infa.lt

Nežiūrint į liberalų, konservatorių ir TT frakcijų prieštaravimus, Seimas pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms

25 gegužės
18:40 2017
Gabrielius Landsbergis ir Andrisu Kubilius

infa.lt nuotrauka

Ketvirtadienį Seimas po svarstymo ir opozicijos bandymų atšaukti, pakeisti, susilpninti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, skirtas sumažinti alkoholio vartojimą ir jo prieinamumą, pritarė pateiktai jo pradinei versijai. Įstatymas įsigalios 2018 metais, bet tam prireiks dar vieno balsavimo, kuris planuojamas birželio 1 dieną. Po to jį turės pasirašyti prezidentė.

Už alkoholio kontrolės įstatymo pataisas balsavo 75 Seimo nariai iš 106.

Kokie pakeitimai buvo priimti?

Amžiaus cenzas. Šiandien patvirtintas projektas numato leisti alkoholį įsigyti (ar turėti) jau nuo 20 metų amžiaus (ankstesnis nuo 18). Išimtis, leidžianti turėti alkoholį nuo 18 metų būtų taikoma tik su darbo sąlygomis susijusiais atvejais, kai alkoholis yra su darbo pareigomis susijusi priemonė. Gabrielius Landsbergis TS-LKD frakcijos vardu bandė bent susilpninti šį amžiaus cenzo reikalavimą, pasitelkdamas alkoholio laipsnių diferencijavimą, siūlydamas nuo 18, vėliau nuo 19 iki 20 metų leisti silpnesnį alkoholį (iki 15 laipsnių), ir tik nuo 20 leisti stipresnį. Seimas nesutiko su šiuo siūlymu.

Facebook socialiniame tinkle paklaustas kuo apsvaigęs nuo alaus devyniolikmetis geriau už apsvaigusį nuo degtinės devyniolikmetį Gabrielius Landsbergis giliamintiškai atsakė:

Todėl, kad degtinės žala yra kur kas didesnė, o tikėtis, kad nevartos nieko – naivu.“

Reklamos ribojimas. Buvo priimtas sprendimas riboti alkoholio reklamą, išskyrus atskirus atvejus, kuriuose būtų leidžiami alkoholio gamintojų ir/ar pardavėjų logotipai, pvz sporto renginių salėse ar ant žaidėjų marškinėlių. Reklama nebus laikoma alkoholio pardavimo vietose esanti susijusi informacija. Tai pat bus draudžiama alkoholį neštis atvirai ar permatomose pakuotėse.

Prekybos laiko sutrumpinimas. Seimas patvirtino prekybos alkoholiu laiko ribojimą nuo 10 iki 20 valandos darbo dienomis. Jis nebūtų taikomas kavinėms ir kitoms įstaigoms turinčioms leidimus prekiauti pilstomu alkoholiu, tačiau išsinešti nebus leidžiama.

Nuo 2020 metų nemokamų masinių renginių metu prekiauti silpnais alkoholiniais gėrimais bus leidžiama tik specialiai tam atitvertose vietose į kurias nebūtų įleidžiami vaikai ir jaunimas iki 20 metų.

Seimas nepritarė konservatoriaus Pauliaus Saudargo įstatymo pataisai, kuria buvo siekiama uždrausti parduoti alkoholį mažose plastikinėse ar popierinėse pakuotėse, kurį, pasak pataisos autoriaus, pirkėjai suvartodavo tiesiog pirkimo vietose, atsipagiriojimui. Sveikatos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė paaiškino, jog to uždrausti neleistų Europos Komisija, įvertinusi kaip bandymą riboti importą.

Liberalas Kęstutis Glaveckas apgailestavo dėl visų ribojimų ir skaičiavo kiek milijonų eurų pajamų gaunama iš alkoholio prekybos ir jo reklamos. Pasak jo skaičiavimų pajamos siekė iki 600 mln eurų. Kokią sumą sudarė nuostoliai dėl alkoholio vartojimo k. Glaveckas skaičių nepateikė.

Liberalė Aušrinės Armonaitė siūlė leisti prekiauti „silpnos fermentacijos“ iki 14 laipsnių stiprumo vynu (dabar leidžiama iki 13 laipsnių). Jos siūlymui Seimas nepritarė.

Remigijus Žemaitaitis, TT frakcijos atstovas, tuo tarpu visaip bandė ir siūlė atidėti šių svarstomų įstatymo pataisų sprendimo priėmimą visokiausiais pretekstais, matomai teisingai įvertinęs, jog tai, kas nepriimta šiandien, – ryt gali būti ir nepriimta visai. Tiesa, tas siekis vis tik nepasiekė tikslo, nors tikėtiniems rėmėjams įspūdį gal ir padarė.

Naglis Puteikis pasisakęs posėdžio pabaigoje įgėlė TS-LKD frakcijai pasiūlęs pašalinti iš pavadinimo LKD (krikščionių demokratų) abreviatūrą, nes, pasak jo, dabartiniai konservatorių siūlymai nieko bendro su krikščionybe jau nebeturi.

Na, o posėdžio pradžioje pasisakęs Tomas Tomilinas rėžė tiesiai:

„Šiandien ne jūsų diena, liberalai. Tikrieji liberalai ir tie, kurie slepiatės po kitais pavadinimais. Šiandien tikrai ne jūsų diena“.

Apie ką video ištrauka iš Seimo posėdžio:

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 294

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...