infa.lt

Kremai nuo saulės ir melas apie tikrąsias odos vėžio priežastis

16 gegužės
01:03 2017
paveikslėlis

thetruthaboutcancer.com nuotrauka

Greičiausiai nerastume kultūros, negarbinusios Saulės kaip dievybės – šilumos ir šviesos šaltinio, turinčio milžinišką galią gyvybei palaikyti ir jai sunaikinti. Pastaruosius 30 metų (kurie, turbūt, neatsitiktinai sutampa su saulės priemonių atsiradimu rinkoje) daugiausia pabrėžiamas žalingasis saulės aspektas, nors dauguma mūsų, šaltesniųjų kraštų gyventojų, kasmet ilgesingai laukiame saulės, tuo pat metu jos paniškai bijodami, nes ji tik ir laukia, kaip mus pakepti ir suvėžinti. Kaip bebūtų paradoksalu, saulėje įdegęs kūnas suprantamas kaip sveikatos ir grožio etalonas, o anemiškas „aristokratiškas“ blyškiaveidis greičiau laikomas ligotu…

Tad kokia gi ta saulė, – negi piktas, vėžį varantis monstras, kaip bando vaizduoti žiniasklaida, gydytojai ir jiems antrinančios vaikų priežiūros institucijos, nurodančios tėvams tepti savo atžalas brangiomis cheminėmis priemonėmis.

Tačiau kažkodėl ir be jų nuo vėžio neišmirė nė viena saulėje ir lauke priversta būti žemdirbių civilizacija… O gal saulė visgi nepakeičiama geradarė, su kurios ciklu buvo ir tebėra siejamos svarbiausios šventės, o jos dingimu – didžiausios baimės. Tiesa, greičiausiai, kaip visada slypi per vidurį, kaip visada, priklausanti nuo aplinkybių ir individualių pristatančiojo savybių.

Grįžtant į senus laikus, galimas žalingas saulės poveikis buvo žinomas ir visos šiltųjų kraštų tautos turi per šimtmečius pasiteisinusias apsaugos nuo saulės priemones (ypač tos, kurios prieš kelis šimtus tūkstančių metų nepasirūpino tamsia odos spalva, kuri, kaip ir įdegusi oda, veikia kaip natūrali apsauga nuo saulės). Dauguma karštųjų kraštų gyventojų didžiausio saulės aktyvumo laikotarpiu ilsisi pavėsyje (prisiminkite ispanų siestą), o odai saugoti ir puoselėti naudoja vietinius aliejus.

Visgi Lietuvoje turbūt turėtume kalbėti apie saulės trūkumą – ypač toliau nuo jūros, kur apniukusių dienų daugiau ir jos „varo vėžį“ labiau, nei saulės perteklius. Gal perskaičius šį straipsnį pavyks laukti saulės be baimės, kuri irgi labai varo vėžį. Šiek tiek prisidengus, nemėginant susisemti visos dozės per vieną dieną karščiausiu metu, nepamirštant gerti vandens ir valgyti tamsiai žalių bei visų geltonų ir raudonų atspalvių daržovių bei vaisių. Ir, jei reikia, palepinant odą natūraliais produktais, tokiais, kaip straipsnio pabaigoje pateiktas kremas nuo saulės. Šių priemonių tikrai užteks mūsų ne itin saulės lepinamame krašte.

Kremai nuo saulės ir melas apie tikrąsias odos vėžio priežastis

Landee Martin

Originalus straipsnis: https://thetruthaboutcancer.com/causes-of-skin-cancer/

Daugumos iš mūsų smegenys kasdien plaunamos įvairios formos reklamine propaganda. Daugumoje atvejų ši reklama skirta parduoti produktus, kurių mums nereikia. Šiuo metų laiku vargu beužtiksi žurnalą, radijo ar televizijos transliuotoją, nereklamuojantį kokios nors apsaugos nuo saulės priemonės.

Žiniasklaida neriasi iš kailio kaldama į galvą žmonėms, kad jie privalo vengti saulės ir tepliotis milžiniškais kiekiais saulės priemonių. Dermatologai ir (ne tik) JAV medicinos asociacija (angl. AMA) dievagojasi, kad saulė – tai blogis ir jos būtina saugotis bet kokia kaina. O kokia ta kaina? Nauji tyrimai parodė, kad priemonės su saulės filtrais, kurios brukte brukamos pastaruosius 30+ metų, gali daugiau pakenkti nei padėti.

