infa.lt

Žūtbūtinė Londono kova su riebkalniais

19 birželio
01:01 2017
Londono kanalizacijos tuneliai

GETTY IMAGES

Po Londono gatvėmis, kanalizacijos vamzdžiuose ir tuneliuose susidaro milžiniški riebalų luitai. Miesto valdžiai tenka su jais kovoti rankiniu būdu, pradeda pasakojimą BBC.

Riebkalnis„- Fatberg – visiškai oficialus terminas, bent jau anglų kalboje.

Paimkime žodį „ledkalnis” – pažodžiui „ledo kalnas”. Pakeiskime žodį „ledas“ į žodį „riebalai“ ir gausime „riebalų kalnas” –  „riebkalnis“.

Kalba eina apie gigantiškus maistinių riebalų luitus, kartas sveriančius keliolika tonų, kurie visiškai užkemša kanalizacijų vamzdžius ir tunelius, su visomis iš čia ištekančiomis pasekmėmis vietos gyventojams.

Nuleisti vandenį tualete tampa neįmanoma. Apie prausimąsi po dušu neverta net kalbėti. Nekalbant jau apie tai, jog, kadangi kanalizacijos užsikemša kažkur ten, po šaligatviu, tai visi skysčiai, anksčiau ar vėliau pakyla iki paviršiaus bendrai apžvalgai.

Ir kaip gi šie riebkaniai susidaro? Iš kur jie atsiranda?

Priežastis – vietos gyventojų įpročiai. Būtent du įpročiai.

Pirma, įprotis kepti maistą aliejuje ar riebaluose, o po to nupilti tą jau nereikalingą, bet vis dar karštą, ir atitinkamai skystą riebalų masę į kriauklę virtuvėje. Masę, kuri kažkur vėliau, vamzdynų gilumoje sėkmingai ataušta, suakmenėja ir užkemša visus vamzdžius.

Jeigu šis suakmenėjimas atsirado jūsų asmeniniame name ir jūsų vamzdžiuose, – tai jūsų asmeninė problema.

Bet kartais tokia masė spėja patekti į municipalinius kanalizacijos tunelius, statytus XIX amžiuje. Ir tada tai jau visų problema, bet pagrindinai valdžios, kuri turi su tuo tvarkytis.

Antra, įprotis išmesti į unitazą tokius keistus dalykus kaip drėgnas servetėles, tamponus ir pėdkelnes.

Visa tai užstringa kanalizacijoje riebaluose, ten atplaukia papildoma eilinė porcija šviežių riebalų, ir ir įvyksta koralų rifo efektas, kuris pradeda augti vis aukščiau ir aukščiau, vis plačiau ir plačiau.

Kompanijos Thames Water aseniztoriai, kurie atsakingi už visus kanalizacijos vamzdžius esančius po miesto gatvėmis, dirbdami išimtinai kastuvais ir kirstuvais, būna priversti šalinti šis ataugas iš riebalų.

Vienas iš stambiausių riebkalnių buvo aptiktas 2015 metais Čelsyje, viename iš turtingiausių Londono rajonų. Svėrė ši baisingas darinys virš 10 tonų.

Šio riebkalnio ilgis siekė 40 metrų, ir kanalizacijos vamzdis neatlaikęs jo svorio trūko.

Užmerkite akis ir įsivaizduokite aromatą, tvyrojusį šiame pakankamai pasiturinčiame rajone.

Šių riebalų kamščių išvalymas trunka daug laiko, kartais net keletas savaičių.

Darbininkai, kastuvais ir kirtikliais, ankštomis ir ne ypač maloniai kvepiančioms sąlygomis kasa riebalus, susimaišiusius su servetėlėmis ir pėdkelnėmis, ir iškelia jį per kanalizacijų liukus.

Jeigu reibkalnis pakenkė pačiam vamzdžiui, tai jį tenka keisti. Tam eikvojamas laikas ir pinigai, tenka išardyti visą šaligatvį ar gatvę.

Kadangi kanalizacijų darbuotojai žmonės patyrę, tai jie nepatruliuoja visos begalinės miesto kanalizacijos, o tiesiog stebi vietas, kur dažniausiai susidaro riebaliniai aisbergai, pavyzdžiui, prie greito maisto restoranų.

Tačiau pasitaiko ir siurprizų, kaip Čelsyje ar Kingstone.

Ir valdžia, ir Thames Water jau priprato prie šio miestietiško gyvenimo būdo priešo. Tačiau virš jų pakibo savotiškas Damoklo kardas.

Vidutinis darbininkų, kasančių riebalų kalnus požeminiuose vamzdynuose amžius, – apie 50 metų. Ir palyginus greitai jie ims išeiti į pensiją.

O įtikinti jaunimą, kad pasaulyje nėra geresnės karjeros, nei tamsoje, dvoke ir purve landžioti po kanalizacijų vamzdžius ir grėbti sustingusius riebalus, – pakankamai sudėtinga užduotis.

Tad, kol kas nėra aišku, kas nugalės šioje kovoje – Londonas ar riebkalniai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 516

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...