir privačios kompanijos.

Su kandžia šypsena, Groisman’as kreipėsi į susirinkusius ir supažindino su tuo, jog jis pats 2014-ųjų liepą, būdamas pereito šaukimo Rados deputatu, tai yra valstybės, nors ir išrinktu atstovu, paėmė skolon pas deputatą Beriozą, kuris tuo metu buvo privatus asmuo, 10 tūkstančių JAV dolerių. Ir, kadangi kalba šiuo atveju eina, kas visiškai akivaizdu, apie privataus asmens išduoto kredito ukrainiečių valstybės atstovui aptarnavimo moratoriumą, tai…

Deputatas Berioza kurį laiką sėdėjo sustingęs, lyg stabo ištiktas. Jo gamtos duotas turtingas žodynas neturėjo savyje tokių terminų kaip „restruktūrizacija“ , „moratoriumas“, „valstybės garantuota skola“, ir „privačių asmenų kreditavimas“. Beriozos bandymai pasiremti patirtimi įgyta dalyvaujant ATO sėkmės neatnešė: jo baudžiamųjų operacijų bendražygiai tokių žodžių nevartojo, kaip, beje, ir višta bei kiaulė, kuriems jis įvarė psichogeninį šoką gelbėdamasis nuo sukilėlių tvarte.

Galbūt viskas ir būtų taikiai pasibaigę, tačiau vienas Beriozos kolegų, bendrapartietis, šlykščiai šypsodamasis, pasilenkė prie jo ir paprastais, aiškiais bei ne visiškai cenzūriniais išsireiškimais išaiškino Groisman’o pasisakymo esmę.

Berioza, akimirksniu nusikratęs sąstingio, metėsi prie stalo, už kurio sėdėjo Rados spikeris, kad išreikšti pastarajam savo ryžtingą protestą. Savo nuomonės išreiškimo procesą Berioza palydėjo pareiškimais, prieštaraujančiais JT žmogaus teisių Konvencijai,neseniai priimtam Ukrainoje įstatymui apie visuomenės sąmonės dekomunizaciją ir denacifikaciją, visai eilei vietinių ir tarptautinių aktų, tame tarpe Ugandos ir Paragvajaus Konstitucijoms.

Pribėgęs iki spikerio stalo, deputatas ėmė taikyti pastarajam fizinio pobūdžio veiksmus, demonstruodamas naudingus įgūdžius, įgytus baudžiamosios operacijos Donbase metu.

Į pagalbą Groisman’ui puolė deputatas Rabinovičius, tačiau išsitiesė praėjime tarp eilių, užkliuvęs už paslaugiai pakištos jo kelyje kombato Semenenčenko kojos. Vyriausybės atstovai skubiai paliko posėdžių salę, paskui juos nuskubėjo prezidento administracijos atstovai. Kreditorių komiteto atstovai, atėję išsiaiškinti „kas gi čia do šposas – moratoriumas išorės skolų išmokėjimui“, pirmąsias Groisman’o kalbos minutes sėdėjo apšalę ne ką blogiau už Beriozą.

Įvairių frakcijų deputatai džiaugsmingai ridinėjosi po grindis, aiškindamiesi, kas, kam ir kiek skolingas, ir ar patenka šios skolos į moratoriumo poveikio lauką. Išskirti liaudies išrinktuosius pavyko tik po dviejų valandų.

Kai kuriems iš jų prireikė transportavimo į medicinos įstaigas, kažką greit užtepė „zelionka“ ir jodu. Provyriausybinių leidinių žurnalistai stengėsi išsiaiškinti, ar sėkmingai pasibaigė derybos tarp Beriozos ir Groisman’o apie spikerio skolos deputatui restruktūrizacijos ypatybes, ir jei sėkmingai, tai kiek dienų dabar Groisman’as turės nedarbingumo lapelį.

Sąlygiškai opozicinių leidinių žurnalistai uždavinėjo deputatams, dalyvavusiems mūšyje, klausimus apie jų požiūrį į Beriozos pasisakymus, tarp kurių figūravo sekantys „ž… snukis“ ir „aš tuoj tave į koloradines juosteles suplėšysiu“. – Nee, na tai kas, – filosofiškai pastebėjo vienas deputatų, atsargiai liesdamas vienos rankos pirštais mėlynė po akimi, kitos pirštais stengdamasis uždengti „Galičino“ divizijos simbolį ant krūtinės, tapusį matomu dėka didelės skylės marškiniuose. – Aš išgirdau kombato žodžius ir nutariau – na galų gale – prasidėjo!

šaltinis

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 136

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....