infa.lt

Algimantas Rusteika. Gedimino kalnas – kaltieji ieško kaltų

01 liepos
01:01 2017

Algimantas RusteikaBūna katinai alpinistai. Užeina – kad ims ropštis aukštyn ir aukštyn! Tupi sau ant aukščiausios šakos, nudvės iš bado, bet žemyn – tai ne. Išgelbėti nesiduos, draskysis iš paskutiniųjų! Jėga nuleidus ant žemės, bus baisiai nelaimingi.

Bet gelbėjam, nes už juos atsakom. Mes juk už viską atsakom. „Islamo valstybė“ irgi už viską prisiima atsakomybę. Tik mūsų politikai neatsako už nieką. Kaip popiežiai – neklystantys, tupi sau aukštai, gyvuosius ir mirusiuosius teisia.

Gedimino kalnas ėmė griūti 2016 metų vasarį. Mums iš pradžių sakė, kad Kalną griauna opeliukų ir golfų „vibracija“ gatvėje. Per karus pliekė sunkioji artilerija, sugriauto bokšto nuotraukų pilnas internetas, bet ta „vibracija“ Kalno negriovė. Po karo dešimtmečiais gatvėmis važinėjo sunkusis transportas, bet „vibracija“ irgi Kalnui nieko nepadarė.

Mums dar sakė – medžiai kalti, nes nuo vėjo irgi „vibracija“. Matot, tie medžiai buvo seni, galėjo griūdami pakenkti šlaitui. Bet nupjovė ne avarinius – nuskuto viską. Spaudoje publikuotos nuotraukos su rietuvėmis nupjautų kamienų. Visi sveiki, nei įtrūkimo, o apie kokį nors supuvimą iš vidaus nei nekvepia. O gal tai buvo „sovietiniai medžiai“?

Gal, bet tikrai nebuvo „avarinių“. Tie medžiai atlaikė Anatolijaus uraganą ir 2010 metų škvalą, kai buvo „vibracija“ kaip per atominį karą. Ar kalta stichija, ar pareigūnai, jos poveikio dešimtmečiais nepastebėję? Ką pasakytumėt, jei gaisrą tiriantis specialistas parašytų išvadą, jog dėl gaisro kalta ugnis?

Nes mums kalba, kad šlaito slinkimą sukėlė lietūs. O kas sukėlė lietų – tai juk vyksta tyrimas! O dėl medžių tai specialistai paaiškino, kad jie – „ne prie ko“. O kai lemenom, kad jiems esant šlaitas negriuvo, o išpjovus nugriuvo – paaiškino, kad esat ne specialistai. Nes specialistai yra tie, kurie tvarkė Kalną, kol jis ėmė griūti.

Gedimino kalnas 2

Šiemet vasarį kultūros ministrė atsakingai pareiškė, kad buvo nesusišnekėjimas, visuomenės neinformavimas. Ir sutvarkius komunikaciją, problemos išsispręs. Visos pagrindinės grėsmės, anot jos, yra pašalintos. Situacija valdoma, stebima, kontroliuojama. Vyksta darbai, projektas parengtas ir bus vykdomas pagal kiekvieną suplanuotą žingsnį.

O kovą šlaitas vėl nudribo. „Viešuosius pirkimus darbams atlikti“ skelbė ilgai, iki šių metų pavasario. Kol įvyko konkursas, kol atplėšė vokelius, kol ką – jau ir vasaros vidurys. Vėl lietus Lietuvoj, neužilgo ruduo ir vėl liūtys.

Ir bus laikas ne darbams, o griūtims. Atrodo, kad jei pirmadienį karas ir reikėtų kariuomenei amunicijos, tai „viešuosius pirkimus šoviniams pirkti“ paskelbtų po poros mėnesių derinimo ir baigtų po metų.

Dabar mums sako, kad viską tuoj tuoj pradės tvarkyti. O 2018 metų birželio 1 dieną parengs ilgalaikę Gedimino kalno sutvarkymo strategiją. Kad žiemos Kalnas gali neatlaikyti ir dalis Aukštutinės pilies gali nugriūti – tai kam tada ir tų strategijų?

Sutapimas ar ne, bet Vilniaus pilių direkcija, atsakinga už sostinės pilių komplekso atstatymą, techninę priežiūrą, esamų ir atstatytų objektų ir teritorijos priežiūrą, bei dešimtmečius tvarkiusi Kalną, likviduota 2016 metais, prasidėjus griūčiai.

Kaltų seniai nebeliko, ponai. Liko tik Nacionalinis muziejus su savo nukamuota direktore, kuri apie kalnus nuraukia kaip apie debesis, bet viską išmano apie vibraciją. Nors pati dėjo didžiules pastangas tapti vienvalde Kalno šeimininke ir buvo didžiausia darbų iniciatorė.