Apsauginės priemonės nuo Saulės blokuoja vitamino D gamybą – vitamino, kuris būtinas norint išsaugoti sveikatą ir išvengti vėžio. Daugumoje plačiai naudojamų saulės priemonių taip pat yra toksiškų medžiagų, kurios sugeriamos per odą, patenka į kraujotaką ir išnešiojamos per visą kūną. Ar vitamino D sintezės blokavimas ir odos terliojimas toksiškais chemikalai gali būti viena pagrindinių odos vėžio priežasčių?

Trys pagrindiniai odos vėžio tipai

Odos vėžys – dažniausiai pasitaikanti vėžio forma JAV, kasmet nuo jos gydoma beveik 5 milijonai žmonių (Lietuvoje kasmet nustatoma apie 1800 naujų odos vėžio atvejų, kurių dauguma – 1 stadijos). Trys pagrindiniai odos vėžio tipai yra šie:

1. Bazinių ląstelių karcinoma (bazalioma) sudaro 80 % visų odos vėžių. Bazaliomos paprastai būdingos vidutinio amžiaus žmonėms, tačiau šiuo metu jų vis dažniau atsiranda ir jaunesniems. Toks vėžys auga lėtai ir retai plinta (metastazuoja) į kitas kūno dalis.

2. Plokščialąstelinė karcinoma (spinalioma) dažniau perauga į gilesnius odos sluoksnius ir išsisėja į kitas kūno dalis, nors tai atsitinka vis tiek gan retai. Įdomu tai, kad plokščialąstelinį vėžį dažniau turi tamsesnės odos asmenys ir vietose, paprastai labiau paslėptose nuo saulės – ant padų arba delnų.

3. Melanoma pasitaiko mažiau nei 2 % visų odos vėžio atvejų. Jei nėra gydoma, ji labiau linkusi augti ir metastazuoti, todėl mirštamumas nuo jos didesnis. Odos vėžio fondo (skincancer.org) duomenimis, jeigu buvote nudegę saulėje daugiau kaip 5 kartus, tikimybė susirgti melanoma sudaro 80 %.

Vienas gluminantis faktas, susijęs su odos vėžiu – JAV ligų kontrolės ir prevencijos tarnyba (angl. CDC) teigia, kad jo dažnis per pastaruosius 30 metų padvigubėjo. Saulės priemonių naudojimas padvigubėjo taip pat, bet CDC, AMA ir vėžio pramonė toliau rekomenduoja žmonėms vengti saulės ir naudoti saulės apsaugos priemones bei ignoruoja vitamino D ir sveikos mitybos svarbą vėžio prevencijai.

Ar odos vėžį sukelia saulės apsaugos priemonės?

Dermatologai ir sveikatos priežiūros specialistai dėl augančio odos vėžio skaičiaus kaltina saulę, nes ji – stipriausias ultravioletinių (UV) spindulių šaltinis. Tačiau nemažai moderniausias technologijas naudojančių gydytojų ir sveikatos ekspertų prieštarauja dogmai, kad pagrindinė odos vėžio priežastis – tai saulė.

Kalbant apie odos vėžį, gyvenimo būdas ir mityba turi daug svarbesnį vaidmenį nei buvimas saulėje. Dermopatologijos mokslo pradininkas gyd. Bernard Ackerman, kurio specializacija – odos ligų tyrimai mikroskopiniame ir molekuliniame lygyje, išsamiai studijavo odos vėžio priežastis. Jo išvada – įrodymai, jog neva saulė sukelianti vėžį, nenuoseklūs ir neįtikinami. „Kai kurie tyrimai rodo nedidelę sąsają, tačiau kiti vėlgi jos nerodo,“ teigia jis.

Vienas iš svarbiausių natūralaus gydymo nuo vėžio specialistų pasaulyje Dr. Leonard Coldwell tikina, kad saulės apsaugos priemonėse esantys chemikalai vėžį sukelia daugiau nei saulė.

