infa.lt

JAV mirė žinomas kovotojas su „sovietiniu ekspansionizmu“ Zbignevas Bžezinskis

27 gegužės
13:32 2017
Zbignevas Bžezinskis

Matthew Cavanaugh/European Pressphoto Agency

JAV prezidento Džimio Karterio patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, „Vašingtono vanagas“ Zbignevas Bžezinskis (Zbigniew Brzeziński) mirė penktadienį Virdžinijos valstijoje būdamas 89 metų amžiaus, praneša The New York Times. Kaip pažymi leidinys, Bžezinskis „bet kuria kaina stengėsi sutrukdyti tarybiniam ekspansionizmui“ ir laikė būtinu „stiprinti ideologinę Amerikos įtaką pasauliui“.

Kaip ir jo pirmtakas Henris Kissindžeris (Henry Kissinger), Bžezinskis gimė užsienyje ir mokėsi JAV, turėjo didelę įtaką pasaulio politikoje, kaip iki savo tarnybos Baltuosiuose rūmuose pradžios, taip ir po jos. Savo rašytose ese ir interviu jis „mesdavo aštrų žvilgsnį“ į šešias vėliau sekusias JAV administracijas, įskaitant ir Donaldo Trampo, kurio išrinkimo nepalaikė ir kurio užsienio politiką laikė „neturinčia nuoseklumo“.

Bet, kaip pažymi amerikiečių leidinys, bent jau vienu požiūriu – savo griežta neapykanta Tarybų Sąjungai – jis skyrėsi nuo daugelio respublikonų, įskaitant Kisindžerį ir prezidentą Ričardą Niksoną. Tai pat jis vadovavo didžiajai daliai JAV užsienio politikos, „bet kokia kaina stengdamasis sutrukdyti tarybiniam ekspansionizmui“.

1979 metais Bžezinskiui pavyko atidėti SALT II susitarimo įgyvendinimą, kai jis išreiškė prieštaravimus prieš TSRS elgesį Vietname, Afrikoje ir Kuboje. O kai TSRS įvedė kariuomenę į Afganistaną, „SALT II dingo iš tarybinės-amerikiečių darbotvarkės“, kaip pažymėjo amerikiečių politikas savo memuaruose po ketverių metų.

Po TSRS suirimo Bžezinskis darė prielaidą, jog JAV požiūriu bus protinga, nors ir atsargiai, bendradarbiauti su Rusija, o taip pat su Kinija, „siekiant palaikyti stabilumą pasaulyje“. Ir, nors jis kaltino Rusiją įsikišus į JAV bei kitų šalių rinkimus, visgi jis laikė, jog pasekmės buvo nežymios, lyginant su pagrindinėmis vakarų visuomenių problemomis.

Bet kuriuo atveju, kaip rašo The New York Times, atmetus jo ideologinius principus, jis turėjo kaip asmeninių, taip ir istorinių priežasčių niekinti tarybinę sistemą.

1983 metais Bžezinskis išleido prisiminimų knygą apie savo tarnybą Baltuosiuose rūmuose pavadintą „Valdžia ir principas“ (Power and Principle), kurioje priminė apie eilę politinių tikslų, neskaitant TSRS atgrasymo. Amerikiečių politikas manė, jog būtina „siekti sustiprinti ideologinę Amerikos įtaką pasauliui“, kad vėl padaryti Jungtines Valstijas „nešančiomis viltį žmonijai“.

Taip pat jis pareiškė, jog vienu iš jo tikslų buvo atstatyti JAV įvaizdį besivystančiose šalyse, gerinant ekonominius santykius, bet pripažino, jog pernelyg daug dėmesio skyrė šalims, kurioms, kaip jam atrodė, „kilo grėsmė būti užimtoms Kubos ar TSRS“, rašo The New York Times.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, pateikta „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 312

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....