Nuo 2010 metų prasidėjo Kalno gelbėjimo epopėja, kurioje šauniai sudalyvavo Nacionalinis muziejus, VĮ „Lietuvos paminklai“ ir UAB Projektavimo ir restauravimo institutas. Paskutinis medis buvo nukirstas 2013-aisiais. Pinigai įsisavinti, to meto spauda pilna pačių tvarkytojų ir jų draugelių žiniasklaidoje tekstų apie šauniai atliktą Kalno gelbėjimo operaciją.

O po keleto metų Kalnas ėmė griūti. Ir klausiat specialistų, kas kaltas? Tai juk visi iki vieno jie patys prie to prisidėjo! Kalno tvarkyba užsiima tie, kurių veikla ir neveikimas griūtis sukėlė. Ir pagrindinis rūpestis – kaip nuslėpti tikrąją padėtį ir atsakomybę begaliniais pliurpalais.

Apklijavo Kalną lipnia juosta ir laukė pavasario. Iki balandžio pabaigos žadėta parengti projektą, o gegužę pradėti darbus. Baigiasi birželis – nepadaryta nieko. Tvarkomi popieriai, popieriai ir dar kartą popieriai. Lūžtančias šlaito sijas apraišiojo lenciūgėliais ir lynais, atseit „sutvirtino“. Tai viskas, ką pavyko nuveikti per pusantrų metų.

Gedimino kalnas 1

Ir štai, pagaliau! – nenormaliai daug besišypsantis viceministras per teliką mums pasiskolintu tušinuku rodo paveiksliuką, kaip per Kalno viršaus smėliuką vidun patenka vandenukas. Ir paaiškina, kad dėl to ir griūva Kalnas.

Algirdas Kaušpėdas, suraukęs antakius, reikliai pasiteirauja, ar numatytos suvaržymo stygos atlaikys naujas šimtatones apkrovas senovės kūrybai ant Kalno tęsti? Ir linksmuolis ministras linksi galva – spręsim, matysim, atlaikys viską, ką tik reikia.

Stojasi klausimas – o ar per tuos šešis šimtmečius nelijo, nesnigo ir vandenukas nepatekdavo į Kalną? Ir per tuos dvidešimt penkerius nepriklausomus to niekas nepastebėjo? Bet Kalnas kažkaip vandenuką atlaikė, kol šlaitus tvirtino medžių šaknys.

Beje, už Gedimino kalno ir Aukštutinės pilies priežiūros darbus Lietuvos nacionalinis muziejus 2013 metais geriausių archeologijos paveldo išsaugojimo darbų konkurse apdovanotas Didžiuoju prizu. Ir lietaus kanalizacija tada buvo sutvarkyta. Tai kaip čia taip, ponai?

Kiekviena kaimo bobutė, pažiūrėjusi į Kalne žiojinčią slibino šypseną, pasakytų, kad išpuvę dantys – šlaitą tvirtinantys rostverkai ir poliai – sulūžę. Ir sulūžti galėjo tik dėl per didelės apkrovos, kurios negalėjo atlaikyti. Kuri ne nuo dangaus nukrito, o buvo dešimtmečiais vykdomų atstatymo darbų pasekmė. Kas šlaito tyrimus darė, kam tai privalėjo už atlyginimą rūpėti?

Šiaip tai ne kalva, o Lietuvos simbolis. Gedimino stulpus per sovietmetį ant tvorų piešdavom. Ar kas galėtų įsivaizduoti, jog ėmus griūti Kremliui, Laisvės statulai ar Siono kalnui per pusantrų metų realiai nieko nebūtų nuveikta? Kad kitą dieną nebūtų vieton atlėkę prezidentai ir po savaitės nebūtų aišku, ką kam daryti?

Gedimino kalnas 3

Gyvenam ne Marse. Visos klaidos, nesąmonės ir nelaimės turi vardus, pavardes, asmens kodus, pirštų antspaudus, DNR ir sąskaitas banke. Sakot, vandenukas patenka į Kalną – kur lietaus kanalizacija, kas ją įrengė, derino, sutvarkė, pasirašė ant atliktų darbų apmokėjimo aktų, kas eksploatavo ir neužtikrino, kad ji veiktų?

Rostverkas ir poliai sulūžo – kas skaičiavo apkrovas, konstrukcijų ir grunto atsparumus, kas rentė ant šiukšlių krūvos, virš stataus šlaito tūkstanttonius statinius, kur projektai ir skaičiavimai, parašai, leidimai? Ar darbai atlikti pagal projektus, o gal iš viso vykdyti be leidimų ir projektų? Ar kas nors už ką nors šioje šalyje yra atsakingas?