Be to, 2004 m. medicinos žurnale „The Lancet“ paskelbtas tyrimas parodė, kad dirbantieji patalpose odos vėžį gauna dukart dažniau nei praleidžiantieji daug laiko saulėje: „Paradoksalu, bet lauke dirbantiems žmonėms kyla mažesnė melanomos rizika nei dirbantiems patalpoje. Tai gali reikšti, kad nuolatinis saulės poveikis veikia kaip apsauga.“

Jeigu trūksta saulės šviesos, trūksta ir vitamino D, kuris būtinas organizmo imunitetui tinkamai veikti. Maža vitamino D koncentracija susijusi su sveikatos problemomis, įskaitant vėžį. Tinkamas saulės poveikis padeda palaikyti reikiamą vitamino D koncentraciją. Priemonės su saulės filtrais tą poveikį blokuoja, todėl gali būti viena iš odos vėžio dažnėjimo priežasčių.

Ar saulės apsaugos priemonės tikrai saugios naudoti?

Saulės apsaugos priemonėse esantys filtrai saugo nuo nudegimo saulėje blokuodami UVB spindulius ir taip „atjungia“ odą, todėl mes galime saulėje išbūti ilgiau, nei galėtume natūraliai. Dauguma saulės priemonių blokuoja UVB, tačiau praleidžia UVA, kurie, beje, odą pažeidžia sunkiau. Be to, UVB reikalingi vitaminui D gaminti, tad jų blokavimas neturėtų būti palankus gerai sveikatai ir vėžio prevencijai.

Saulės priemonėse dažnai būna vėžį sukeliančių chemikalų, kurie prikepa prie odos ir įsiskverbia į kraujotaką bei apkrauna kepenis toksinais. Čia keli tokie blogiečiai:

1. OMC. Saulės priemonėse UVB filtruoti dažniausiai naudojama cheminė medžiaga oktilmetoksicinamatas (OMC), kurio net ir mažos dozės bandymuose su pelėmis turi ląsteles naikinantį poveikį. Be to, nustatyta, kad jis ypač toksiškas veikiant saulei. Ir žinote, ką? OMC dėdama praktiškai į visas apsaugos nuo saulės priemones!

2. Titano dioksidas. Dar viena dažna saulės priemonių sudedamoji dalis, kurią JAV nacionalinis darbo saugos ir sveikatos institutas klasifikuoja kaip „kancerogeninį poveikį darbe galinčią turėti medžiagą“.

3. Oksibenzonas. Oksibenzonas tampa kancerogenu veikiamas saulės, be to, nustatyta, kad jis veikia kaip endokrininis disruptorius (imituoja natūralių hormonų veiklą, jungiasi prie jų receptorių, tačiau neveikia tiksliai, kaip natūralus hormonas ir trikdo tikslinio organo veiklą). Aplinkosaugos darbo grupė (angl. EWG) rekomenduoja vartotojams vengti oksibenzono, tačiau jis tebėra daugumoje saulės apsaugos priemonių.

4. Vitamino A derivatai – retinolis ir retinilpalmitatas. Naujienų portalas „AOL News“ pranešė, kad maždaug pusėje atliekant tiriamąją studiją tirtų saulės apsaugos priemonių buvo vitamino A derivatų retinolio ir retinilpalmitato. JAV maisto ir vaistų agentūros (angl. FDA) vidaus tyrimas parodė, kad šios medžiagos – fotokarcinogenai. Tai reiškia, kad jos gali tapti toksiškomis veikiant saulės šviesai.

5. Diizopropiladipatas. 2006 m. JAV nacionalinė toksikologijos programa paskelbė, kad diizopropiladipatas (dar viena daugumoje saulės priemonių pasitaikanti medžiaga) padidino navikų dažnį laboratoriniams gyvūnams.

Be to, saulės apsaugos priemonėse yra daug kitų abejotino poveikio cheminių medžiagų, kurių saugumas ir veiksmingumas naudojant ant odos niekada nebuvo nustatyti. Vienas žinomiausių alternatyviosios ir integratyviosios medicinos praktikuojančiųjų specialistų Andreas Moritz teigia, kad saulės apsaugos priemonės yra pagrindinė odos vėžio priežastis.

Vitamino D3 svarba

Geriausias būdas tinkamai gauti vitamino D – būti saulėje ir vengti saulės apsaugos priemonių, blokuojančių UVB. Vitaminas D yra būtinas norint turėti ir išlaikyti stiprius kaulus, sveiką imuninę sistemą ir apsisaugoti nuo įvairių formų vėžio. Tai vienas iš pagrindinių žmogaus sveikatos elementų. Kitaip tariant, lėtinė vitamino D stoka (kai jo koncentracija kraujyje mažesnė kaip 50 ng/ml) skatina vėžį ir ligas bei gali pakenkti sveikatai.

