infa.lt

Seimas atmetė Prezidentės veto ir palaimino vidaus sandorius savivaldybėse

17 gegužės
23:13 2017
Prezidentė Dalia Grybauskaitė

nuotrauka prezidentas.lt

Seimas nepritarė Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto ir pakartotinai grąžintas svarstyti Viešųjų pirkimų ir lydimųjų teisės aktų įstatymų pataisas (projektas Nr. XIIP-3750 GR) priėmė be pakeitimų. Už tai, kad pagrindinis įstatymas būtų priimtas be Respublikos Prezidentės teiktų pataisų, balsavo 77 Seimo nariai, prieš – 42, susilaikė 4 parlamentarai.

Seimas kovo 30 d. priimtais Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimais nusprendė leisti atlikti vidaus sandorius. Tačiau pagal patvirtintas naujas nuostatas vidaus sandoris galės būti sudaromas tik išimtiniu atveju, kai perkant viešojo pirkimo būdu būtų neįmanoma užtikrinti paslaugos teikimo nepertraukiamumo, geros kokybės ir prieinamumo. Vidaus sandorių sudaryti negalės valstybės įmonės, akcinės bendrovės ir uždarosios akcinės bendrovės, kuriose valstybei nuosavybės teise priklausančios akcijos suteikia daugiau kaip 1/2 balsų visuotiniame akcininkų susirinkime.

Kaip anksčiau yra kalbėjusi Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė, privilegijuotos padėties savivaldybėms nustatymas visų pirma akivaizdžiai pažeidžia konstitucinį asmenų lygiateisiškumo principą, kurio pagal Konstituciją privalo laikytis valstybė, reguliuodama ūkinę veiklą. R. Svetikaitės atkreipė dėmesį, vidaus sandorių skaičius auga ir tai rodo Viešųjų pirkimų tarnybos duomenys. „Kai kurių perkančiųjų organizacijų praktikoje ši išimtis tapo taisykle. <…> Be konkurencingos procedūros savivaldybių sudaromų vidaus sandorių vertė kasmet vidutiniškai sudaro daugiau kaip pusė visų sudaromų vidaus sandorių vertės.

2015 m. savivaldybės sudarė vidaus sandorių už 205 mln. eurų ir tai sudarė 68 proc. visų tais metais sudarytų vidaus sandorių vertės, 2016 m. savivaldybės sudarė vidaus sandorių už 69 mln. eurų ir tai sudarė 50 proc. visų tais metais sudarytų vidaus sandorių vertės. Per penkerius metus iš viso buvo sudaryta vidaus sandorių už daugiau negu 1 mlrd. eurų, o vien savivaldybės per šį laikotarpį jau sudarė už 420 mln. eurų“, – kalbėjo šalies vadovės patarėja. Jos tvirtinimu, dėl neskaidrių vidaus sandorių gyventojai permoka už viešąsias paslaugas. Respublikos Prezidentė Seimui siūlė atsisakyti vidaus sandorių vidaus sandorių išimties nacionalinėje teisėje.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto, kuris siūlė atmesti šalies vadovės veto, nuomone, vidaus sandorių institutas reikalingas, ypač tais atvejais, kai savivaldybės, vykdydamos savarankiškąsias funkcijas, siekia ne ekonominės ar komercinės naudos, o užtikrina savivaldybės bendruomenės viešojo intereso poreikius ir šias paslaugas turi teikti netgi tada, kada jų teikimas nėra ekonomiškai naudingas ar netgi nuostolingas.

„Uždraudus vidaus sandorius, visoms paslaugoms organizuoti reikės vykdyti viešuosius pirkimus. Juos laimėjus privačioms įmonėms, savivaldybių įmonėms grėstų bankrotai. Abejojama, ar privačios įmonės sugebės užtikrinti tinkamą paslaugų gyventojams kokybę. Be to, po kurio laiko, privačios įmonės gali pradėti kelti paslaugų kainas, o nuo to labiausiai nukentėtų gyventojai“, – teigiama Seimo komiteto išvadoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 75

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...