infa.lt

Europa kol kas vengia taikyti sankcijas Rusijos dujoms

26 birželio
01:06 2017

paveikslėlis

Kaip ir buvo laukta, Europos Sąjunga pratęsė sankcijas prieš Rusijos fizinius ir juridinius asmenis, tačiau įstatymo projektas JAV Senate žada pakelti kartelę, grasindamas išplėsti jas į ypač svarbias rusų dujų kompanijas, rašo savo straipsnyje Forbes leidinyje Kenneth Rapoza.

Sulygindamas Briuselio ir Vašingtono sankcijų politiką, žurnalistas prieina išvados, jog jos skiriasi tuo, kad pirmasis renkasi naftos, o antrasis – ir naftos, ir dujų pramonę. Kol kas vienintele Rusijos kompanija, patekusia į sankcijų sąrašą ir ES ir JAV, išlieka „Rosneft“. Tai susiję su tuo, jog Europa ir toliau išlieka stambiu Rusijos dujų importuotoju, primena straipsnio autorius.

Pakitimai, įtraukti į Senato įstatymo projektą sankcijų klausimu, ragina ištirti galimybę uždrausti prekybą vertybiniais popieriais, tarp visų kitų ir „Gazpom“, kas reiškia, jog Europos kompanijos galės būti nubaustos baudomis už Rusijos energetinių kompanijų, patekusių į sankcijų sąrašą, vertybinių popierių įsigijimą. Šis sugriežtinimas, kol kas dar netapęs įstatymu, gali tapti spąstais daugeliui Europos investicinių įmonių.

Birželio 22 ES pratęsė sankcijas prie Rusijos naftos kompanijas ir valstybinius bankus, įskaitan Sberbank (Сбербанк), VTB (ВТБ ), „Rosneft“, „Transneft“ ir „Gazprom neft“. Išlieka galiojantis draudimas parduoti technologijas naftos gavybai giliuose vandenyse, naftos žvalgybos Arktyje ir skalūnų naftos žvalgybos technologijas. Raktažodis šiame sankcijų sąraše yra žodis „nafta“, atkreipia dėmesį Rapoza, o apie gamtines dujas ES nieko nekalba.

Pasak Briuselio direktyvos, ES piliečiams ir juridiniams asmenims uždrausta pirkti ir parduoti naujas obligacijas, akcijų dalis ar jų išvestines, išleistas „Rosneft“, „Transneft“ ir „Gazprom“ kompanijų. Beje, atsekti tokius veiksmus bus tikras košmaras valdžiai, mano straipsnio autorius.

„Kai 2014 metais mes sudarinėjome šias sankcijas, specialiai Rusijai mes sukūrėme savą šabloną, kadangi tipiška sankcijų programa būtų užblokavusi didžiąją šių įmonių dalį“, – cituoja Forbes Sean Cane, anksčiau dirbusį JAV finansų ministerijoje. Terminas „užblokuoti“ reiškia bet kokių sandėrių su fizinio ar juridinio asmens nuosavybe draudimą JAV teritorijoje: tai yra, investiciniai fondai negalėtų turėti „Rosneft“ akcijų, o ji pati neturėtų prieigos prie savo aktyvų Jungtinėse Valstijose, aiškina autorius.

„Dėl visiškai akivaizdžių priežasčių mums buvo reikalingas naujas sankcijų modelis Rusijos atžvilgiu. Rusija, kaip ekonomika – labiau vientisa šalis, nei tos, kurioms mes taikėme sankcijas anksčiau. Ir blokavimas netinka stambioms Rusijos įmonėms. Joms negalima daryti spaudimo be pašalinių efektų sau. Mes pritaikėme atitinkamas sankcijas „Rosneft“, tačiau mes sąmoningai nesiėmėme jos blokuoti. Finansų Ministerijoje ir Baltuosiuose rūmuose taip pat pripažino, jog blokavimas – ne pats tinkamiausias instrumentas“, – pranešė leidiniui Sean Cane.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, pateikta „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 100

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....