Nejaugi komisijos sudaromos ir randa kaltus seniūnijų klerkus tik dėl be reikiamų suderinimų pastatyto tuliko? Kur didieji kovotojai su alkoholiu ir kultūros išlaidų karpytojai, šildymo brangintojai? Kur drąsiosios opozicijos deputatų komisijos, per vieną naktį sudarytos ieškant kaltų dėl Gretos Kildišienės kailinių ir mašinėlės?

Jei Prezidentė būtų Gedimino kalnui skyrusi bent 10 proc. dėmesio, kurį pašventė per naktis savo neapkenčiamiesiems sunaikinti ar Vijūnėlės dvarui griauti, viskas seniai būtų sutvarkyta, o kaltieji kastų griovius iki pensijos be teisės sugrįžti į valstybės tarnybą.

Teletabiai atsibudo. Didingos delegacijos žirglioja po Kalną, pro visur švarkuotas fizionomijas rodo, galgi reitingai vėl susistos! Susirūpinęs meras skelbia ekstremalią situaciją, ką reikėjo daryti jau pernai. Tik tada meras nusprendė, kad jokio pavojaus nėra, o dabar susirūpino, kad atsitikus bėdai neliktų kaltas. Todėl kreipiasi į prokurorus, kad kitus kaltuosius atkastų.

Jei Šimtmečio proga Gedimino pilis nugriūtų, kas nors gal imtų keistis? Gal tada kas nors šioje valstybėje susiprotėtų, atsibustų, atsimerktų ir ką nors pamatytų? Suvoktų, kas darosi ir pareikalautų, kad to nebesidarytų? O gal tik skubiai likviduotų kokią Kultūros komisiją ar ministeriją, kad niekam sėsti nereikėtų?

O kur gi mes su jumis, brangūs Lietuvos žmonės? Rankos spaudžia vėliavas, rašo nelabai lygias raides greitosiomis sumeistrautuose transparantuose, eisim į gatves? Ne, tai juk ne vyro teisė ženytis su vyru, ne gyvūnėlių skriaudimas ar penkiolika pilietybių, kam tai rūpi? Nuomininkai ir baudžiauninkai nesirūpina šeimininko rūmais. Mes čia svetimi.

Ne kaimynų tankai, islamistai su savivarčiais ar batkos atominė yra didžiausia grėsmė, o mes patys. Ar būna didesnė gėda, kai apie valstybę sakoma – ne užkariavo, o pasidalino? Tai ištinka, kai visiems – ir valdovams, ir bajorijai, ir baudžiauninkams – ant valstybės likimo nusispjaut. Kada visi joje esam svetimi.

algimantasrusteika.wordpress.com

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 876

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Romas    -  2017-07-01, 13:52

    pagarba autoriui.Taikliau apibudinti situacijos neimanoma.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Eugenijus    -  2017-07-01, 14:03

    Labai objektyvus ir teisingas straipsnis.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. alfa    -  2017-07-02, 08:01

    pagaliau prabilo žurnalistas su žmogišku veidu

    Atsakyti į šį komentarą
  4. raimis    -  2017-07-02, 21:33

    tai gal jau laikas būtų valdžiai parodyti,kad jie rinkti dirbti Lietuvai o ne Lietuva jiems.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Yra planas ir jis bus įvykdytas    -  2017-07-03, 11:35

    Naikinant valstybę, svarbu sunaikinti jos simbolius. Kaip vienas pagrindinių valstybingumo simbolių ši pilis greičiausiai bus nuleista nuo kalno. Juokinga galvoti, kad su šiuolaikinėmis technologijomis, kai vandenynuose kuriamos dirbtinės salos – miestai, atlaikančios stipriausias sroves ir štormus, neįmanoma sustabdyti vieno kalnelio slinkimo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
    Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

atsiliepimų 9 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

atsiliepimų 11 Skaityti visą įrašą
    Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Ciklopai

Ciklopai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

atsiliepimų 8 Skaityti visą įrašą
    „Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

„Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Kūrėjai

Jolanta Blažytė. Kūrėjai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    „Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

„Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
X

Eikit pasiskiepyt. Šitiek marmalo prigaminta, o konvejeris nesustoja 😊...

tai ne, dede bilas ne snaudzia...

Iraniečių gyvybės gali būti paaukotos tikslingai, kaip tikslingai gali būti paaukotas tas 1000 izraeliečių, kuriuos...

Man taip pat kyla įvairios mintys apie sąmokslą ir sutarimą tarp Irano ir Amerikos, bei...

Valdas Tutkus pašalintas iš prezidento rinkimų, nes pasak VRK, jis nesurinko reikiamo kiekio balsų, kas...

Jau paleido ir ant mūsų…...

Savo babytę pasiūlyti į tą postą. Tai būtų labai politkorektiška....