Sveika saulės dozė

Vien tik saugi apšvita UV spinduliais odos vėžio nesukelia. Dvi 2005 m. žurnale „Journal of the National Cancer Institute“ paskelbtos studijos pateikė įrodymų, kad saulės spinduliai gali turėti teigiamą poveikį ir saugantis nuo vėžio, ir jį gydant. Tai rodo, kad saulė ir vitaminas C yra ir vėžio prevencijos, ir terapijos priemonės.
Norint išlaikyti tinkamą vitamino D kiekį rekomenduojama kasdien išbūti saulėje nuo 15 iki 30 minučių.

Tamsesnio gymio žmonėms reikia daugiau saulės, nes jų odoje daugiau melanino – odos dažiklio, blokuojančio UVB. Šaltesniuose kraštuose gyvenantys žmonės, turintys mažai galimybių mėgautis saule, gali naudoti tam tikrų tipų soliariumus. Tačiau reikia rinktis tokius, kurie spinduliuoja mažiau kenksmingų UVA nei saulė ir kuriuose elektromagnetinės spinduliuotės poveikis mažinamas elektroniniais balasto įtaisais, o ne magnetiniais.

Būti saulėje iš pradžių reikia apie 10 minučių, ilginant šį laiką iki maždaug pusvalandžio. Oda turi pernelyg neparausti. Jeigu reikia saulėje būti ilgiau, geriau dėvėtii saulės kepuraitę (skrybėlę) ir pridengti odą drabužiais nei naudoti saulės apsaugos priemones.

Odai parudus susidaro natūrali jos apsauga nuo nudegimo. Taip pat 48 valandas prieš būnant saulėje patartina neprausti atvirų odos vietų muilu, kad kūnas galėtų įsisavinti visą vitaminą D, susidarantį odoje.

2014 m. „Journal of Internal Medicine“ paskelbė apie Švedijoje atliktą tyrimą, kurio metu 20 metų buvo stebėta beveik 30 000 moterų. Tyrėjai padarė išvadą, kad saulės vengiančioms moterims padidėja odos melanomų rizika ir jos dukart dažniau gali mirti nuo bet kokios rūšies vėžio, nei dažnai saulėje būnančios moterys. Tad populiarūs patarimai vengti saulės ir naudoti saulės apsaugos priemones galbūt visiškai nenaudingi moters sveikatai.

Jeigu naudojate saulės apsaugos priemonę, rinkitės natūralią ir netoksišką. Įsitikinkite, kad joje nėra kancerogeninių medžiagų, kaip oksibenzonas ir vitamino A derivatai, kurie įgyja kancerogeninį poveikį saulėje. EWG pateikia nemokamą internetinį žinyną, kuriame galite patikrinti odos priežiūros priemonių, įskaitant saulės apsaugos priemones, toksiškumą.

Cinko oksidą saulėje naudoti saugu ir EWG jį laiko pirmojo pasirinkimo saulės apsaugos priemone. Jis geriau saugo nuo UVA spindulių nei kiti saulės apsaugos chemikalai, leidžiami naudoti JAV. Natūralias medžiagas kokosų aliejų ir sviestmedžio sviestą saugu naudoti kaip saulės apsaugą, be to, jie maitina ir puoselėja odą.

Nuo vėžio ir saulės nudegimų gali apsaugoti sveika mityba

Svarbu ne tik saugi saulės apšvitos dozė, bet daug antioksidantų turinčio maisto vartojimas – tai padeda išvengti saulės nudegimų. Saulės spinduliams pasiekus odą, antioksidantai juda į paviršių ir veikia kaip saulės apsauga, sudarydami saugos skydą. Daug antioksidantų turi uogos, obuoliai, kriaušės, tamsiai žalios lapinės daržovės ir kt. Ne mažiau svarbu gauti pakankamai sveikų riebalų.

Vienas žymiausių pasaulio dermatologų Nicholas Perricone rekomenduoja valgyti daug natūralaus astaksantino turinčių produktų. Jo turi įvairios vandens gėrybės – laukiniai, – raudonoji lašiša, krevetės, omarai ir upokšnių šalvis. Astaksantiną taip pat galima vartoti kaip papildą, jis veikia kaip vidutinio stiprumo kūno saulės filtras. Naudojamas iš viršaus jis gali apsaugoti odą nuo UV pažaidos. (Pastaba. Astaksantinas – medžiaga, vadinama karotinoidu. Jo yra ne tik vandens gyvūnuose, bet ir tam tikruose dumbliuose, kuriais tie gyvūnai minta. Tokį pat apsauginį poveikį turi ir kiti karotinoidai. Jų paskirtis – saugoti augalą nuo saulės pažaidos, taip pat jie veikia ir patekę į žmogaus organizmą. Daug karotinoidų turi morkos, saldžiosios bulvės, moliūgai, burokėliai, pomidorai, paprika ir kt.)

Paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas – reikia vengti akivaizdžių odos (ir kitų rūšių) vėžio rizikos veiksnių – rūkymo ir perteklinio cukraus bei greitojo maisto vartojimo. Taip pat nėra sveika nudegti odą saulėje iki akivaizdžių pažeidimų. Nors kūnas lengviau susidoroja su saulės nudegimais nei su kenksmingu saulės apsaugos priemonių poveikiu, vis tiek reikia saugoti odą nuo žalojančio „persideginimo“ saulėje.

Naminio kremo nuo saulės receptas

Saulės priemonę galima pasigaminti ir patiems, naudojant produktus, turinčius natūralių SPF (saulės apsaugos faktorių):

¼ puodelio vitamino E
¼ puodelio kokosų aliejaus
½ puodelio migdolų aliejaus
¼ puodelio sviestmedžio sviesto arba bičių vaško
5–10 lašų necitrusinių augalų eterinio aliejaus (nebūtina)

Gamyba
1. Sudėti visus produktus į puodą ir kaitinti ant silpnos liepsnos (arba virš verdančio vandens).
2. Kaitinant maišyti, kad medžiagos gerai susimaišytų ir išpilstyti į mažesnius (kremo) indelius laikymui.
3. Laikyti vėsioje, sausoje vietoje, kol reikės naudoti.

Pastaba. Jei reikia didesnės apsaugos, galima pridėti cinko oksido miltelių (ne susmulkinto iki nanodalelių!). Jis teikia puikią apsaugą nuo UVA, neveikia endokrininių funkcijų ir neįsiskverbia į odą. Cinko oksido miltelių procentinė dalis maždaug atitinka LSF laipsnį, t. y. – 5 % miltelių maždaug reiškia LSF5. Nepamirškite, kad ir kitiems šio kremo ingredientams būdingas savas LSF: kokosų aliejaus – LSF 7, be to, jis neužkemša odos, saugo nuo bakterijų, grybelio ir šiek tiek nuo erkių (tokį patį LSF turi ir alyvų bei žemės riešutų aliejai). Sviestmedžio sviestas turi LSF 4. Sezamų aliejus gerai saugo odos drėgmę ir blokuoja iki 30 % saulės spindulių. jame taip pat daug antioksidantų, todėl jis gali neutralizuoti dėl UV spindulių poveikio susidariusius laisvuosius radikalus. Kadangi Lietuvoje auga kanapės, šio aliejaus nereikėtų užmiršti. Jis taip pat neblokuoja vitamino D gamybos ir puoselėja odą skatindamas pažeistų ląstelių regeneraciją. Jeigu mėgstate kvapniai ir naudosite eukalipto eterinį aliejų, jam būdingas LSF 2,5; levandų eteriniam aliejui – LSF 5,5. Iš eterinių aliejų šiam kremui dar tiktų rozmarinų aliejus. Nenaudokite citrusinių eterinių aliejų.

Bendroji rekomendacija – saulės atokaitoje reikia būti 15–30 minučių per dieną.

Pastabos

Nemažai referencijų yra moksliniai tyrimai ir valstybinių institucijų duomenys, todėl visa jų teikiama informacija ir išvados bei rekomendacijos vertintinos kritiškai – juk būtent jos teikia ir į visuotinę žiniasklaidą patenkančią bei per gydytojus skleidžiamą dezinformaciją. Tačiau net ir čia nustatoma svarbių dalykų, prieštaraujančių priimtinajai nuomonei, ir (kažkodėl) į žiniasklaidą nepatenkančių.

Apie tinklalapį. Jį sukūrė Ty M. Bollinger, parašęs daugiau kaip 50 šalių žinomą knygą „Cancer – step outside the box“ (Vėžys – išsilaisvinti iš dogmų). Paties autoriaus tėvai ir nemažai šeimos narių mirė nuo vėžio, nors ir gydėsi tradiciniais metodais – „išpjauti, apšvitinti, išnuodyti“. Savo knygoje (ir tinklalapyje) Ty aprašo daug alternatyvių metodų, įskaitant tokius, kurie ištirti, tačiau „nukišti į stalčių“, nes neštų nepakankamą pelną jų pardavėjams. Knygoje taip pat aprašyta nemažai nugalėjusių vėžį žmonių istorijų, o tinklalapyje pateikiama daug gydytojų pasisakymų šia tema. Nepaisant stipraus puolimo ir kaltinimų šundaktaryste bei šarlataniškumu (šios etiketės dažnai klijuojamos alternatyviajai medicinai), Ty Bollinger turi daug sekėjų, o jo vedamos laidos, kuriose jis kalbina iš dogmų išsilaisvinusius gydytojus, mokslininkus ir vėžį įveikusius pacientus, susilaukia didelio dėmesio.

Apie autorę. Landee Martin – psichlogijos mokslų bakalaurė, besispecializuojanti mokslinio tyrimo metodų srityje, ir trijų vaikų mama. Pastebėjusi tam tikrų sunkių reakcijų, pasireiškusių jos vaikams po planinio skiepijimo, ji mėgino kalbėti apie tai su gydytoju, tačiau šis kategoriškai neigė bet kokias sąsajas su skiepijimu. Kai jos jaunėlį po skiepijimo DTaP (difterija, kokliušas ir stabligė) vakcina ištiko anafilaksinis šokas, Landee ėmė ieškoti atsakymo pati ir atrado daugybę dalykų, kurių gydytojas jai neminėjo. Nuo tada ji sukaupė daug žinių apie medicininius vakcinų tyrimus, atskleisdama melą ir abejotinus motyvus, kurių vedinos veikia farmacijos bendrovės ir politikai. Landee tikslas – skelbti tiesą kuo daugiau žmonių, norinčių ją išgirsti.

Tekstą vertė ir pastabas rašė Loreta Alechnavičiūtė Hoffmann

Gerbiamas skaitytojau (-a), jei manote, kad medžiaga, pateikta „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

Atsiliepimų 2

  1. elena    -  2017-06-28, 17:20

    Labai informatyvu.Aciu!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. dermatoskopas    -  2021-12-29, 09:01

    naudingas straipsnis iš ties.. mano pažįstamai buvo diagnozuotas odos vėžys su dermatoskopu, gerai, kad laiku susirūpino ir pataikė ant pačios pradžios..

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
    „Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

„Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Kūrėjai

Jolanta Blažytė. Kūrėjai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    „Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

„Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Herkus Baranauskas-Deltuvis. Mokiniai

Herkus Baranauskas-Deltuvis. Mokiniai

atsiliepimų 6 Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Skylė juoda, cirkai – margi

Jolanta Blažytė. Skylė juoda, cirkai – margi

atsiliepimų 13 Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Velykos artėja. O išsilaisvinimas?

Jolanta Blažytė. Velykos artėja. O išsilaisvinimas?

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Kiek ilgai mes liksime pasyviais šio ketvirtus metus vykstančio cirko stebėtojais?

Gintaras Furmanavičius. Kiek ilgai mes liksime pasyviais šio ketvirtus metus vykstančio cirko stebėtojais?

atsiliepimų 7 Skaityti visą įrašą
    Ar nereikėtų opozicijos kandidatams mesti burtų, katras iš jų vienas liks prezidento rinkimuose?

Ar nereikėtų opozicijos kandidatams mesti burtų, katras iš jų vienas liks prezidento rinkimuose?

atsiliepimų 20 Skaityti visą įrašą

Kiek žmonių Suprato afiora su Skiepais?...

Irano ambasados sugriovimas Izraelio raketomis ir iraniečių žūtis nebuvo spektaklis....

realiai prasidės epochinis lūžis ekonomokoje, finansuose, politikoje..,ir ne tik JAV, todėl globalistai ir niekina, ir...

Nera ko girtis,turejote visas galimybe atsikratyti brudumbet jus beveik vienodi su ta visa sutve,pridirbote daug...

Valstiečiai tikrai buvo vienas iš geriausių dalykų, kas nutiko Lietuvai, o jums vieta Kariotiškėse, konservatnykai...

A5, ne apie KGB archyvus kalbu..! Apie slapta prisipažinusių sąrašą....

kuo anksčiau Ukraina tai supras, tuo mažiau bus aukų...